Μενού
  • Α-
  • Α+

Τα κρούσματα κορονοϊού αυξάνονται και το νέο κύμα πανδημίας είναι εδώ. Γι' αυτό και αποφασίστηκε η σύσταση να κάνουν την τέταρτη δόση του εμβολίου κατά της Covid-19 οι άνω των 60 ετών και όσοι από τους άνω των 30 ετών έχουν θέματα υγείας. Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, μιλώντας στο MEGA, αναφέρθηκε στην τέταρτη δόση του εμβολίου, σημειώνοντας: «Πράγματι έχουμε την υποπαραλλαγή Ο4 και Ο5, οι οποίες είναι πιο μεταδοτικές και έχουν καλύψει τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, από την άλλη δεν έχουμε μεγάλη αύξηση στους διασωληνωμένους και στους θανάτους» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τόνισε μάλιστα πως πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά τα άτομα της τρίτης ηλικίας και κυρίως οι άνω των 70, τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα και όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί καθόλου ή μερικώς.

Σχετικά με την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας που λέει πως «δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα για πρόσθετο όφελος από 2η ενισχυτική δόση» η κυρία Ψαλτοπούλου ανέφερε πως «στο Ισραήλ, άτομα άνω των 80 ετών και άνω ή και 70 ετών και άνω, που είχαν κάνει 4η δόση είχαν μεγάλο όφελος στην επιβίωση συγκριτικά με αυτούς που είχαν κάνει 3η δόση. Τα άτομα 60 - 79, όπως αναφέρει το ECDC, γενικά θα μπορούν να κάνουν την 4η δόση και έχουν αποτέλεσμα, όταν έχουν πρόβλημα υγείας».

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας συμπλήρωσε πως «για τις μικρότερες ηλικίες δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα», προτρέποντας όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα να μιλήσουν πρώτα με τον γιατρό τους. Σχετικά με τα μέτρα, δήλωσε πως «είναι σημαντικό να εναρμονιζόμαστε με αυτά που συστήνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, επομένως η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι διαφορετική στις αποφάσεις της από την υπόλοιπη Ευρώπη ή την Αμερική». Και τόνισε πως όποια νέα μέτρα ασφαλείας ληφθούν, θα παρθούν μετά τον Σεπτέμβρη όταν θα ανοίξουν και τα σχολεία.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA