Μενού
  • Α-
  • Α+

Μεγάλος προβληματισμός έχει δημιουργηθεί από τους πολλαπλούς πνιγμούς στην Ελλάδα κατά τη θερινή περίοδο, καθώς τόσο ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας, αλλά και οι επαγγελματίες του ναυαγοσωστικού κλάδου, εκφράζουν φόβους και προβληματισμούς για τα επαναλαμβανόμενα περιστατικά.

Διαβάστε ακόμη: Καιρός: «Ποδαρικό» με τον υδράργυρο να «αγγίζει» τους 40 βαθμούς Κελσίου κάνει ο Ιούλιος

Με βάση τις επίσημες καταγραφές, τα περισσότερα «επεισόδια» λαμβάνουν χώρα στις βόρειες ακτές της Κρήτης, στις ανατολικές Ακτές του Πηλίου, στην ακτογραμμή της νότιας και βόρειας Κατερίνης (π.χ. Νέοι Πόροι), στις δυτικές ακτές του Ιονίου Πελάγους και στις βόρειες ακτές της Ικαρίας.

«Οι περισσότεροι πνιγμοί συμβαίνουν στα 7-8 μέτρα, από εκεί που «σκάει» το κύμα. Καταρχήν πρέπει να καταλάβουμε ότι οι περισσότεροι πνιγμοί σημειώνονται είτε στις μεγάλες ηλικιακές ομάδες, είτε σε μικρά παιδιά. Οι πνιγμοί σε μικρά παιδιά προέρχονται από μη γνώσεις κολύμβησης και ελλιπή επιτήρηση. Γενικότερα το μεγαλύτερο εύρος αυτών των περιστατικών σημειώνονται σε περιοχές που έχουν έντονο κυματισμό στη θάλασσά τους», τόνισε ο Διευθυντής της Ελληνικής Ναυαγοσωστικής Ακαδημίας (ΕΝΑΚ), Νίκος Γιοβανίδης, στο GRTimes.gr.

Στο παρακάτω χρονοδιάγραμμα καταγράφονται τα στοιχεία 9 θανάτων λουόμενων, μέσα σε διάστημα ενός μήνα. Να σημειωθεί, πως υπάρχουν κι άλλα περιστατικά είτε πριν είτε αργότερα από τις παρακάτω ημερομηνίες.

  • Στις 2/6/2022 ανασύρθηκε νεκρός από παραλία στην Αγία Παρασκευή Χαλκιδικής ένας 38χρονος αλλοδαπός, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος.

     

  • Δύο μέρες μετά (4/6/2022), ένα 76χρονος έχασε τη ζωή του σε θαλάσσια περιοχή της ανατολικής ακτής του Σταυρού Θεσσαλονίκης.

     

  • Στη Θεσσαλονίκη σημειώθηκαν με διαφορά μίας εβδομάδας δύο πνιγμοί σε διαφορετικά σημεία της πόλης. Αρχικά στις 22/6/2022 οι Αρχές εντόπισαν στην ακτή Σοφούλη στην Καλαμαριά, μέσα στη θάλασσα μία 84χρονη χωρίς της αισθήσεις της.

     

  • Επιπρόσθετα, στις 27/6/2022 η Λιμενική Αρχή Θεσσαλονίκης ανέσυρε δύο λουόμενους, Βουλγαρικής καταγωγής, από την παραλία «Ακρωτήρι» Επανομής, όπου ο 46χρονος πατέρας έχασε τη ζωή του, κατά τη μεταφορά του 3στο νοσοκομείο, ενώ ο 15χρονος γιός του νοσηλεύτηκε.

     

  • Στις 1/7/2022 ανασύρθηκε από την θαλάσσια περιοχή Ποσειδίου Χαλκιδικής χωρίς τις αισθήσεις του ένας 70χρονος και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο ΚΥ Κασσάνδρας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός τους.

     

  • Επιπλέον, την ίδια ημέρα ανακοινώθηκε από το υπουργείο Ναυτιλίας, ο θάνατος του Ηλία Νικολακόπουλου, του γνωστού αναλυτή εκλογικών τάσεων και δημοσκοπήσεων, που βρέθηκε δίχως τις αισθήσεις του σε ηλικία 75 ετών σε παραλία της Σύρου.

     

  • Δύο μέρες αργότερα και συγκεκριμένα στις 3/7/2022 έχασε τη ζωή του μέσα στη θάλασσα της Σάρτης στη Χαλκιδική ένας 67χρονος αλλοδαπός, όπου διεκομίσθη από ΕΚΑΒ στο ΚΥ Αγίου Νικολάου κι εκεί διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

     

  • Να σημειωθεί, πως ίδιες ώρες περίπου ανασύρθηκε από τη θαλάσσια περιοχή της Νέας Περάμου στη Καβάλα, μία 65χρονη Ελληνίδα λουόμενη χωρίς τις αισθήσεις της.

     

  • Επιπροσθέτως, τις πρωινές ώρες τις 3/7/2022 βρέθηκε ακόμη μία 77χρονη Ελληνίδα δίχως τις αισθήσεις της στη θαλάσσια περιοχή του Αγίου Γεωργίου στη Σαλαμίνα.

Περισσότεροι κινδυνεύουν οι γηραιότεροι 

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Ελληνικής Ναυαγοσωστικής Ακαδημίας (ΕΝΑΚ) οι πνιγμοί στις μεγαλύτερες ηλικίες προέρχονται από κάποια πάθηση ή πιο συγκεκριμένα από φυσιοπαθολογική διαταραχή. «Ουσιαστικά μπορεί να έχουν ένα πρόβλημα υγείας και να αφήσουν την τελευταία τους πνοή μέσα στη θάλασσα. Ωστόσο, θα καταγραφεί ως πνιγμός και όχι ότι έχασε τη ζωή του από παθολογικά αίτια» συμπληρώνει o διευθυντής της ΕΝΑΚ.

Επιπλέον, εφιστά μεγαλύτερη προσοχή στις μεγαλύτερες ηλικίες, όπως να προσέχουν το ιατρικό ιστορικό τους και κατά την διάρκεια της κολύμβησης να βρίσκονται υπό παρακολούθηση. Επίσης, πρέπει ν’ αποφεύγουν το κολύμπι από τις 10:30 π.μ. έως τις 15:30 μ.μ., διότι οι ακτίνες του ήλιου είναι πολύ δυνατές εκείνη την ώρα. Επιπρόσθετα, «να μην κολυμπούν στη θάλασσα όταν είναι κουρασμένοι, πιωμένοι και φαγωμένοι».

Συμπληρωματικά, ο Νίκος Γιοβανίδης προσθέτει πως το σημαντικότερο είναι να μην κολυμπούν σε περιοχές που υπάρχουν θαλάσσια ρέματα και υψηλοί κυματισμοί. «Αυτά που έκαναν όταν ήταν 30-35 ετών δεν μπορούν να τα κάνουν στα 70 τους. Χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή και συνήθως υπερεκτιμούν τις δυνάμεις τους».

«Η λύση θα έρθει από τους δήμους» 

Αρχικά, η υποχρέωση των τοπικών δήμων είναι πως εφόσον μία παραλία μαζέψει έστω μία φορά περισσότερους από 400 ανθρώπους, τότε ο δήμος σε συνεργασία με το λιμεναρχείο και το υγειονομείο είναι υποχρεωμένος να τοποθετήσει ναυαγοσώστη για τέσσερις μήνες. Αυτό το ορίζει μία τριμελής επιτροπή, η οποία συγκροτείται κάθε Αύγουστο και ουσιαστικά χαρακτηρίζει τις παραλίες πολυσύχναστες ή όχι.

«Οι δήμοι από πέρσι χρηματοδοτούνται με ένα μεγάλο οικονομικό ποσό από το κεντρικό κράτος για να αποφεύγονται τέτοια περιστατικά. Ωστόσο, το σύνηθες φαινόμενο είναι να καθυστερούν αρκετά τις διαδικασίες, με αποτέλεσμα όταν ξεκινάει η καλοκαιρινή περίοδος να μην μπορούν να βρουν ναυαγοσώστες και να «τρέχουν» τελευταία στιγμή» λέει ο κ. Γιοβανίδης.

Τέλος, ο διευθυντής της ΕΝΑΚ σημειώνει ότι ουσιαστικά οι δήμοι θα έπρεπε να πραγματοποιούν αυτές τις ενέργειες πολύ νωρίτερα, ώστε να υπάρχει καλύτερη οργάνωση στον συγκεκριμένο τομέα. «Οι δήμοι πρέπει να κάνουν συμφωνίες με ναυαγοσωστικές ακαδημίες από 3 έως 5 χρόνια, για να μην σημειώνονται τόσοι πολλοί πνιγμοί το καλοκαίρι, αλλά και να νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια οι λουόμενοι. Εφόσον γίνει κάτι τέτοιο, το θέμα θα λυθεί αμέσως. Δυστυχώς γίνονται όλα στο «πόδι» και δεν υπάρχει μία σοβαρή επιστημονική – επαγγελματική διαδικασία, ώστε να λυθεί μία και καλή το πρόβλημα».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA