Μενού
  • Α-
  • Α+

Είκοσι χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ημέρα που έσκασε η βόμβα στα χέρια του Σάββα Ξηρού και σήμανε την αρχή του τέλους, για τη δράση της 17 Νοέμβρη, της τρομοκρατικής οργάνωσης που ευθύνεται για 23 δολοφονίες στην Ελλάδα. Ο αστυνομικός που μπήκε στις γιάφκες της 17 Νοέμβρη, ο αντιστράτηγος Ε.Α., Ευστράτιος Κυριακάκης, μιλάει στο OPEN και περιγράφει όσα είδε: με τη σημαία της τρομοκρατικής οργάνωσης, το οπλοστάσιο και τις προκηρύξεις.

Διαβάστε ακόμη: Σαν σήμερα, 29 Ιουνίου, η έκρηξη στον Πειραιά που «οδήγησε» στην εξάρθρωση της «17Ν» - Το χρονικό των κρίσιμων ημερών

«Ανοίγουμε την πόρτα με προφυλάξεις, σε περίπτωση που ήταν δεμένη με εκρηκτικά. Όταν βεβαιωθήκαμε με οπτικές ίνες ότι δεν είναι παγιδευμένη, μπήκαμε μέσα. Μπήκα πρώτος. Βλέπω τη σημαία με το αστέρι, όνειρο δεκαετιών για πολλούς να την βρουν. Δίπλα τα μπαζούκας, όπλα, εκρηκτικά και μια προκήρυξη. Πήρα αμέσως τηλέφωνο Σύρο και Διώτη και λέω έχουμε την γιάφκα της 17 Νοέμβρη» εξήγησε. 

Στις 29 Ιουνίου 2002 η πρόωρη έκρηξη βόμβας έγινε η αφορμή για να αρχίσει η εξάρθρωση της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη». Η δράση της οργάνωσης είχε ξεκινήσει από το 1975. Στις 29 Ιουνίου στο λιμάνι του Πειραιά, μια βόμβα εξερράγη πρόωρα στα χέρια του ανθρώπου που πήγε να την τοποθετήσει στα εκδοτήρια της Hellas Flying Dolphins.

Ο τραυματίας θα συλληφθεί από το Λιμενικό Σώμα και πάνω του βρίσκεται ένα περίστροφο, το οποίο ανήκε στον αστυνομικό Χρήστο Μάτη. Ο αστυνομικός είχε σκοτωθεί το 1984 κατά την διάρκεια ληστείας και το περίστροφο, όπως ανακάλυψε η αστυνομία, είχε χρησιμοποιηθεί σε επιθέσεις και δράσεις της «17 Νοέμβρη». Ο δράστης μεταφέρθηκε στον Ευαγγελισμό με σοβαρά τραύματα στα μάτια, στον θώρακα και στο δεξί χέρι.

Δυο μέρες μετά, ο τραυματίας ταυτοποιείται, πρόκειται για τον Σάββα Ξηρό, ο οποίος από τις αρχές της δεκαετίας του ’80 είχε μετακομίσει από την Φλώρινα στην Αθήνα, όπου εργαζόταν ως αγιογράφος. Γιος ιερέα με εννέα αδέρφια, εντάχθηκε στον χώρο της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, όταν φοιτούσε στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA