Μενού
  • Α-
  • Α+

Σήμερα, Δευτέρα 18 Ιουλίου, το μεσημέρι αναμενόταν να προσγειωθεί στην Ντάκα του Μπαγκλαντές το ουκρανικό Antonov 12 που μετέφερε πυρομαχικά στη χώρα από τη Σερβία. η πορεία του μοιραίου αεροσκάφους σταμάτησε το βράδυ του Σαββάτου όταν κατέπεσε και συνετρίβη στην Καβάλα οδηγώντας στον θάνατο και τα 8 μέλη του πληρώματος -όλοι Ουκρανοί πολίτες- αλλά και δημιουργώντας ένα τεράστιο ναρκοπέδιο στην περιοχή.

Διαβάστε ακόμη: Τα 38 μοιραία λεπτά και η ηρωική προσπάθεια του πιλότου να μην πέσει το Antonov σε σπίτια - «Μας φάνηκε σαν πυρηνική βόμβα»

Το ερώτημα από την πρώτη στιγμή ήταν τι ακριβώς μετέφερε το αεροπλάνο, αν ήταν δηλωμένο το φορτίο του και πλέον το κατά πόσο είναι επικίνδυνο. Οι Σέρβοι, ενημέρωσαν πως ήταν φορτωμένο με 11,5 τόνους πυρομαχικών και συγκεκριμένα εκπαιδευτικά βλήματα όλμων 60mm M62, εκπαιδευτικά βλήματα όλμων 82mm M62 καθώς και φωτιστικά βλήματα όλμων 82mm M67.

Παραλήπτης ήταν οι ένοπλες δυνάμεις του Μπαγκλαντές που με τη σειρά τους έδωσαν τα δικά τους στοιχεία για το φορτίο. Οπως αναφέρουν τα Μέσα της χώρας ο εκπρόσωπος του αρχηγείου της BGB (η υπηρεσία συνοριοφυλάκων), Αντισυνταγματάρχης Fayzur Rahman ανέφερε πως ήταν εκπαιδευτικό υλικό, βόμβες για όλμους, το οποίο ο προμηθευτής έπρεπε να τις μεταφέρει στο λιμάνι της Ντάκα.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση των Αρχών δεν υπήρχε «όπλα» στην αποστολή η οποία ήταν ασφαλισμένη. Μιλώντας στην ιστοσελίδα New Age, ωστόσο, απέρριψε δημοσιεύματα των Μέσων ενημέρωσης που έλεγαν ότι το αεροπλάνο μετέφερε νάρκες για το Μπαγκλαντές. «Δεν χρησιμοποιούμε νάρκες», είπε. Οπως σημειώνεται πρόκειται για εκπαιδευτικά όπλα για τους συνοριοφύλακες του Μπαγκλαντές.

Οι προμηθευτές κανονίζουν τη μεταφορά

Ο υπουργός Εξωτερικών Masud Bin Momen, ανέφερε μεταξύ άλλων πως «Μέχρι στιγμής γνωρίζουμε ότι πρόκειται για ατύχημα. Η αποστολή ήταν ασφαλισμένη», και προσέθεσε ότι το Μπαγκλαντές προμηθεύεται συχνά προϊόντα από τη Σερβία, μεταξύ άλλων χωρών. Ερωτηθείς για τη χρήση ουκρανικού αεροσκάφους εν μέσω του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι οι προμηθευτές συνήθως κανονίζουν τη μεταφορά σε τέτοιες περιπτώσεις, προσθέτοντας ότι δεν θα μπορούσε να σχολιάσει χωρίς να ελέγξει λεπτομέρειες.

Οπώς ανέφερε την Κυριακή ο υπουργός Αμυνας της Σερβίας, Νεμπόισα Στεφάνοβιτς, το αεροπλάνο απογειώθηκε από το αεροδρόμιο στην πόλη Νις. Ανηκε στην εταιρεία Meridian από την Ουκρανία και είχε σήμα MEM3032. Ιδιοκτήτης του εμπορεύματος ήταν η ιδιωτική εταιρεία «Valir» από τη Σερβία. «Αυτή η πτήση είχε όλες τις κατάλληλες άδειες, όλες σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς» είπε.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA