ΚΟΙΝΩΝΙΑ
22/06/2022 18:55

Προπονητής ιστιοπλοΐας: Εφεση στην απόφαση αθώωσης για τον βιασμό της ανήλικης Αμαλίας

«Ακόμα και αν το θύμα δεν αντιστάθηκε στη σωματική βία, στοιχειοθετείται βιασμός» αναφέρει μεταξύ άλλων η εισαγγελέας Εφετών, η οποία άσκησε έφεση για την υπόθεση του προπονητή ιστιοπλοϊας

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Προπονητής ιστιοπλοΐας: Εφεση στην απόφαση αθώωσης για τον βιασμό της ανήλικης Αμαλίας
Πηγή: eurokinissi
Ανάγνωση:

Νέα τροπή στην υπόθεση του προπονητή ιστιοπλοΐας, ο οποίος, πριν από μερικές ημέρες κρίθηκε αθώος για τον βιασμό της 11χρονης (τότε) Αμαλίας και ομόφωνα ένοχος για κατάχρηση σε ασέλγεια ανήλικης. Συγκεκριμένα, η εισαγγελέας Εφετών Ιωάννα Τσάλη, άσκησε έφεση κατά της απόφασης του Μικτού Ορκωτού της Αθήνας ως προς το σκέλος που αφορά στην κατά πλειοψηφία αθώωση του προπονητή για τον βιασμό της ανήλικης αθλήτριας του το 2011.

Διαβάστε ακόμη: Πανελλήνιες εξετάσεις 2022: 28 Ιουνίου ανακοινώνονται τα αποτελέσματα για τους μαθητές

Ο 39χρονος πρώην προπονητής ιστιοπλοΐας απαλλάχθηκε, με οριακή πλειοψηφία 4 προς 3 από την κατηγορία του βιασμού κατ' εξακολούθηση. Μειοψήφισαν ο πρόεδρος του δικαστηρίου, μια σύνεδρος και ένας ένορκος που ψήφισαν υπέρ της ενοχής του.

Ετσι, η εισαγγελική λειτουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, στο σκεπτικό της έφεσής της που αφορά το νομικό σκέλος επικαλείται απόφαση του Αρείου Πάγου, βάσει της οποίας, για να στοιχειοθετηθεί βιασμός δεν απαιτείται το θύμα να αντιστάθηκε ενεργά. Αρκεί η πράξη να έγινε παρά την αντίθετη βούλησή του, με την άσκηση σωματικής βίας που εξουδετέρωσε την αντίσταση του.

Ακόμα και αν το θύμα δεν αντιστάθηκε καθόλου στη σωματική βία, στοιχειοθετείται βιασμός, λόγω του φόβου να προβάλει αντίσταση ή λόγω του αιφνιδιασμού ή λόγω των ασθενών σωματικών δυνάμεων του, ώστε θεώρησε ανέφικτη ή μάταια την αντίσταση.

«Δεν μπορούσε καν να αντισταθεί»

Αναφερόμενη η εισαγγελέας στην συγκεκριμένη υπόθεση, επισημαίνει ότι αν και η παθούσα ήταν παιδί, ο κατηγορούμενος την προσέγγισε λεκτικά και σωματικά και την κολάκευε, ενώ από το 2010 ασκούσε βία σε αυτήν τόσο σωματική, όσο και λεκτική απειλώντας την ότι θα σκοτώσει την ίδια ή την οικογένεια της εάν μιλούσε. Κατά την κυρία Τσάλη, ο 39χρονος «...έθεσε την παθούσα σε κατάσταση υπακοής. Λειτουργούσε σε καθεστώς ψυχολογικής πίεσης, φόβου, σύγχυσης και άγχους. Δεν μπορούσε να του ασκήσει αντίσταση. Χειραγωγήθηκε από τον κατά πολύ μεγαλύτερο σε ηλικία προπονητή της».

Σύμφωνα με την εισαγγελέα μάλιστα, τα όσα κατήγγειλε η 21χρονη σήμερα Αμαλία είναι αληθή, αφορούν σε πραγματικά γεγονότα, καθώς δεν υπέπεσε σε αντιφάσεις, ενώ δεν προέκυψε ότι είχε κάποιο κίνητρο ή σκοπιμότητα ή όφελος να τον καταγγείλει μετά την πάροδο τόσων ετών. Σημειώνει δε ότι εάν ήταν ψευδή τα όσα κατήγγειλε, δεν θα προέβαινε σε εξιστόρηση περιστατικών που την εκθέτουν στο πανελλήνιο.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στο άκουσμα της απόφασης για την αθώωση του προπονητή ως προς τον βιασμό, η μητέρα της 21χρονης σήμερα καταγγέλλουσας ξέσπασε σε κλάματα, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά της για τη δικαιοσύνη.

Τα 13 χρόνια κάθειρξη χωρίς ελαφρυντικά

Θυμίζουμε πως πριν από μόλις μερικές ημέρες, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, είχε επιβάλει ποινή κάθειρξης 13 ετών για το αδίκημα της κατάχρησης ανηλίκου σε ασέλγεια στον προπονητή ιστιοπλοΐας, χωρίς να του αναγνωρίσει κανένα ελαφρυντικό ενώ δεν του χορήγησε και ανασταλτικό στην έφεση. Την ίδια ποινή καθώς και τη μη χορήγηση ανασταλτικού χαρακτήρα στην έφεση είχε προτείνει και ο εισαγγελέας λόγω της φύσης και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του αδικήματος για το οποίο καταδικάστηκε ο 39χρονος προπονητής.

Ο εισαγγελέας ζήτησε πάντως να του αναγνωριστεί το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη. «Οσον αφορά την καλή συμπεριφορά μετά την πράξη απαιτούνται πραγματικά περιστατικά επί μακρύ χρονικό διάστημα από τα οποία να προκύπτει θετική μεταστροφή του χαρακτήρα. Ο κατηγορούμενος από το φθινόπωρο του 2013 και μέχρι σήμερα δεν αποδείχθηκε ότι έχει διαπράξει κάποια αξιόποινη πράξη και φαίνεται να έχει κατανοήσει ότι αυτό που τέλεσε σε βάρος της καταγγέλλουσας ήταν ποινικά αξιολογίσιμο και όχι ανεκτό. Προτείνω να του χορηγηθεί ελαφρυντικό καθώς επί εννέα συναπτά έτη δεν τέλεσε αξιόποινη πράξη» σημείωσε ο εισαγγελέας προτείνοντας ωστόσο να μην αναγνωριστούν στον καταδικασθέντα τα ελαφρυντικά της ειλικρινούς μετάνοιας και του πρότερου σύννομου βίου.

«Ο κατηγορούμενος διατήρησε για κάποιους μήνες επαφές με ένα 11χρονο παιδί και προέβη τουλάχιστον σε μία χειρονομία γενετήσιου χαρακτήρα, το φιλί. Γεγονός που φανερώνει εκτροπή από την κανονικότητα των κοινωνικών σχέσεων και συνιστά αξιόποινη συμπεριφορά» τόνισε ο εισαγγελέας για το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου. Ως προς την ειλικρινή μετάνοια ο εισαγγελέας τόνισε ότι η ομολογία για την πράξη της κατάχρησης ανηλίκου δεν αρκεί για να στοιχειοθετηθεί το συγκεκριμένο ελαφρυντικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΙΣΤΙΟΠΛΟΙΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ