Μενού
  • Α-
  • Α+

Δύσκολη αναμένεται η νύχτα για τις επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής που δίνουν μάχη για να περιορίσουν τις ενεργές εστίες φωτιάς σε Δαδιά Εβρου και Λέσβο. Μάλιστα γύρω στα μεσάνυχτα εστάλη μήνυμα από τον αριθμό έκτακτης ανάγκης 112 προς τους κατοίκους του χωριού προκειμένου να το εγκαταλείψουν για προληπτικούς λόγους. Σημειώνεται πως στη μάχη της κατάσβεσης έχουν ριχτεί 320 πυροσβέστες, 68 οχήματα, 13 ομάδες πεζοπόρο ενώ από αέρος επιχειρούσαν υπό το φως της ημέρας οκτώ εναέρια μέσα.

Την ίδια ώρα θλίψη προκαλεί η εικόνα στην περιοχή εάν σκεφτεί κανείς ότι η πυρκαγιά έχει επεκταθεί σε πέντε μέτωπα και το δάσος αποτελεί καταφύγιο άγριας ζωής. Σύμφωνα με πληροφορίες, η φωτιά έκαψε ήδη το Παρατηρητήριο και τις ταΐστρες των σπάνιων αρπακτικών, ενώ κατευθύνεται πλέον προς το χωριό της Δαδιάς και γι’ αυτό υπάρχει έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, για να επανεξεταστεί και να επανασχεδιαστεί η αντιμετώπιση της κατάστασης.

Στην περιοχή θα μεταβεί την Κυριακή στις 05:30, κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, για την εκτίμηση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί εξαιτίας της μεγάλης πυρκαγιάς. Το κυβερνητικό κλιμάκιο αποτελείται από τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Αμυρά, τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, καθώς και επιτελικά στελέχη των δύο Υπουργείων και του Πυροσβεστικού Σώματος.

Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες στη Λέσβο

Την ίδια ώρα η μάχη με τις πύρινες γλώσσες στη Δυτική Λέσβο συνεχίζεται, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις, να συγκεντρώνουν την ισχύ τους στο μέτωπο της Βρίσας. Νωρίς το πρωί που ξέσπασε η φωτιά στη θέση Καστρί, δόθηκε εντολή εκκένωσης (σ.σ.: εστάλη μήνυμα από το 112) των Βατερών, καθώς η φωτιά πέρασε μέσα από τον οικισμό με αποτέλεσμα να καούν δύο σπίτια, δύο αποθήκες, ενώ ζημιές υπέστησαν ορισμένα ακόμα σπίτια. 

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά πέρασε από τη νοτιοανατολική πλευρά και πλέον η ανατολική πλευρά του μετώπου έχει ελεγχθεί. Τώρα η προσπάθεια εστιάζεται στα δυτικά βορειοδυτικά προς τη Βρίσα, η οποία προ πενταετίας είχε χτυπηθεί από τη μανία του Εγκέλαδου με αποτέλεσμα πολλοί κάτοικοι του χωριού να μετοικήσουν στα Βατερά, όπου και αυτά επλήγησαν σήμερα από την πύρινη λαίλαπα. Στη Βρίσα ανοίχτηκαν αντιπυρικές ζώνες προκειμένου να μην περάσει η φωτιά μέσα στον οικισμό, στην περιοχή των Βασιλικών. Τέλος, ένα τρίτο μεγάλο μέτωπο κινείται μέσα από δασώδη πυκνή και δυσπρόσιτη περιοχή προς τον οικισμό Σταυρό, χωρίς όμως να τον απειλεί.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Δήμος Δυτικής Λέσβου έκανε γνωστό ότι παρέχεται στέγαση μετά από συνεννόηση με τις υπηρεσίες, προσφέρεται διαμονή σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια στη Σκάλα Πολυχνίτου και στην Καλλονή και ψυχολογική υποστήριξη και δημιουργική απασχόληση παιδιών, καθώς και φιλοξενία και περίθαλψη ζώων. Παράλληλα, λόγω των αυξημένων θερμοκρασιών, διατίθενται για τους δημότες οι κλιματιζόμενες αίθουσες των Δημοτικών Ενοτήτων του Δήμου Δυτικής Λέσβου. Υπενθυμίζονται ότι τα τηλέφωνα επικοινωνίας είναι 2253350219, -220 και -221.

Απεγκλωβισμοί από το Λιμενικό

Εξάλλου, συνολικά εννέα άτομα απεγκλωβίστηκαν από την ακτή των Βατερών από σκάφη του Λιμενικού Σώματος. Πρόκειται για τέσσερις αλλοδαπούς και πέντε Ελληνες που ήταν εγκλωβισμένοι στην παραλία και περικυκλωμένοι από τη φωτιά. Ολοι τους μεταφέρθηκαν στο λιμάνι του Πλωμαρίου, ενώ μία από τους διασωθέντες μεταφέρθηκε προληπτικά στο Κέντρο Υγείας Πλωμαρίου, καθώς και ένας πυροσβέστης, που αντιμετώπισε αναπνευστικά προβλήματα. Στο σημείο επιχειρούν 25 υδροφόρα οχήματα, 3 Tractores, 2 Canadair, 2 Petzetel, καθώς και το ελικόπτερο Mi8, το οποίο ανεφοδιάζεται και επιστρέφει στο πεδίο, με τα εναέρια μέσα όμως να σταματούν τις ρίψεις μόλις έπεσε το φως του Ηλιου.

53 δασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

Συνολικά 53 δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο στη χώρα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική. Συγκεκριμένα, ως προς τις μεγάλες πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σήμερα, Σάββατο, ή τις προηγούμενες ημέρες αλλά βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη, το Πυροσβεστικό Σώμα ενημέρωσε για τα εξής:

  • Στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο φράγμα Λύρας στο Σουφλί Έβρου, επιχειρούν 320 πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 68 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχειρούν 10 Α/Φ και 7 Ε/Π. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας, μηχανήματα έργου και πεζοπόρα τμήματα του Ε.Σ., η Δασική Υπηρεσία και υδροφόρες ΟΤΑ. Σε γενική επιφυλακή έχουν τεθεί όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
  • Στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή Καστρί, της Δυτικής Λέσβου επιχειρούν 81 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 20 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχειρούν 7 Α/Φ και 1 Ε/Π. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, ο Ε.Σ. και υδροφόρες ΟΤΑ.
  • Στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή Ακριτοχώρι, του Πύλου – Νέστορος Μεσσηνίας επιχειρούν 84 πυροσβέστες με 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 20 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχειρούν 4 Α/Φ και 2 Ε/Π.
  • Στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή Βρυσούλα Πρεβέζης επιχειρούν 30 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρο τμήμα και 10 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχειρούν 2 Α/Φ και 1 Ε/Π.
  • Στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στη θέση Τσακατούρα Γρεβενών επιχειρούν 17 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 3 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχειρούν 2 Ε/Π.

Οι περισσότερες από αυτές αντιμετωπίστηκαν στο αρχικό τους στάδιο, ενώ τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσής τους.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA