Μενού
  • Α-
  • Α+

Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει ο θάνατος του χιμπατζή από υπαλλήλους του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, με τον ιδιοκτήτη του πάρκου, Ζαν Ζακ Λεσουέρ, να υπεραμύνεται της εν λόγω κίνησης. Για τον θάνατο του χιμπατζή πήρε θέση η κυβέρνηση με επιστολή της τόσο στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο όσο και στην Περιφέρεια Αττικής. 

Διαβάστε ακόμη: Αττικό Ζωολογικό Πάρκο: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τον νεκρό χιμπατζή - Παρούσα και η Ευριδίκη Παπαδοπούλου

Η επιστολή του Γιώργου Αμυρά για τον θάνατο του χιμπατζή 

Με αφορμή τον θάνατο του «alpha male χιμπατζή» ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς, προχώρησε σε τριπλή παρέμβαση, προκειμένου να διαλευκανθεί πλήρως το περιστατικό, αλλά και να διαπιστωθούν οι συνθήκες λειτουργίας του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου.

Ο κ. Αμυράς στην επιστολή του στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο και τον Ιδρυτή του, Ζαν Ζακ Λεσουέρ, ζητά πλήρη και άμεση ενημέρωση για τα εξής θέματα:

  • για την προέλευση των συγκεκριμένων ζώων.
  • για την αλληλεπίδραση μεταξύ τους, τη λειτουργία τους ως ομάδα και την επάρκεια χώρων.
  • για τον τρόπο που διασφαλίζεται η διαφυγή των ζώων στον χώρο των επισκεπτών
  • για τη διασφάλιση της ασφάλειας των επισκεπτών στις ακραίες περιπτώσεις διαφυγής.
  • για την αναγκαιότητα εφαρμογής του πρωτοκόλλου που οδήγησε στην τελική  θανάτωση του ζώου.

Ο υφυπουργός απέστειλε επιστολή προς την Περιφέρεια Αττικής και στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της, που με βάση τη νομοθεσία έχουν την αρμοδιότητα για την χορήγηση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας Ζωολογικών Κήπων και την ανανέωση ή ανάκληση της άδειας λειτουργίας τους, ζητώντας την άμεση διενέργεια των προβλεπόμενων ελέγχων:

  • για τις συνθήκες που προκάλεσαν το περιστατικό διαφυγής και θανάτωσης του ζώου.
  • για τον τρόπο που διασφαλίζεται η ασφάλεια των επισκεπτών στο χώρο λειτουργίας του πάρκου στις ακραίες περιπτώσεις διαφυγής.
  • για την αναγκαιότητα εφαρμογής στην περίπτωση αυτή του πρωτοκόλλου που οδήγησε στην τελική θανάτωση του ζώου.

 Ακόμη, ο κ. Αμυράς έδωσε εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΝ, για την άμεση αποστολή κλιμακίου εμπειρογνωμόνων στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, για να διαπιστωθούν οι συνθήκες διαβίωσης της φιλοξενούμενης άγριας πανίδας.

Αύριο Δευτέρα, ομάδα εμπειρογνωμόνων αποτελούμενη από τον Προϊστάμενο του Τμήματος Διαχείρισης Άγριας Ζωής και Θήρας, την αρμόδια υπάλληλο του γραφείου Διεθνών Συμβάσεων (Διαχειριστική Αρχή «Cites» Αττικής) της  Διεύθυνσης Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών και υπάλληλο του Δασαρχείου Πεντέλης θα μεταβεί στις εγκαταστάσεις του  Αττικού Ζωολογικού Πάρκου,  προκειμένου να προβούν σε έλεγχο όλων των νομιμοποιητικών εγγράφων κατοχής των ειδών της αγρίας πανίδας, που φιλοξενούνται σε αυτό.

Τι απαντά ο ιδιοκτήτης του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου για τον θάνατο του χιμπατζή

Ο ιδρυτής του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, Ζαν Ζακ Λεσουέρ, απάντησε στις σφοδρές αντιδράσεις για το απαράδεκτο περιστατικό με τον χιμπατζή που θανατώθηκε από το προσωπικό του πάρκου, αφού το έσκασε, το Σάββατο, 25 Ιουνίου. «Ήταν αδύνατο να γίνει νάρκωση λόγω της κατάστασης του ζώου», δήλωσε, υπεραμυνόμενος της απόφασης του προσωπικού να σκοτώσει τον «Μπαζού».

Όπως δήλωσε ο Λεσουέρ, ήταν αδύνατο να κάνουν αναισθησία στο ζώο, αφού, για να τον «πιάσει», θα χρειαζόταν διάστημα περίπου 20 λεπτών. «Πρώτο μέλημά μας η ασφάλεια των φροντιστών και των επισκεπτών, υπήρξε έντονη διαμάχη στην ομάδα των χιμπατζήδων», πρόσθεσε ενώ ανέφερε ότι υπάρχουν διεθνή πρωτόκολλα για τη διαχείριση τέτοιων καταστάσεων, καθώς και ότι, σε περίπτωση διαφυγής τους, οι χιμπατζήδες είναι πρώτοι στη λίστα με τα επικίνδυνα ζώα. Όπως είπε, είναι μία πολύ δύσκολη ημέρα για την κοινωνία του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου. Ο ιδρυτής του πάρκου συμπλήρωσε ότι διεξάγεται έρευνα για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες το ζώο διέφυγε, ενώ υπάρχουν τρεις σειρές από ηλεκτροφόρα καλώδια και μια τάφρος με νερό. Αναφορικά με την κριτική που δέχεται το Πάρκο και οι φροντιστές του, ο ίδιος απαντά ότι «Η εκμετάλλευση του συμβάντος, δεν είναι για εμάς κάτι ωραίο γιατί υπάρχει παραπληροφόρηση. Δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο».

Για τις συνθήκες υπό τις οποίες ο χιμπατζής δραπέτευσε και κατόπιν θανατώθηκε, μίλησε και ο Αντώνης Μπάλας, φροντιστής του πάρκου. «Κατά τη διάρκεια του καυγά τα νεότερα μέλη διεκδίκησαν την εξουσία και ο πελώριος χιμπατζής κατάφερε να βγει από το χώρο», περιέγραψε ο υπεύθυνος για τα μεγάλα θηλαστικά, ο οποίος και χαρακτήρισε τον χιμπατζή ως ένα επιθετικό και ενεργητικό ζώο κατά τη διάρκεια των 15 ετών που τον φρόντιζε. «Προσπαθήσαμε να τον περιορίσουμε αλλά δεν τα καταφέραμε να το κάνουμε, έτσι μοιραία πήραμε αυτή την απόφαση. Δε βρήκαμε ποτέ στόχο για να χρησιμοποιήσουμε το αναισθητικό. Δε θέλαμε να ξεφύγει η κατάσταση, να ρισκάρουμε ανθρώπινη ζωή ή κάποιο τραυματισμό, τα ζώα αυτά είναι πάρα πολύ επικίνδυνα», σημείωσε.

Το βίντεο από τη στιγμή που το σκάει ο χιμπατζής

Ένα βίντεο που καταγράφει την ώρα που ο χιμπατζής που θανατώθηκε το σκάει από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο κυκλοφόρησε στα social media. Μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκλήθηκαν από το περιστατικό, μίλησε στο Mega ο κ. Ζαν Ζακ Λεσουέρ, ιδρυτής του πάρκου.

«Καταλαβαίνω αυτή την ανησυχία ορισμένων ανθρώπων. Αυτό που έχουμε υπογραμμίσει και στη δήλωση που διαβάζετε, είναι ότι ένα ζώο που είναι σε μια κατάσταση έξαρσης και ανησυχίας, με υψηλή αδρεναλίνη, δεν μπορείς να το ναρκώσεις. Το απομονώσαμε το ζώο και το παρακολουθήσαμε για ένα τέταρτο, προσπαθήσαμε να το βάλουμε στο πάρκο ξανά, δεν έμπαινε, ήταν πολύ ανήσυχο. Δεν υπήρχε δυνατότητα να το οδηγήσουμε σε κάποιο ασφαλές χώρο. Δεν είχαμε τη δυνατότητα να το περιορίσουμε, ήταν έξω από την περίμετρο του πάρκου», εξήγησε ο κ. Λεσουέρ.

«Δεν υπήρχε άλλη λύση, παρά να εξουδετερώσουμε αυτό το ζώο. Δεν είχαμε επαφή μαζί του όταν βγήκε, δεν τον είδαμε. Δεν κατάλαβε τίποτα από τα ηλεκτροφόρα καλώδια που υπάρχουν στην περίμετρο του πάρκου. Ήταν φοβισμένος. Ακολουθούμε διεθνή πρωτόκολλα σε τέτοιες καταστάσεις», πρόσθεσε ο ίδιος.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA