Μενού
  • Α-
  • Α+

Αρχικά ήταν οι φήμες. Μετά ήρθε εκείνο το περιβόητο νεύμα στο αεροπλάνο της επιστροφής από το Λονδίνο. Εκεί οι Έλληνες είχαν δει για πρώτη φορά τη γυναίκα που είχε κλέψει την καρδιά του ηγέτη του ΠΑΣΟΚ. Η αεροσυνοδός Δήμητρα Λιάνη είχε γίνει το αγαπημένο θέμα συζήτησης (ή για να είμαστε ειλικρινείς, το αγαπημένο κουτσομπολιό) για όλους. Μέχρι που τελικά, όπως είχε πει και ο Ανδρέας Παπανδρέου, μια ημέρα σαν σήμερα, το αποκατέστησε το κορίτσι»! Τότε εκείνος ήταν 70 ετών και εκείνη μόλις 35!

Μια σχέση που ξεσήκωσε θύελλα

Λέγεται πως οι δυο τους είχαν ερωτευτεί κεραυνοβόλα. Η σχέση της Δήμητρας Λιάνη με τον Ανδρέα Παπανδρέου, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εποχής, ξεκίνησε τον Απρίλιο του 1986, όταν η εκείνη ήταν αεροσυνοδός στο αεροσκάφος που μετέφερε τον τότε Έλληνα πρωθυπουργό στο Πεκίνο για επίσημη επίσκεψη, συνοδευόμενο από τον υπουργό Εξωτερικών Κάρολο Παπούλια και τον υπουργό Εμπορίου Γιώργο Κατσιφάρα.

Οι δυο τους ήρθαν κοντά και όσοι έζησαν τη «γέννηση» εκείνου του έρωτα λένε για δυο ανθρώπους οι οποίοι ήταν πραγματικά ερωτευμένοι ο ένας με τον άλλο. Όταν εκείνος έφυγε για το Λονδίνο προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα με την καρδιά του, εκείνη στάθηκε στο πλάι του και τον βοήθησε να ορθοποδήσει. Αυτό τους ένωσε ακόμα περισσότερο και κάπως έτσι φτάσαμε σε εκείνο το περιβόητο νεύμα στο αεροπλάνο. Ουσιαστικά εκείνη τη στιγμή, με εκείνο το νεύμα, ο Παπανδρέου επιβεβαίωνε τις φήμες, σύστηνε τη Δήμητρα Λιάνη στον λαό και το κυριότερο επισημοποιούσε τη σχέση του.

Ο πόλεμος που δέχθηκε ο Παπανδρέου αλλά και η Λιάνη ήταν αδιανόητος. Τα χυδαία πρωτοσέλιδα της «Αυριανής» και ο χαρακτηρισμός «μαιτρέσα» ήταν μόνο η κορυή ενός παγόβουνου που, δίχως κανένα έλεος, διεξαγόταν στο παρασκήνιο. «Μη χτυπάτε τη Δήμητρα, χτυπήστε εμένα» είχε πει ο Παπανδρέου.

Τότε εκείνος ήταν 70 ετών και εκείνη μόλις 35! Η Μαργαρίτα Παπανδρέου στο βιβλίο της έγραψε για τη σχέση του Ανδρέα με τη Δήμητρα. Χαρακτηριστικό είναι το περιστατικό που έλαβε χώρα στη δεξίωση στο σπίτι του Έλληνα πρέσβη στο Λονδίνο, λίγους μήνες μετά τη γνωριμία τους. Περιμένοντας να φτάσει ο Ανδρέας, η Μαργαρίτα ζήτησε να ξεκουραστεί σε ένα δωμάτιο. Μια ώρα αργότερα η φίλη της μπήκε στο δωμάτιο και της είπε: «Ήρθε… μαζί της!». «Μαζί της; Τι εννοείς; Έχει τρελαθεί τελείως», αναφώνησε εκείνη και έφυγε από την πρεσβευτική κατοικία. Στην επιστροφή τους την άλλη μέρα στο αεροσκάφος η Μαργαρίτα είπε στον Ανδρέα: «Για όνομα του θεού, θα μπορούσε να είναι κόρη σου!». «Ναι, δεν είναι πολύ ωραίο;», ήταν η απάντησή του.

Ο ιστορικός, ο παλιός - ο ορθόδοξος, γάμος

Για τον ηγέτη του ΠΑΣΟΚ αυτός ήταν ο τρίτος γάμος μετά από αυτούς με της Χριστίνα Ρασιά και τη Μαργαρίτα Τσαντ. Για τη Δήμητρα Λιάνη ήταν ο δεύτερος. Ο Ανδρέας Παπανδρέου παντρεύτηκε την εκλεκτή της καρδιάς του μόλις 11 ημέρες μετά την έκδοση του διαζυγίου με την Μαργαρίτα.

Μια ημέρα σαν σήμερα, στις 13 Ιουλίου 1989, οι δυο τους ανέβηκαν τα σκαλιά της εκκλησίας. Ο γάμος έγινε στην Ελευθερώτρια στην Εκάλη. Το ζευγάρι είχε πάει εκεί μαζί από τη βίλα της οδού Αγράμπελης (πρώην βίλα Λουμίδη)  η οποία είχε χαρακτηριστεί «ροζ» και είχε προκαλέσει πολιτικό σεισμό αφού η αντιπολίτευση κατηγορούσε τον Παπανδρέου ότι δαπάνησε υπέρογκα ποσά για να τη φτιάξει, ενώ μέσω, μάλιστα, μιας περιόδου που κυριαρχούσαν τα οικονομικά σκάνδαλα.

Η εκκλησία όπως ήταν αναμενόμενο είχε κατακλυστεί από κόσμο, τηλεοπτικά συνεργεία και φωτογράφους, αφού ήταν ο χρονιάς, ίσως και της δεκαετίας. Μετά την εκκλησία ακολούθησε δεξίωση με χαρακτηριστικό σημείο το κόψιμο της γαμήλιας τούρτας, με τη Δήμητρα Λιάνη να ταΐζει με κουτάλι τούρτα τον Έλληνα πρωθυπουργό.

«Για μένα ο Ανδρέας ήταν ο Θεός μου. Αυτός μου έτυχε. Όπως τον λάτρεψε ένα μεγάλο τμήμα του λαού, έτσι τον λάτρεψα κι εγώ σαν γυναίκα. Ήταν ο μέντοράς μου και νομίζω ότι κι αυτός είδε κάτι σε μένα που δεν το είχε βρει αλλού. Μια ζεστασιά, μία κατανόηση και στήριξη σε πολύ δύσκολες στιγμές» είχε πει η Δήμητρα Λιάνη για τον ηγέτη του ΠΑΣΟΚ.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA