Μενού
  • Α-
  • Α+

Εντολή για έρευνα έδωσε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης για με την αδυναμία μεταμόσχευσης σε ασθενή στο Ιπποκράτειο επειδή δεν υπήρχε αναισθησιολόγος. Ο προϊστάμενος ζητά να διακριβωθεί αν στοιχειοθετείται το αδίκημα της έκθεσης, γιατί δεν έγινε η επέμβαση και αν αυτό έχει συνέπειες στην υγεία του ασθενή. 

Διαβάστε ακόμη: Θεσσαλονίκη: Δεν έκανε μεταμόσχευση γιατί δεν υπήρχε αναισθησιολόγος στο Ιπποκράτειο

Επίσης η εισαγγελέας Ποινικής Δίωξης παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης από πταισματοδίκη. Στο πλαίσιο της έρευνας θα κληθούν να καταθέσουν μέλη της οικογένειας του ασθενή και άλλοι εμπλεκόμενοι, σύμφωνα με το grtimes.gr. Το συμβάν καταγράφηκε στη Χειρουργική Κλινική Μεταμοσχεύσεων του Ιπποκράτειου νοσοκομείου και την καταγγελία έκανε μέλος του ΔΣ του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ).

Τι συνέβη με το μόσχευμα και τους αναισθησιολόγους στο Ιπποκράτειο

Το μόσχευμα που σύμφωνα με πληροφορίες άνηκε σε άνδρα κάτω των 30 ετών με καταγωγή από την Κύπρο βρισκόταν στην Ελλάδα από το μεσημέρι της Παρασκευής (1/7) και ήταν συμβατό με άτομο στη λίστα αναμονής του νοσοκομείου. Δυστυχώς ο άνδρας δεν έλαβε το ήπαρ επειδή δεν υπήρχε αναισθησιολόγος στο Ιπποκράτειο και πάρθηκε η απόφαση να γίνει η επέμβαση στο Λαϊκό. Εν τέλει πήρε το μόσχευμα άτομο από την Αθήνα το βράδυ του Σαββάτου (2/7), με τον ασθενή από τη Θεσσαλονίκη ακόμα να περιμένει...

Ο διευθυντής της κλινικής Μεταμοσχεύσεων στο Ιπποκράτειο Γιώργος Τσούλφας είπε πως το πρόβλημα με την έλλειψη των αναισθησιολόγων είναι γνωστό στους ιθύνοντες και πως η απόφαση να δοθεί το μόσχευμα στο Λαϊκό πάρθηκε από το υπουργείο Υγείας. Ταυτόχρονα είπε πως οι αναισθησιολόγοι των μεταμοσχεύσεων είναι εξειδικευμένοι και πως ο ίδιος δεν έχει τη δυνατότητα να ανακαλεί άδειες. Αξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι για το Ιπποκράτειο χρειάζονται τουλάχιστον 27 αναισθησιολόγοι και εργάζονται μόλις οκτώ: «Είναι γνωστό το πρόβλημα των αναισθησιολόγων στο Ιπποκράτειο, το νοσοκομείο λειτουργεί με οκτώ αναισθησιολόγους ενώ στο οργανόγραμμα είναι 27 και οι πραγματικές ανάγκες είναι για παραπάνω. Οι οκτώ δεν είναι για τις μεταμοσχεύσεις αλλά για όλα, καρκίνους, γυναικολογικά, τα πάντα. Για το πρόβλημα έχουν ενημερωθεί όλοι εκτεταμένα».

«Η έλλειψη των γιατρών και των αναισθησιολόγων είναι ένα γενικό πρόβλημα εδώ και χρόνια. Η μεταμόσχευση είναι άλλο πράγμα. Δεν μπορεί να χάνονται μοσχεύματα. Αν ενημερωνόταν ο υπουργός την Παρασκευή το μεσημέρι δεν θα μπορούσε μέχρι το Σάββατο το βράδυ που έγινε η μεταμόσχευση να καλέσει έναν γιατρό; Ενημερώθηκε ο υπουργός ότι βρέθηκε μόσχευμα και δεν υπάρχει αναισθησιολόγος; Αν είναι δυνατόν!» είπε ο Γρηγόρης Λεοντόπουλος μέλος του ΔΣ του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ). Ο κ. Τσούλφας του απάντησε: «Επειδή είστε και στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων γνωρίζετε ότι ήταν ενήμερος και ο ΕΟΜ και το υπουργείο. Εδωσε τη λύση να γίνει στο Λαϊκό». 

Ο κ. Λεοντόπουλος είπε πως πρέπει να επέμβει εισαγγελέας: «μετά από αυτά που ακούω πιστεύω πως πρέπει να επέμβει εισαγγελέας. Δεν μπορεί ο άνθρωπος να χάσει δώρο ζωής επειδή κάποιοι γιατροί δεν ήθελαν να δουλέψουν Σαββατοκύριακο. Αυτός ο άνθρωπος δεν ξέρουμε πόσο καιρό θα υπάρχει ακόμα. Είναι μια μοναδική ευκαιρία γι αυτούς που δίνετε και είναι για ήπαρ, πνεύμονα, καρδιά και αναισθησιολόγοι δεν υπάρχουν. Η αναισθησία όμως περισσεύει σε αυτό το κράτος!». 

Σε ερώτηση στον κ. Τσουλφά πως γίνεται να μην βρέθηκε λύση ενώ υπήρχε περιθώριο δύο ημερών απάντησε: «εμένα ρωτάτε; Γιατί δεν ρωτάτε το υπουργείο; Αυτό σας λέω είναι γνωστό το πρόβλημα πάνω από χρόνο». «Εχετε ενημερώσει για το Σαββατοκύριακο; Πώς δεν δουλεύουν οι αναισθησιολόγοι στο μεταμοσχευτικό κέντρο;» ρώτησε ο κ. Λεοντόπουλος και απάντησε ο κ. Τσουλφάς πως είναι ενημερωμένη η διοίκηση, καλώντας τον να τους ρωτήσει σχετικά. «Δεν είναι τόσο απλό το θέμα. Πρέπει η κυρία Γκάγκα να επέμβει να δούμε τι έχει γίνει!» ανέφερε ο κ. Λεοντόπουλος. 

Ιπποκράτειο: Δεν γίνονται προγραμματισμένα χειρουργεία Ιούλιο και Αύγουστο 

Σύμφωνα με τον κ. Τσούλφα, στο Ιπποκράτειο δεν γίνονται προγραμματισμένα χειρουργεία τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και ενώ έχουν προκηρυχτεί θέσεις αναισθησιολόγων δεν εκφράζεται ενδιαφέρον από τους γιατρούς: «για τη μεταμόσχευση είναι συγκεκριμένοι και εξειδικευμένοι αναισθησιολόγοι. Το να ανακαλέσω εγώ άδεια δεν μπορώ. Μακάρι να μπορούσα. Προγραμματισμένα χειρουργεία δεν γίνονται στο Ιπποκράτειο τον Ιούλιο και Αύγουστο σύμφωνα με απόφαση που έχουμε λάβει και αυτό μας πονάει. Δεν μπορώ να λύσω την έλλειψη των αναισθησιολόγων εδώ και δύο χρόνια. Εχουμε ζητήσει από το υπουργείο, από τη διοίκηση, έχουμε κάνει προτάσεις. Πρέπει να ρωτήσετε το υπουργείο και αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις γιατί αυτή η έλλειψη; Εχουν προκηρυχτεί θέσεις αναισθησιολόγων στο Ιπποκράτειο και δεν έρχονται. Προτιμούν τον ιδιωτικό τομέα με καλύτερες αμοιβές. Τα πράγματα είναι απλά υπάρχει έλλειψη αναισθησιολόγων. Παλεύουμε κάθε μέρα γι αυτούς τους ανθρώπους, έχουμε προτείνει λύσεις και ελπίζω αυτή τη φορά να κάνουν κάτι». 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA