Μενού
  • Α-
  • Α+

Όσοι ήλπιζαν σε ένα... χαλαρό καλοκαίρι με τις «ψυχρές λίμνες» να αναλαμβάνουν τον ρόλο του φυσικού κλιματιστικού και να διατηρούν τη θερμοκρασία σε ανεκτά επίπεδα, μάλλον, θα πρέπει να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους, καθώς σύμφωνα με τους μετεωρολόγους το κύμα καύσωνα που έχει ήδη αρχίσει να χτυπά τη δυτική Ευρώπη και κυρίως τις χώρες της Ιβηρικής, θα κάνει ένα... πέρασμα και από τη χώρα μας!

Ισπανία και Πορτογαλία αυτή τη στιγμή δοκιμάζονται από θερμοκρασίες που ξεπερνάνε τους 40 βαθμούς Κελσίου. Ήδη σε κάποιες περιοχές ο υδράργυρος έφτασε τους 42 ακόμα και τους 44 βαθμούς Κελσίου δημιουργώντας μια «κόλαση επί Γης». Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν τους πολίτες να προσέχουν γιατί αυτό το κύμα καύσωνα θα έχει περισσότερη διάρκεια από το προηγούμενο. Στην Ισπανία οι ειδικοί προειδοποιούν για ένα εξαιρετικά δύσκολο καλοκαίρι φέτος, με καύσωνες, ξηρασίες και πιθανότατα καταστροφικές πυρκαγιές που μπορεί να φτάσουν ή και να ξεπεράσουν το περσινό ρεκόρ. Να σημειωθεί πως η χώρα ήδη βίωσε τον πιο ζεστό Ιούνιο από το 1981, με έναν πρώιμο καύσωνα που ανέβασε το θερμόμετρο πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου στα κεντρικά και νότια της χώρας.

Διαβάστε ακόμη: Ερχεται καύσωνας διαρκείας με θερμοκρασίες έως και 44 βαθμούς Κελσίου - Τι λένε οι μετεωρολόγοι

Το νέο κύμα καύσωνα που «ψήνει» το μεγαλύτερο μέρος της Ισπανίας οφείλεται σε ρεύμα από τη Βόρεια Αφρική.

Έρχεται και στην Ελλάδα

Ο καύσωνας αυτός αναμένεται να στείλει τα «πλοκάμια» του και στην Ελλάδα η οποία μετά την πρόσφατη «ψυχρή λίμνη» που κράτησε την θερμοκρασία σε ικανοποιητικά επίπεδα θα βιώσει ημέρες καύσωνα. Οι μετεωρολόγοι μέχρι στιγμής αναλύουν όλα τα δεδομένα που έχουν προκειμένου να δουν πότε και κυρίως σε τι ένταση θα φτάσει αυτό το θερμό κύμα και στη χώρας.

Από τα μέχρι τώρα δεδομένα είναι ξεκάθαρο πως οι δροσερές ημέρες τελείωσαν. Από εδώ και μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας ναι μεν θα αρχίσει μια σταδιακή άνοδος της θερμοκρασίας αλλά χωρίς να υπάρχει κάτι το υπερβολικό. Αυτό, ωστόσο, θα αλλάξει δραματικά από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας. Η κορύφωση αυτού του φαινομένου για την χώρα μας φαίνεται να είναι στο διάστημα 20-24 Ιουλίου όπου, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, θα σημειωθούν υψηλές θερμοκρασίες με τον υδράργυρο να φτάνει ακόμα και τους 43 ή τους 44 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με τη μετεωρολόγο της ΕΡΤ, Πάτυ Σπηλιωτοπούλου !

Προειδοποιεί και ο Σάκης Αρναούτογλου

Για επικίνδυνο κύμα καύσωνα σε πολλές χώρες της δυτικής και κεντρικής Ευρώπης, προειδοποιεί με ανάρτησή του στο Facebook ο Σάκης Αρναούτογλου. Μάλιστα, όπως τονίζει, στη χώρα μας ο καύσωνας, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, θα γίνει αισθητός κυρίως κατά τη διάρκεια του τρίτου δεκαήμερου του Ιουλίου.

«Φίλες και φίλοι!

Επικίνδυνο, κυρίως για τις ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες, κύμα καύσωνα αναμένεται προς τα τέλη της εβδομάδας σε πολλές χώρες της δυτικής και κεντρικής Ευρώπης με πιθανότητα μάλιστα να καταρριφθούν και αρκετά ρεκόρ ζέστης! Στη χώρα μας τα πλοκάμια του φαίνεται, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, ότι θα τα αισθανθούμε κυρίως κατά τη διάρκεια του τρίτου δεκαήμερου του Ιουλίου καθώς μέχρι τότε η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε ευχάριστα για την εποχή επίπεδα στις περισσότερες περιοχές», αναφέρει ο Σάκης Αρναούτογλου.

Κλέαρχος Μαρουσάκης: Ισχυρό κύμα ζέστης θα «χτυπήσει» την Ελλάδα

Αναφορικά με την εξέλιξη του καιρού δεν αναμένεται κάτι το αξιόλογο για Τρίτη και Τετάρτη εκτός από μία αστάθεια προς τις ορεινές περιοχές του ηπειρωτικού κορμού. Από Πέμπτη όμως θα ανέβει η θερμοκρασία λόγω θερμών μαζών που προσεγγίζουν τη χώρα μας με αποτέλεσμα να δούμε τον υδράργυρο στο τέλος της εβδομάδας στους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου.

Ο καύσωνας που πλήττει την Ιβηρική Χερσόνησο θα χτυπήσει προς τα τέλη της εβδομάδας και κυρίως από την επόμενη εβδομάδα και τη χώρα μας, δεν έχουμε ωστόσο ακόμα ενδείξεις καύσωνα και για την Ελλάδα, συμπλήρωσε ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA