Μενού
  • Α-
  • Α+

Μία μεγάλη συζήτηση φαίνεται πως ξεκινά αναφορικά με τις συνθήκες που επικρατούν στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, μετά τη δραπέτευση ενός alpha male χιμπατζή από τον περιοριστικό του χώρο, το πρωί του Σαββάτου (25/6) με αποτέλεσμα να ενεργοποιηθεί το πρωτόκολλο ασφαλείας και το άτυχο ζώο να θανατωθεί. Υπεραμυνόμενος της απόφασης του προσωπικού να σκοτώσει τον «Μπαζού», ο ιδρυτής του Πάρκου, Ζαν Ζακ Λεσουέρ, υποστηρίζει πως δεν υπήρχε άλλη επιλογή αφού η αναισθησία για να τον «πιάσει» χρειαζόταν διάστημα περίπου 20 λεπτών. «Πρώτο μέλημά μας η ασφάλεια των φροντιστών και των επισκεπτών, υπήρξε έντονη διαμάχη στην ομάδα των χιμπατζήδων».

Παράλληλα, σε νέες του δηλώσεις, ο Ζαν Ζακ Λεσουέρ ανέφερε ότι υπάρχουν διεθνή πρωτόκολλα για τη διαχείριση τέτοιων καταστάσεων, ότι οι χιμπατζήδες είναι πρώτοι στη λίστα με τα επικίνδυνα ζώα σε περίπτωση διαφυγής και πως πρόκειται για μια πολύ δύσκολη ημέρα για την κοινωνία του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου. Ο ιδρυτής του πάρκου, επίσης, είπε πως γίνεται έρευνα για το πώς διέφυγε από το χώρο με τους χιμπατζήδες το άτυχο ζώο, ενώ υπάρχουν τρεις σειρές από ηλεκτροφόρα καλώδια και μια τάφρος με νερό. Εκτιμάται ότι δέχθηκε άγρια επίθεση από ομάδα επτά άλλων χιμπατζήδων. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, αναφορικά με την κριτική που δέχεται το Πάρκο και οι φροντιστές του, ο ίδιος απαντά: «Η εκμετάλλευση του συμβάντος, δεν είναι για εμάς κάτι ωραίο γιατί υπάρχει παραπληροφόρηση. Δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο». 

Παράλληλα, για τις συνθήκες υπό από τις οποίες δραπέτευσε και κατόπιν θανατώθηκε ο χιμπατζής στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, μίλησε ένας εκ των φροντιστών του πάρκου, ο Αντώνης Μπάλας. Ο υπεύθυνος για τα μεγάλα θηλαστικά του Πάρκου χαρακτήρισε τον χιμπατζή ως ένα επιθετικό και ενεργητικό ζώο κατά τη διάρκεια των 15 ετών που τον φρόντιζε. «Κατά τη διάρκεια του καυγά τα νεότερα μέλη διεκδίκησαν την εξουσία και ο πελώριος χιμπατζής κατάφερε να βγει από το χώρο», περιγράφει. Προσπαθήσαμε να τον περιορίσουμε αλλά δεν τα καταφέραμε να το κάνουμε, έτσι μοιραία πήραμε αυτή την απόφαση. Δεν βρήκαμε ποτέ στόχο για να χρησιμοποιήσουμε το αναισθητικό. Δεν θέλαμε να ξεφύγει η κατάσταση, να ρισκάρουμε ανθρώπινη ζωή ή κάποιο τραυματισμό, τα ζώα αυτά είναι πάρα πολύ επικίνδυνα». 

Η στιγμή που ο χιμπατζής έτρεχε στο πάρκινγκ

Την ίδια στιγμή κυκλοφορεί στο διαδίκτυο βίντεο με τον χιμπατζή τη στιγμή που είναι ελεύθερος στο πάρκινγκ. Το βίντεο επιβεβαιώνει τη μαρτυρία ενός άνδρα που βρισκόταν στο πάρκινγκ και κλειδώθηκε μέσα στο ΙΧ, ενώ ισχυρίστηκε πως «όπλο νάρκωσης δεν είδα».

https://www.instagram.com/tv/CfPRE96lFVd/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Την ώρα που ο χιμπατζής βγήκε από το κλουβί υπήρχαν επισκέπτες. Ενας από αυτούς μίλησε στον ALPHA: «Φτάνουμε έξω από την πύλη, βάζουμε την μικρή στο καρότσι και ξαφνικά σηκώνω το βλέμμα μου και βλέπω ένα χιμπατζή να είναι σε μια κολώνα πάνω και να έχει σηκωθεί όρθιος. Μιλάμε για πάνω από 1,80 ύψος, κατάμαυρος. Λέω στη γυναίκα μου βάλε το παιδί γρήγορα στο αυτοκίνητο. Με το που μπαίνουμε στο αυτοκίνητο, κάνει μια κίνηση και πηδάει, από τρία μέτρα που είναι η κολόνα. Έχουμε κάτσει μέσα κλειδωμένοι και ακούμε μια ειδοποίηση από τα μεγάφωνα μείνετε όλοι στα αυτοκίνητα γιατί έχει διαφύγει ζώο». Σύμφωνα με τον ίδιο, τουλάχιστον 20 άτομα από το προσωπικό του πάρκου βγήκαν έξω σε μια προσπάθεια να τον πιάσουν, ενώ κάποιος κρατούσε πυροσβεστήρα: «Όπλο για να το ναρκώσουν δεν είδα. Ο ένας κρατούσε πυροσβεστήρα. Ο χιμπατζής έφυγε μέσα στα χωράφια προς τη Λεωφόρο, επικρατούσε ένας πανικός. Είμαι συγκλονισμένος, τρέμω». 

Ο λογαριασμός vegan22greecechallenge στο Instagram αναφέρει πως «το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο ξαναχτυπά δολοφονώντας άλλον έναν από τους έγκλειστους σκλάβους του. Κανένα ζώο δεν αξίζει μια τέτοια ζωή ούτε έναν τέτοιο θάνατο. Ελευθερία για όλα τα πλάσματα. Να κλείσουν τώρα όλοι οι ζωολογικοί κήποι». Ταυτόχρονα καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 17:00 σήμερα Κυριακή έξω από το Πάρκο «για την άδικη θανάτωση του ζώου αυτού αλλά και για τα χιλιάδες ζώα που είναι αιχμάλωτα σε αυτό το κολαστήριο ψυχών». 

Αττικό Ζωολογικό Πάρκο: Η θανάτωση του χιμπατζή 

Ο 27χρονος χιμπατζής, ήταν ο μεγαλύτερος από τους εννέα του Πάρκου, με ύψος 1,60 σε όρθια θέση και βάρος 60 κιλά. Κατάφερε να υπερπηδήσει τα ηλεκτροφόρα καλώδια και να περάσει την τάφρο που υπάρχει περιμετρικά. Ο χιμπατζής βγήκε στον περιβάλλοντα χώρο του Πάρκου και οι υπεύθυνοι δεν μπόρεσαν να τον πιάσουν. Αποφάσισαν να τον θανατώσουν ισχυριζόμενοι πως δεν μπορούσαν να του κάνουν αναισθητική ένεση, αφού θα χρειάζονταν 15 λεπτά για να δράσει. Ο ιδρυτής του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου Ζαν Ζακ Λεσουέρ είπε στον ΑLPHA ότι χρησιμοποιήθηκε πυροσβεστήρας που δεν περιλαμβάνεται στο «πρωτόκολλο» που επικαλείται το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, αλλά ήταν προφανώς μια προσπάθεια για να φοβίσουν το ζώο και να μπορέσουν να το πιάσουν. Για πυροσβεστήρα έκανε λόγο ένας αυτόπτης μάρτυρας... Όταν ρωτήθηκε εάν το ζώο μπορούσε να γλιτώσει: «Δυστυχώς δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι άλλο, γιατί μια νάρκωση σε ένα ζώο που έχει υψηλή αδρεναλίνη εκείνη τη στιγμή θα έκανε 15-20 λεπτά για να μπορεί να πιάσει. Προσπαθήσαμε να τον οδηγήσουμε πίσω αλλά δεν είχε καμία αντίδραση». 

Η Πανελλήνια Φιλοζωική και Περιβαλλοντολογική Ομοσπονδία οργανώνει για σήμερα Κυριακή συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, ενώ σε ανακοίνωση της κάνει λόγο ότι στην ανακοίνωση του πάρκου, «δεν διευκρινίζεται το πώς έφυγε το ζώο και ξέφυγε από το κλουβί του και σημειώνεται ότι το περιστατικό σημειώθηκε εν ώρα λειτουργίας του πάρκου και ενώ βρίσκονταν εκεί επισκέπτες».

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΑΤΤΙΚΟ ΖΩΟΛΟΓΙΚΟ ΚΗΠΟ

ΑΎΡΙΟ ΣΤΙΣ 5 Μ.Μ. – 7:30 Μ.Μ.

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΧΙΜΠΑΤΖΗ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΤΙΚΟ ΖΩΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΚΟ

🔴Η ΠΦΠΟ συμμετέχει , στηρίζεις καλεί όλους να είναι παρόντες . pic.twitter.com/TjpTU5F0Zu

— Π.Φ.Π.Ο (@pfpomospondia) June 25, 2022

Αξίζει να σημειωθεί πως ένα αντίστοιχο περιστατικό είχε συμβεί και τον Δεκέμβριο του 2018, όταν τότε δύο τζάγκουαρ είχαν περάσει τον ελεγχόμενο χώρο φύλαξής τους με αποτέλεσμα να ενεργοποιηθεί το πρωτόκολλο ασφαλείας και να θανατωθούν...

Αντιδράσεις στα social media 

Η απόφαση του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου να θανατώσει τον χιμπατζή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο Twitter, με πολλούς να επικρίνουν τόσο την απόφαση θανάτωσής του, όσο και το γεγονός ότι το ζώο αντί να βρίσκεται ελεύθερο στη φύση, βρισκόταν περιορισμένο στο ζωολογικό κήπο.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.
The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.
The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Τα stories που ανέβασε στον επίσημο λογαριασμό του το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο:

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA