Μενού
  • Α-
  • Α+

Για τη μετάλλαξη Ομικρον (5) και τα πιο συχνά συμπτώματα που εμφανίζει στους ασθενείς μίλησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης. Το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα, σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Τζανάκης στον ΣΚΑΪ, είναι ο πόνος στη μέση και στα πόδια αλλά και γενικότερα μυϊκοί πόνοι σε αρθρώσεις και κόκκαλα. «Πολλοί αναφέρουν ότι δεν μπορούν να ανέβουν τα σκαλιά», έφερε ως παράδειγμα ο κ. Τζανάκης.

Διαβάστε ακόμη: Κορονοϊός: Τι γνωρίζουμε για την υποπαραλλαγή «Κένταυρος» - Οι εκτιμήσεις των ειδικών

Παράλληλα σημείωσε ότι κάποιοι εκδηλώνουν πυρετό για 3 ημέρες ή έχουν έντονο πονοκέφαλο. Ωστόσο, ο καθηγητής μίλησε και για τα συμπτώματα που σχετίζονται με τον πνεύμονα. «Έχω παρακολουθήσει 200 περιστατικά τον τελευταίο μήνα και η εντύπωσή μου είναι ότι τα πράγματα είναι πάρα πολύ καλά από άποψη συμπτωματολογίας. Τα συμπτώματα είναι ναι μεν ενοχλητικά αλλά παροδικά. Ελάχιστοι είχαν εκδηλώσει μια μικρή πνευμονία. Δεν έχουμε ιδιαίτερο πρόβλημα στους πνεύμονες, οι εισαγωγές είναι άνθρωποι που έχουν άλλα νοσήματα, τα οποία επιβαρύνονται και από τη μόλυνση».

Κληθείς να σχολιάσει την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού, ο κ. Τζανάκης δήλωσε ότι έχει αρχίσει να διαφαίνεται η κορύφωση του κύματος, η οποία - με βάση τα επιδημιολογικά μοντέλα - όπως είπε υπολογίζεται στο διάστημα 15 έως 25 Ιουλίου. «Κατά μέσο όρο θα δούμε 20.000 – 22.000 κρούσματα εκείνο το διάστημα», συμπλήρωσε ο κ. Τζανάκης. Ανέφερε ότι ξεκινά η σταδιακή αποκλιμάκωση σε πολλές περιφερειακές ενότητες στη χώρα που «έβρασαν από τα κρούσματα», όπως Μύκονος, Σαντορίνη, Ηράκλειο, καθώς ο δείκτης μεταδοτικότητας έχει πέσει κάτω από τη μονάδα, το οποίο όπως είπε σημαίνει ότι υπάρχει ύφεση.

Ωστόσο δήλωσε ότι τα κρούσματα θα παραμείνουν ψηλά και τον Αύγουστο, καθώς οι κοινωνικές συνθήκες «δεν επιτρέπουν ιδιαίτερη αισιοδοξία». Χαρακτήρισε «θερμό» το καλοκαίρι από πλευράς κρουσμάτων αλλά τόνισε ότι η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη κυρίως στις ΜΕΘ.

Επιπλέον, για τη νέα παραλλαγή «Κένταυρος» του κορονοϊού, δήλωσε πως είναι πολύ συγγενής και «δίδυμη αδερφή» με την Όμικρον 2, η οποία μπορεί να επικρατήσει βάσει των χαρακτηριστικών της χωρίς όμως αυτό να είναι σίγουρο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA