Μενού
  • Α-
  • Α+

Δώδεκα χρηστικές συμβουλές για να μιλούν και να σερφάρουν ξέγνοιαστα και με ασφάλεια από τα κινητά τους στις καλοκαιρινές διακοπές, απευθύνει στους καταναλωτές η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ). Οι συστάσεις της ΕΕΤΤ επικεντρώνονται στον τρόπο σύνδεσης στο Internet, την προστασία της συσκευής, την υπηρεσία περιαγωγής, καθώς και τη χρήση κινητού σε έκτακτες συνθήκες.

Ίντερνετ

1. Επιλέγω εάν θα συνδέομαι στο Internet μέσω διαθέσιμου κοινόχρηστου WiFi με δωρεάν χρήση δεδομένων ή μέσω του δικτύου της εταιρείας μου με κατανάλωση δεδομένων του προγράμματός μου.

2. Εχω υπόψη μου ότι σε περίπτωση που καταναλώσω το 80% και το 100% του χρόνου ομιλίας/SMS/όγκου δεδομένων του προγράμματός μου, η εταιρεία μου είναι υποχρεωμένη να με ενημερώσει με SMS.

3. Οταν χρησιμοποιώ κοινόχρηστα δίκτυα WiFi, αποφεύγω να αποστέλλω προσωπικές πληροφορίες (π.χ. κωδικούς), να κάνω οικονομικές συναλλαγές ή να κατεβάζω αρχεία και εφαρμογές.

Συσκευή

4. «Κατεβάζω» τακτικά τις ενημερώσεις, ώστε να αναβαθμίζω το επίπεδο ασφάλειας της συσκευής μου και να την προστατεύω από ιούς.

5. Βάζω κωδικό πρόσβασης στη συσκευή μου.

6. Αποθηκεύω σε ασφαλές σημείο το ΙΜΕΙ (International Mobile Equipment Identity), δηλαδή τον μοναδικό αριθμό που ταυτοποιεί τη συσκευή μου, ώστε να μπορώ να την μπλοκάρω σε περίπτωση κλοπής. Το ΙΜΕΙ το βρίσκω:

  • α) Πατώντας τα πλήκτρα: *#06#,
  • β) Στη συσκευασία της συσκευής.

Ξέγνοιαστο σερφάρισμα

7. Οταν ταξιδεύω εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης-ΕΕ (όπως επίσης και στο Λιχτενστάιν, την Ισλανδία και τη Νορβηγία), χρεώνομαι όπως στην Ελλάδα (Roam Like at Home) για κλήσεις, SMS και χρήση δεδομένων, ανάλογα πάντα και με ό,τι προβλέπει το πρόγραμμά μου.

8. Για τις χώρες εκτός ΕΕ, επικοινωνώ με την εταιρεία μου πριν ταξιδέψω για να ενημερωθώ για το κόστος κλήσεων, SMS και χρήσης δεδομένων και επιλέγω το κατάλληλο πρόγραμμα περιαγωγής, σύμφωνα με τις ανάγκες μου.

9. Οταν φτάνω σε χώρα προορισμού εκτός ΕΕ ενημερώνομαι για τα τοπικά διαθέσιμα δίκτυα από τις ρυθμίσεις της συσκευής και επιλέγω εκείνο που θεωρώ ότι με συμφέρει περισσότερο να συνδεθώ.

Εκτακτες συνθήκες

10. Σε παραμεθόριες περιοχές απενεργοποιώ την αυτόματη αναζήτηση δικτύου και «κλειδώνω» τη συσκευή μου στο δίκτυο της εταιρείας μου, ώστε να αποφεύγω ανεπιθύμητες χρεώσεις περιαγωγής.

11. Εχω πάντα ενεργοποιημένη στο κινητό μου τη λήψη μηνυμάτων έκτακτης ανάγκης.

12. Καλώ τον Ευρωπαϊκό Αριθμό Εκτακτης Ανάγκης 112 χωρίς χρέωση, από την Ελλάδα ή οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ (χωρίς πρόσθετο κωδικό) και οποιαδήποτε ώρα, ακόμα και αν το κινητό μου δεν έχει:

  • Σήμα (εφόσον υπάρχει στην περιοχή σήμα από άλλη εταιρία κινητής τηλεφωνίας).
  • Μονάδες.
  • Κάρτα SIM.
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA