Μενού
  • Α-
  • Α+

Συνεχίζει να μαίνεται η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής (24/7) στην περιοχή Μακρίσια, του δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων στην Ηλεία, την ώρα που σκληρή μάχη με τις φλόγες εξακολουθεί να δίνεται στο δάσος της Δαδιάς στον Εβρο, στη Λέσβο και σε τουλάχιστον άλλα τέσσερα πύρινα μέτωπα σε όλη τη χώρα (Γρεβενά, Φαιστό, Πτολεμαΐδα και Ελάτεια).  Οπως αναφέρεται στη νεότερη ενημέρωση της Πυροσβεστικής, η φωτιά κατευθύνεται πλέον νοτιοανατολικά προς το χωριό Γρύλλος και την περιοχή Αγιος Αθανάσιος. Σύμφωνα με πληροφορίες από το πεδίο δεν απειλούνται χωριά, ενώ στο χωριό Γρύλλος έχει γίνει προληπτική απομάκρυνση ηλικιωμένων. Οι επιχειρήσεις συνεχίζονται στον νοτιοανατολικό άξονα προς τα βουνά της Σμέρνας με τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με ενημέρωση από τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννη Αρτοποιό, οι δυνάμεις στο σημείο έχουν ενισχυθεί. Πλέον, επιχειρούν 125 πυροσβέστες με επτά ομάδες πεζοπόρου τμήματος και 43 οχήματα. Από αέρος ρίψεις νερού κάνουν τέσσερα αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα. Ο κ. Αρτοποιός ανέφερε ότι έχει δοθεί εντολή προληπτικής εκκένωσης σε Κρέστενα, Φρίξα, Μακρίσια, Σκυλλουντία, Γρύλλο και Βρίνα.

Η φωτιά φαίνεται πως ξέσπασε σε αγροτοδασική έκταση στα Μακρίσια, ενώ πήρε ταχύτατα μεγάλες διαστάσεις με τις φλόγες να κατηφορίζουν προς τα Κρέστενα, ενώ απειλήθηκε και διυλιστήριο που βρίσκεται στην περιοχή.  Μάλιστα, όπως αναφέρουν πληροφορίες, εκκενώθηκε άμεσα η παιδική κατασκήνωση στην περιοχή Φρίξα, ενώ έχει δοθεί εντολή από το 112 για προληπτική εκκένωση των περιοχών Κρέστενα, Μακρίσια και Σκυλλουντία».

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

«Το κακό έγινε μέσα σε 10 λεπτά»

Ο Αναστάσιος Καρνάρος, δημοτικός σύμβουλος στα Κρέστενα μίλησε στο Open για τη φωτιά που ξέσπασε. «Είμαστε περικυκλωμένοι από τις φλόγες. Το κακό έγινε μέσα σε 10 λεπτά, όπως το 2007» λέει μεταξύ άλλων και επισημαίνει πως για την ώρα δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματίες και εγκλωβισμένους. Παράλληλα, υπάρχουν πληροφορίες που αναφέρουν ότι σπίτια που βρίσκονται κοντά στη Σκιλλούντια έχουν ήδη καεί, με τη φωτιά να περνάει μέσα από αυτά και να συνεχίζει την καταστροφική της πορεία.

Η πυρκαγιά ξέσπασε στις 15:30 το μεσημέρι στην περιοχή των Μακρισίων σε αγροτοδασική έκταση και πολύ γρήγορα πήρε μεγάλες διαστάσεις. Είναι χαρακτηριστικό πως πυκνοί καπνοί έχουν σκεπάσει την περιοχή, ενώ οι κάτοικοι στα Κρέστενα εγκαταλείπουν τα σπίτια τους.

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση από το υπουργείο Υγείας, έχουν τεθεί σε πλήρη ετοιμότητα τα Κέντρα Υγείας Κρεστένων, Αρχαίας Ολυμπίας και Ζαχάρως καθώς επίσης και το Γ.Ν. Πύργου. Μέχρι τώρα μόνο ένας πολίτης που υπέστη ζημιές το σπίτι του από την πυρκαγιά έχει προσέλθει με αναπνευστικά προβλήματα στο Κ.Υ. Κρεστένων, με το περιστατικό να έχει αντιμετωπιστεί πλήρως.

Η εικόνα στα άλλα πύρινα μέτωπα

Την ίδια ώρα, συνεχίζουν να μαίνονται οι μεγάλες φωτιές σε Εβρο και Λέσβο. Αναλυτικά, βελτιωμένη είναι η εικόνα στη φωτιά στη Λέσβο καθώς, σύμφωνα με τη νεότερη ενημέρωση από την Πυροσβεστική, δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο πλέον, αλλά αρκετές μικρές εστίες που χρειάζονται δουλειά αν και σημειώθηκε αργά το απόγευμα μία αναζωπύρωση στα βορειοανατολικά, που αντιμετωπίστηκε άμεσα. Νωρίτερα, δόθηκε εντολή και για εκκένωση δεύτερου χωριού καθώς, μετά τη Βρίσα, εκκενώθηκε και ο οικισμός Σταυρός, ο οποίος βρίσκεται περίπου τρία χλμ. μακριά από τη Βρίσα, με το χωριό να είναι αυτή τη στιγμή ασφαλισμένο.

Στον Εβρο, για τέταρτη μέρα ισχυρές δυνάμεις κατάσβεσης, επίγειες και εναέριες, δίνουν μάχη με τις φλόγες στο Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς. Η φωτιά είναι έρπουσα και αλλάζει συνεχώς κατευθύνσεις, ενώ αναζωπυρώσεις δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης. Είναι χαρακτηριστικό πως μία μεγάλη αναζωπύρωση που σημειώθηκε μετά τις 8 το βράδυ προκάλεσε την αποστολή μηνύματος από το 112 για την εκκένωση της Δαδιάς.

Oι καιρικές συνθήκες είναι ιδιαίτερα σημαντικός, αλλά και αστάθμητος παράγοντας στην εξέλιξη του καταστροφικού φαινομένου. Οι Ενοπλες Δυνάμεις παρέχουν συνδρομή με 2 αεροπλάνα PZL, καθώς και 2 ελικόπτερα Σινούκ. Εχουν διατεθεί επίσης 8 προωθητές γαιών, ένας φορτωτής, 4 υδροφόρες, 32 άτομα της ομάδας «Δευκαλίωνα» και 80 άτομα που υποστηρίζουν τις εργασίες των μηχανημάτων. Ο οικισμός της Δαδιάς εκκενώθηκε προληπτικά χθες βράδυ, καθώς η πυρκαγιά κατευθυνόταν αργά, χάρη στην άπνοια που επικρατούσε, αλλά σταθερά προς το χωριό. Λίγο πριν προσεγγίσει την αντιπυρικη ζώνη που χθες το πρωί είχε διαπλατυνθεί περαιτέρω, το μέτωπο άλλαξε πορεία.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA