Μενού
  • Α-
  • Α+

Αντισυνταγματικό  έκρινε το νέο ειδικό μισθολόγιο  των ιατρών του Ε.Σ.Υ., η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας. Βάση αυτού καθορίστηκε ο βασικός μισθός, τα επιδόματα και τα ωρομίσθια εφημεριών των ιατρών του Ε.Σ.Υ., αποφάνθηκε

Συγκεκριμένα, το Ανώτατο Δικαστήριο με την υπ΄ αρθμ. 1408/2022 πολιτική απόφασή του, απεφάνθη ότι οι   διατάξεις των άρθρων 138-140 του ν. 4472/2017, με τις οποίες, στο πλαίσιο θεσμοθετήσεως εξ υπαρχής νέου ειδικού μισθολογίου καθορίστηκε  ο βασικός μισθός, τα επιδόματα και τα ωρομίσθια εφημεριών των ιατρών του Ε.Σ.Υ., αντίκεινται στην απορρέουσα από Σύνταγμα (άρθρο 21 παρ. 3) αρχή της ιδιαίτερης μισθολογικής μεταχειρίσεως των ιατρών του Ε.Σ.Υ., καθώς και στην συνταγματική αρχή της αναλογικότητας και της ισότητας στα δημόσια βάρη.

Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει ιατροί του Ε.Σ.Υ. κατά των μισθοδοτικών τους καταστάσεων και από το Δικαστήριο έγιναν δεκτές οι αιτήσεις τους ως προ στο σκέλος που εστρέφετο κατά των μισθοδοτικών καταστάσεων του  μηνός Ιουλίου 2018, ενώ αντίθετα απερρίφθη κατά το μέρος που στρεφόταν κατά της σιωπηρής απορρίψεως από την πλευρά του   νοσοκομείου  στο οποίο υπηρετούν, του αιτήματός τους περί ανακλήσεως προγενεστέρων μισθοδοτικών τους καταστάσεων και επανεκδόσεως τους, με επανυπολογισμό των αποδοχών τους, βάσει των διατάξεων που ίσχυαν προ του ν. 4093/2012.

Επιπλέον, κρίθηκε, κατά πλειοψηφία και αφού σταθμίστηκε το Δημόσιο συμφέρον,  ότι οι συνέπειες της αντισυνταγματικότητας των διατάξεων των άρθρων 138-140 του ν. 4472/2017,   θα επέλθουν από τη δημοσίευση της σημερινής απόφασης, κάτι που σημαίνει ότι οι γιατροί του ΕΣΥ δεν  δικαιούνται αναδρομικά.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA