Μενού
  • Α-
  • Α+

Εκτακτη ενημέρωση για την τέταρτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους με την κυρία Θεοδωρίδου να επαναλαμβάνει ότι η σύσταση για τη λήψη της αφορά στους 70 ετών και άνω και στους 60 και άνω με υποκείμενα νοσήματα όπως και στις ευπαθείς ομάδες. Αξίζει να σημειωθεί ότι την περασμένη Δευτέρα (27/6), άνοιξε η πλατφόρμα για την 4η δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού για την ηλικιακή ομάδα 30-59.

Η κυρία Θεοδωρίδου παίρνοντας αρχικά τον λόγο είπε ότι στις 3 Μαΐου η επιτροπή εμβολιασμού είχε διατυπώσει τη σύσταση για δεύτερη αναμνηστική δόση (4η δόση) σε άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω και σε όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα και μένουν σε μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων. Ανέφερε ακόμη ότι «λόγω της μεγαλύτερης μεταδοτικότητας και της ανοσοδιαφυγής του ιού αλλά και των νέων παραλλαγών της Ομικρον και της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων παρατηρούμε διεθνώς έναν αυξημένο αριθμό μολύνσεων οι οποίες ευτυχώς λόγω κυρίως του εμβολιασμού οδηγούν σε μικρότερο αριθμό νοσηλειών. Για τον λόγο αυτό η επιτροπή επανήλθε στη σύστασή της που είναι αμετάβλητη. Η δόση αυτή θα μειώσει την πιθανότητα νοσηλειών.

Αναφορικά με τα άτομα του γενικού πληθυσμού κάτω των 60 ετών η επιτροπή επισημαίνει ότι τα δεδομένα για το πρόσθετο όφελος είναι προσωρινώς περιορισμένα. Αλλά συνεκτιμώντας την ασφάλεια των εμβολίων συνιστά να παρέχεται η δυνατότητα 4ης δόσης εξατομικευμένα αν το επιλέξουν με σύμφωνη ιατρική γνώμη». Ο κύριος λόγος του εμβολιασμού, τόνισε, είναι η προστασία από σοβαρή νόσηση.

Παράλληλα, απαντώντας σχετικά με τα νέας γενιάς εμβόλια και σε ποια φάση βρίσκονται η κυρία Θεοδωρίδου ανέφερε: «Υπάρχει μια προσδοκία και πεποίθηση ότι τον Σεπτέμβριο θα έχουμε τα νέας γενιάς εμβόλια. Είναι ακόμα στο στάδιο κλινικής μελέτης και υπάρχει προβληματισμός για το ποια θα είναι πιο κατάλληλα και αν θα ανταποκριθούν στις προσδοκίες. Μέχρι να γίνουν και να εφαρμοστούν απαιτείται χρόνος και αν έχουμε στα χέρια μας ένα εμβόλιο που προστατεύει σε μεγάλο ποσοστό είναι λάθος να περιμένουν για ένα καλύτερο εμβόλιο του φθινοπώρου ή του χειμώνα. Μακάρι να το έχουμε». 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA