Μενού
  • Α-
  • Α+

Για περισσότερα από επτά χρόνια, μια «οικογενειακή σπείρα» από την Δυτική Αττική εξαπατούσε ηλικιωμένους και τους αποσπούσε όσα χρηματικά ποσά και άλλα πολύτιμα αντικείμενα είχαν. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις που τα θύματά τους αντιλήφθηκαν την απάτη, τους ακινητοποίησαν και τους λήστεψαν.

Διαβάστε ακόμηΚαισαριανή: Πώς δραπέτευσε η 22χρονη από το υπόγειο - Την κρατούσαν φυλακισμένη πατέρας και αδερφός

Η εξάρθρωση της σπείρας έγινε έπειτα από έρευνα πολλών μηνών και βάσει καταγγελιών που υπήρχαν από ηλικιωμένους σε διάφορες περιοχές της Αττικής. Οι αξιωματικοί της Ασφάλειας συγκέντρωσαν όλες αυτές τις υποθέσεις και τις καταθέσεις των θυμάτων με όλες τις περιγραφές και τελικά κατέληξαν πως επρόκειτο για τα ίδια άτομα που δρούσαν με πανομοιότυπο κάθε φορά τρόπο.

Έτσι κατέληξαν σε συγκεκριμένα πρόσωπα που διαμένουν στην ίδια περιοχή στο Ζεφύρι και πραγματοποίησαν επιχείρηση με τη συμμετοχή και των ΟΠΚΕ για την σύλληψή τους. Μάλιστα, χρειάστηκε να πραγματοποιηθεί και παράλληλη επιχείρηση στην Αχαΐα, αφού κάποιοι από τους υπόπτους είχαν στο μεταξύ μετακομίσει εκεί.

Σύμφωνα με το ενημερωτικό της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, τα μέλη της οργάνωσης συνδέονταν μεταξύ τους με φιλικούς και συγγενικούς δεσμούς, δεν ασκούσαν καμία επαγγελματική δραστηριότητα και είχαν συγκροτήσει και ενταχθεί σε αυτή με σαφείς και διακριτούς ρόλους, με πολυετή και διαρκή δράση, η οποία τοποθετείται τουλάχιστον από το 2015.

Αναφορικά με τη μεθοδολογία δράσης τους, προσέγγιζαν ηλικιωμένα άτομα (κυρίως γυναίκες), στα οποία συστήνονταν ψευδώς ως φιλικά πρόσωπα, λογιστές ή απεσταλμένοι συγγενών τους και με προφάσεις όπως η περαίωση οικονομικών υποθέσεων, επιστροφής ή αποζημίωσης χρηματικού ποσού από την εφορία, τους έπειθαν να παραδώσουν χρηματικά ποσά ή κοσμήματα, που παραλάμβαναν από τραπεζικά καταστήματα ή από τις οικίες τους.

Στην περίπτωση που οδηγούσαν τα θύματα στις οικίες τους και αυτά εξέφραζαν αμφιβολίες, μετέβαλαν τον τρόπο δράσης τους και αφαιρούσαν χρήματα και κοσμήματα με άλλα προσχήματα ή ακόμη και ασκώντας λεκτική ή σωματική βία. Επίσης, τα μέλη της οργάνωσης κατά τη δράση τους, λάμβαναν ιδιαίτερα μέτρα προφύλαξης χρησιμοποιώντας οχήματα, τα οποία αντικαθιστούσαν συχνά. Κατά την προσέγγιση θυμάτων δε, χρησιμοποιούσαν δύο οχήματα, όπου στο πρώτο επέβαινε το μέλος που τα προσέγγιζε ενώ στο δεύτερο και σε μικρή απόσταση επενέβαιναν οι συνεργοί του, με σκοπό να επιτηρούν και να εποπτεύουν τον χώρο.

Χαρακτηριστικό στοιχείο του τρόπου δράσης τους είναι ότι κατά τη μετάβαση σε τράπεζες, το μέλος που προσέγγιζε τα θύματα, τους ζητούσε να απενεργοποιήσουν το κινητό τους τηλέφωνο, με το πρόσχημα ότι έχει υποβληθεί σε επέμβαση στην καρδιά ή σε τοποθέτηση βηματοδότη, ώστε να εξασφαλίσει την ανάληψη και παράδοση των χρημάτων, χωρίς να διακόψει την πράξη κάποιο συγγενικό πρόσωπο με τηλεφώνημά του.

Συνολικά, διαπιστώθηκε ότι έχουν διαπράξει τουλάχιστον 46 περιπτώσεις απατών, 7 απόπειρες απάτης, 6 κλοπές και 3 ληστείες με λεία που ξεπερνά τις 300.000 ενώ από το σύνολο των περιπτώσεων οι μισές από αυτές έχουν τελεστεί το τελευταίο έτος. Μάλιστα, σε βάρος ενός εκ των συλληφθέντων, αρχηγικού μέλους, εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης για κλοπές και ληστείες. 

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν χρηματικό ποσό άνω των 23.000 ευρώ, κινητά τηλέφωνα, πλήθος κοσμημάτων και προσωπικά αντικείμενα σχετιζόμενα με την παράνομη δραστηριότητά τους, τα οχήματα των δραστών, καθώς και μία συσκευή ηλεκτρικής εκκένωσης.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA