Μενού
  • Α-
  • Α+

Αναμφίβολα μία από τις πιο «μαύρες» σελίδες στα ελληνικά χρονικά γράφτηκε σαν σήμερα πριν τέσσερα χρόνια στο Μάτι όταν οι πύρινες γλώσσες κατέβηκαν αστραπιαία από το βουνό και κατέκαψαν ανθρώπους, σπίτια και οχήματα βυθίζοντας στο πένθος όλη τη χώρα. Χρειάστηκαν κάτι λιγότερο από δώδεκα ώρες για να συντελεστεί μία από τις μεγαλύτερες εθνικές τραγωδίες, με τον τελικό απολογισμό να καταγράφει 102 νεκρούς και ανυπολόγιστες καταστροφές. 

Διαβάστε ακόμη: Κρήτη: Βαρύς απολογισμός στην άσφαλτο - 32 νεκροί από την αρχή της χρονιάς

Η δυναμική της φωτιάς εκείνη την ημέρα είχε αρχίσει να προκαλεί μεγάλο προβληματισμό καθώς εξαπλώνεται με ιλιγγιώδη ρυθμό. Η φωτιά απειλούσε πλέον κατοικημένες περιοχές και άπαντες πιάνονται κυριολεκτικά σε μεσημεριανό ύπνο.

Η φωτιά περνάει σαν σίφουνας τον Νέο Βουτζά διασχίζει σε κλάσματα την Λεωφόρο Μαραθώνος όπου έχει «χτιστεί» ένα πρώτο αντιπυρικό μέτωπο καταπίνει το Μάτι που δεν έχει προλάβει να εκκενωθεί και φτάνει μέχρι την θάλασσα. Τραγικός απολογισμός 103 νεκροί και μια Ελλάδα που δεν μπορεί να αντιληφθεί τι, πως και γιατί προκάλεσε αυτή την ασύλληπτη τραγωδία η οποία είναι και η μεγαλύτερη στην σύγχρονη ιστορία της χώρας μας.

Ένα συγκλονιστικό βίντεο με αδημοσίευτο υλικό από την τραγωδία που εκτυλίχθηκε στο Μάτι και το Νέο Βουτζά σαν σήμερα πριν από τέσσερα χρόνια (23 Ιουλίου του 2018), ετοίμασε και παρουσίασε στο YouTube, η ομάδα των «Up Stories». 

Στην τελική ευθεία ο σχεδιασμός του νέου οικισμού

Στην τελική ευθεία για την οριστική έγκριση προχωρά το ΥΠΕΝ όσον αφορά στο νέο σχεδιασμό της πυρόπληκτης περιοχής στο Μάτι Αττικής, με ορατό πλέον αποτέλεσμα, καθώς στόχος είναι από την ολική καταστροφή, η περιοχή να μετατραπεί σε έναν πρότυπο οικισμό.

«Η φετινή θλιβερή επέτειος της φονικής πυρκαγιάς της 23ης Ιουλίου του 2018 που οδήγησε στην οδυνηρή απώλεια 103 ανθρώπινων ζωών -αλλά και σε καταστροφές χιλιάδων ιδιοκτησιών- συμπίπτει αυτή τη φορά με την περίοδο ολοκλήρωσης ενός νέου θεσμικού πλαισίου για την αναβίωση της περιοχής και την ολοκλήρωση του σχεδιασμού ενός νέου οικισμού», ανέφερε μεταξύ άλλων το υπουργείο.

Ήδη η πυρόπληκτη περιοχή διαθέτει το λεγόμενο σχέδιο πόλης, δηλαδή ένα πλήρως εγκεκριμένο και θεσμοθετημένο -με την έγκριση του ΣτΕ - Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο που περιγράφει αναλυτικά τις χρήσεις, την οργάνωση του χώρου και τις πολεοδομικές κατευθύνσεις ενός νέου πρότυπου οικισμού.

Όπως έγινε γνωστό, το Ρυμοτομικό Σχέδιο Εφαρμογής ολοκληρώνεται αυτό το διάστημα - με τη συμμετοχή και των κατοίκων - και αναμένεται η περιβαλλοντική του αδειοδότηση εντός του έτους, ώστε να προχωρήσει και το τελικό στάδιο που είναι η έκδοση της τελικής Υπουργικής Απόφασης, από τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκο Ταγαρά, που θα ολοκληρώσει τον πολεοδομικό σχεδιασμό σε επίπεδο κάθε οικοπέδου.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA