Μενού
  • Α-
  • Α+

Ολονύκτια αλλά και άνιση ήταν η μάχη που έδωσαν οι πυροσβέστες και οι εθελοντές στη μεγάλη φωτιά που μαίνεται από χθες στην Άμφισσα. Οι ισχυροί άνεμοι, ωστόσο, που έπνεαν και εξακολουθούν να πνέουν στην περιοχή, μετέτρεψαν το έργο των πυροσβεστών σε μια πραγματική κόλαση. Τα τρία μέτωπα που υπήρχαν ενώθηκαν σε ένα τεράστιο το οποίο έχει μήκος πάνω από 10 χιλιόμετρα! Όπως μετέδωσε πριν από λίγη ώρα η ΕΡΤ το τεράστιο αυτό μέτωπο έχει φτάσει, ήδη, στη βόρεια Ιτέα η οποία, όμως, έχει εκκενωθεί από χθες το βράδυ.

Στην περιοχή εξακολουθούν να πνέουν ισχυροί άνεμοι και το κακό είναι πως σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων αυτό θα συνεχιστεί για πολλές ώρες ακόμα. Μοναδική ελπίδα είναι τα εναέρια μέσα τα οποία θα αρχίσουν ξανά να επιχειρούν με το πρώτο φως της ημέρας. Δυστυχώς, η φωτιά έχει κατακάψει ένα μεγάλο μέρος του μεγαλύτερο φυσικού ελαιώνα της χώρας.

Διαβάστε ακόμη: Φωτιά στην Αμφισσα: Ειδικός σχεδιασμός για να περιοριστούν τα μέτωπα – Καλύτερη η εικόνα στο Κρανίδι – Υπό έλεγχο η φωτιά στη Ζάκυνθο

Αυτή τη στιγμή επιχειρούν περισσότεροι από 150 πυροσβέστες με 48 οχήματα και 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων ενώ στην περιοχή είναι και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος».

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι πριν πέσει το σκοτάδι επιχειρούσαν 11 αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα. Τα δύο από αυτά είχαν διατεθεί από τον Ελληνικό Στρατό ενώ υπήρχε και ένα ελικόπτερο της Πυροσβεστικής για εναέριο συντονισμό. Παράλληλα έχουν διατεθεί δεκάδες μηχανήματα από την τοπική αυτοδιοίκηση και υδροφόρες όπως επίσης έχουν βρεθεί στην περιοχή και εθελοντές πυροσβέστες ενώ με εντολή του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος κλιμάκιο της ΔΑΕΕ βρίσκεται στην περιοχή όπου εξελίσσεται η πυρκαγιά για να διερευνήσει τις αιτίες για την έναρξη της.

Δύσκολη η κατάσταση στο Κρανίδι αλλά ελπίδες για καλύτερη συνέχεια

Την ίδια ώρα η κατάσταση στο πύρινο μέτωπο στο Κρανίδι η κατάσταση συνεχίζει να είναι δύσκολη, ωστόσο, εκεί, σε αντίθεση με την Άμφισσα η εικόνα είναι καλύτερη και υπάρχουν ελπίδες πως σύντομα και με δεδομένο πως σε λίγη ώρα από τώρα και εκεί θα υπάρξει ενίσχυση από αέρος η κατάσταση θα γίνει ελεγχόμενη.

Το δύσκολο κομμάτι της συγκεκριμένης πυρκαγιά και εκεί που δόθηκε μεγάλη μάχη κατά τη διάρκεια της νύχτας ήταν στο πολυτελές ξενοδοχείο Amanzoe, το οποίο υπέστη σοβαρές ζημιές από τις φλόγες. Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε η ΕΡΤ πολλές εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές αλλά μέχρι και τώρα η κεντρική μονάδα του έχει γλιτώσει.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατούσε, πάντως, χθες είναι πως οι φλόγες έφτασαν μέχρι την πισίνα του ξενοδοχείου. Ευτυχώς η επιχείρηση εκκένωσης διεξήχθη αποτελεσματικά, με τον κόσμο να απομακρύνεται με ασφάλεια από το συγκρότημα και πολλοί να πηγαίνουν στην παραλία του ξενοδοχείου στην Κορακιά. Από εκεί στήθηκε επιχείρηση απομάκρυνσης.

«Πόλεμος» για την πυροσβεστική σε πολλαπλά μέτωπα

Συνολικά, 52 δασικές πυρκαγιές ξέσπασαν χθες σε όλη τη χώρα μέχρι τις 18:00 το απόγευμα της Δευτέρας. Οι περισσότερες τέθηκαν υπό έλεγχο σε σύντομο χρόνο, παρά τα πολλαπλά μέτωπα που είχε να αντιμετωπίσει το Πυροσβεστικό Σώμα σε όλη την Ελλάδα.

Οι πυρκαγιές στην Αχαΐα, στη Ζάκυνθο, στο Άγιο Όρος, στο Σχηματάρι, στην Ηλεία και στον Άραξο έχουν οριοθετηθεί και ελέγχονται.

«Αυξημένη επικινδυνότητα για πυρκαγιές και σήμερα»

Υπενθυμίζεται ότι η Πολιτική Προστασία είχε χτυπήσει το καμπανάκι του κινδύνου σε όλη τη χώρα και με έκτακτες ενημερώσεις της Πυροσβεστικής, καθώς ο βαθμός επικινδυνότητας είναι στο «4» και σήμερα Τρίτη, λόγω του συνδυασμού ισχυρών ανέμων και υψηλών θερμοκρασιών.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου για σήμερα Τρίτη 5/7, υπάρχει πολύ υψηλός κίνδυνος 4 σε Αττική και Κύθηρα, Βοιωτία, κεντρική & νότια Εύβοια, Λέσβο, Χίο, Σάμο και Ικαρία και σε Αργολίδα, Κορινθία, Αχαΐα, Ηλεία & Λακωνία και υψηλός κίνδυνος 3 σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA