Μενού
  • Α-
  • Α+

Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες στη Δυτική Λέσβο, όπου οι πυροσβεστικές δυνάμεις, επίγειες κι εναέριες συγκεντρώνουν την ισχύ τους στο μέτωπο της Βρίσας. Νωρίς το πρωί που ξέσπασε η φωτιά στη θέση Καστρί, δόθηκε εντολή εκκένωσης (σ.σ.: εστάλη μήνυμα από το 112) των Βατερών, καθώς η φωτιά πέρασε μέσα από τον οικισμό με αποτέλεσμα να καούν δύο σπίτια, δύο αποθήκες, ενώ ζημιές υπέστησαν ορισμένα ακόμα σπίτια. 

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά πέρασε απ' την νοτιοανατολική πλευρά και πλέον η ανατολική πλευρά του μετώπου έχει ελεγχθεί. Τώρα η προσπάθεια εστιάζεται στα δυτικά βορειοδυτικά προς τη Βρίσα, η οποία προ πενταετίας είχε χτυπηθεί από τη μανία του Εγκέλαδου με αποτέλεσμα πολλοί κάτοικοι του χωριού να μετοικήσουν στα Βατερά, όπου κι αυτά επλήγησαν σήμερα από την πύρινη λαίλαπα. Στη Βρίσα ανοίχτηκαν αντιπυρικές ζώνες προκειμένου να μην περάσει η φωτιά μέσα στον οικισμό, στην περιοχή των Βασιλικών. Τέλος, ένα τρίτο μεγάλο μέτωπο κινείται μέσα από δασώδη πυκνή και δυσπρόσιτη περιοχή προς τον οικισμό Σταυρό, χωρίς όμως να τον απειλεί.

Ο Δήμος Δυτικής Λέσβου έκανε γνωστό πριν από λίγο ότι παρέχεται στέγαση μετά από συνεννόηση με τις υπηρεσίες, προσφέρεται διαμονή σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια στη Σκάλα Πολυχνίτου και στην Καλλονή και ψυχολογική υποστήριξη και δημιουργική απασχόληση παιδιών, καθώς και φιλοξενία και περίθαλψη ζώων. Παράλληλα, λόγω των αυξημένων θερμοκρασιών, διατίθενται για τους δημότες οι κλιματιζόμενες αίθουσες των Δημοτικών Ενοτήτων του Δήμου Δυτικής Λέσβου. Υπενθυμίζονται ότι τα τηλέφωνα επικοινωνίας είναι 2253350219, -220 και -221.

Απεγκλωβισμοί από το Λιμενικό

Εξάλλου, συνολικά εννέα άτομα απεγκλωβίστηκαν από την ακτή των Βατερών από σκάφη του Λιμενικού Σώματος. Πρόκειται για τέσσερις αλλοδαπούς και πέντε Ελληνες που ήταν εγκλωβισμένοι στην παραλία και περικυκλωμένοι από τη φωτιά. Ολοι τους μεταφέρθηκαν στο λιμάνι του Πλωμαρίου, ενώ μία από τους διασωθέντες μεταφέρθηκε προληπτικά στο Κέντρο Υγείας Πλωμαρίου, καθώς κι ένας πυροσβέστης, που αντιμετώπισε αναπνευστικά προβλήματα. Στο σημείο επιχειρούν 25 υδροφόρα οχήματα, 3 Tractores, 2 Canadair, 2 Petzetel, καθώς και το ελικόπτερο Mi8, το οποίο ανεφοδιάζεται και επιστρέφει στο πεδίο.

Μέτωπα σε όλη την επικράτεια

Εκτός από την πυρκαγιά της Λέσβουμέτωπα εντοπίζονται στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς, στη Μεσσηνία στην περιοχή Ακριτοχώρι (Επιχειρούν 61 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 14 οχήματα, 4 Α/Φ και 2 Ε/Π.), στην Ηλεία στην περιοχή της Σπιάντζας, σε χαράδρα ανάμεσα στη Βωβούσα του Νομού Ιωαννίνων και το Περιβόλι Γρεβενών (17 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 3 οχήματα και 1 Ε/Π)και στην περιοχή Βρυσούλα Πρέβεζας.

Για τρίτη μέρα συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες στο δάσος της Δαδιάς στον Εβρο, όπου δεκάδες εναέρια μέσα συνδράμουν τις ισχυρότατες επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής. Υπολογίζεται ότι έχουν γίνει στάχτη πάνω από 8.000 στρέμματα δάσους. Τα 20 εναέρια μέσα που επιχειρούν, δυσκολεύονται από τους πυκνούς καπνούς, αλλά κι από το γεγονός ότι η βλάστηση είναι πολύ πυκνή, ενώ πρέπει να σημειωθεί η ιδιαίτερη οικολογική σημασία της περιοχής.

Μήνυμα εκκένωσης στη Μεσσηνία

Η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου στη Μεσσηνία και συγκεκριμένα στο Δήμο Πύλου-Νέστορος, καίει σε δύσβατη περιοχή μεταξύ Χρυσοκελλαριάς και Ακριτοχωριού. Μάλιστα, οι κάτοικοι της περιοχής έλαβαν μήνυμα εκκένωσης του οικισμού από το 112 από τη φωτιά στο Αρκαλοχώρι, όμως αξιωματούχοι της Πυροσβεστικής αισιοδοξούν πως η πυρκαγιά θα οροθετηθεί σύντομα, καθώς στο σημείο πνέουν ασθενείς άνεμοι 3-4 μποφόρ.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA