Μενού
  • Α-
  • Α+

Σύγχυση επικρατεί στην επιστημονική κοινότητα και στην επιτροπή εμβολιασμών, ύστερα από την εισήγηση για την 4η δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού. Γι αυτό αποφασίστηκε να δοθούν περαιτέρω εξηγήσεις σχετικά με το ποιοι και γιατί (δεν) πρέπει να προχωρήσουν σε αναμνηστική δόση. Το απόγευμα της Πέμπτης (30/6) η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου μαζί με τον ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους θα προχωρήσουν σε σχετική ενημέρωση για να αποσαφηνιστεί πώς θα προχωρήσει η κοινωνία αναφορικά με την 4η δόση του εμβολίου κατά της Covid-19. Μια εβδομάδα μετά την ανακοίνωση για την 4η δόση, κρίθηκε απαραίτητο να γίνουν διευκρινίσεις, καθώς προκλήθηκαν αντιδράσεις κι αντιρρήσεις από μέλη της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας, εντός των επιτροπών, αλλά κι εκτός αυτών.

Η ανακοίνωση της Θεοδωρίδου...

Η κυρία Θεοδωρίδου ανακοίνωσε την προηγούμενη Παρασκευή πως όσοι είναι άνω των 30 ετών και το επιθυμούν μπορούν να προχωρήσουν στην τέταρτη δόση, τονίζοντας όμως δεν υπάρχουν για την ώρα επαρκή επιστημονικά δεδομένα για την αποτελεσματικότητα της αναμνηστικής δόσης σε υγιή άτομα. Τόνισε ωστόσο, πως υπάρχουν δύο μεγάλες μελέτες που αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητά της στα άτομα άνω των 60 ετών και κυρίως σε όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και για τον λόγο αυτό, επανέλαβε την ισχυρή σύσταση.

...και τα δύο στρατόπεδα

Η απόφαση αυτή ήρθε σε αντίθεση με τις τοποθετήσεις αρκετών επιδημιολόγων κι όχι μόνο. Οι επιστήμονες, είχαν αντίθετες απόψεις, οι οποίες χωρίζονταν σε δύο στρατόπεδα. Στο ένα είναι αυτοί, μεταξύ των οποίων κι ο πρόεδρος του ΠΙΣ Θανάσης Εξαδάκτυλος, που είναι μέλος της επιτροπής και που τονίζουν ότι η 4η δόση στις ηλικίες 30-60 ετών έγκειται αποκλειστικά στον πολίτη και στον προσωπικό του γιατρό, που γνωρίζει το ιατρικό ιστορικό και μπορεί να κρίνει αν υπάρχει λόγος να γίνει ακόμα μία αναμνηστική δόση.

Από την άλλη, είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι τα επιστημονικά δεδομένα δεν είναι επαρκή για να ληφθεί μια τέτοια απόφαση, κι ως εκ τούτου η 4η δόση δεν χρειάζεται στο γενικό πληθυσμό. Για παράδειγμα, ο κ. Παυλάκης είχε ταχθεί σ' αυτό το «μέτωπο» αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «η 4η δόση δεν προσφέρει τίποτα σχεδόν σε υγιείς τριτοδοσίτες η και δι-δοσίτες που έχουν ήδη μολυνθεί το τελευταίο εξάμηνο, πιθανότατα με Ο2 και έχουν αναρρώσει». Σ' αυτό το μπλοκ ανήκουν κι ο Γκίκας Μαγιορκίνης, που είπε ότι θα πρέπει να το κάνουν οι ηλικιωμένοι κι όσοι έχουν προβλήματα υγείας, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι κι ο ίδιος δεν προτίθεται να εμβολιαστεί, αλλά και ο Ηλίας Μόσιαλος, που είχε τονίσει πως η ενημέρωση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για την χορήγηση της δεύτερης αναμνηστικής δόσης σε άτομα ηλικίας 30-59 ετών που δεν ανήκουν στις ευάλωτες κατηγορίες δεν συνοδεύεται από την αναγκαία τεκμηρίωση. 

Πνευμονολογική εταιρεία: «Οχι» σε υγιείς κάτω των 60 ετών

Αναφερόμενος σχετικά, ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και καθηγητής Πνευμονολογίας, Στέλιος Λουκίδης, στο άνοιγμα της 4ης δόσης στις ηλικίες 30-59 ετών, τόνισε ότι δεν υπάρχουν αυτή την στιγμή δεδομένα αποτελεσματικότητας και ασφάλειας για να γίνει ισχυρή σύσταση για τέταρτη δόση, σε ανθρώπους υγιείς κάτω των 60 ετών και όπως είπε χαρακτηριστικά: «στην ιατρική πρέπει να προτείνεις όταν έχεις δεδομένα». Αντιθέτως για την περίπτωση ατόμων άνω των 60 ετών, υπάρχουν δεδομένα, που στηρίζουν επιστημονικά την ισχυρή σύσταση για εμβολιασμό σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες, καθώς υπάρχει βραχυχρόνια μεν προστασία στην μόλυνση, αλλά ισχυρή προστασία στην σοβαρή μόλυνση που για τον ηλικιωμένο και τον ευάλωτο είναι το πλέον σημαντικό.

Διχογνωμίες και στην επιτροπή εμβολιασμών

Αρκετά είναι και τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών που κρίνουν ότι τα δεδομένα δεν παρουσιάστηκαν με την σαφήνεια που έπρεπε, και με δεδομένο ότι και στην επιστημονική κοινότητα υπήρχαν αρκετές διαφορετικές «φωνές», θα πρέπει να υπάρξουν ξεκάθαρες απαντήσεις στους πολίτες. Ετσι λοιπόν, αποφασίστηκε σήμερα το απόγευμα να γίνει περαιτέρω ανάλυση της απόφασης της Επιτροπής και να δοθούν αναλυτικές συμβουλές σε όσους επιθυμούν να προβούν στην τέταρτη δόση ή να την αγνοήσουν.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA