Μενού
  • Α-
  • Α+

Εικόνες αποκάλυψης βίωσαν οι κάτοικοι της Ηλείας, που είδαν τεράστιες φλόγες να ξεπηδούν από τα δάση και να κυκλώνουν τα χωριά τους, όπως είχε γίνει και στην έναρξη της πυρκαγιάς του 2007, όταν είχαν αφανιστεί ολόκληρα χωριά και είχαν πεθάνει δεκάδες συμπολίτες μας σε μια από τις πιο μελανές στιγμές της σύγχρονης Ιστορίας της χώρας. Ευτυχώς, η κατάσταση δεν ξέφυγε και οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να κρατήσουν τη φωτιά έξω από τους οικισμούς, δίνοντας ολονύχτια μάχη στα μέτωπα.

Μάλιστα, χρησιμοποίησαν και τη μέθοδο αντιπύρ, δηλαδή προκάλεσαν φωτιά για να δημιουργήσουν αντιπυρική ζώνη και να προλάβουν τη φωτιά πριν έρθει με μανία από το μέτωπο και μπει στα χωριά. Οι πυροσβέστες κατάφεραν να ελέγξουν το πιο δύσκολο μέτωπο κατά τη διάρκεια της νύχτας, αυτό του Γρύλλου με κατοίκους, εθελοντές και κατάφεραν να κρατήσουν τις φλόγες λίγα μέτρα από τα σπίτια.

Στα Κρέστενα οι φλόγες ωστόσο καίνε ασταμάτητα. Ενα μεγάλο μέτωπο που υπάρχει αυτή την ώρα κινείται μέσα σε χαράδρα κι έχει κατεύθυνση προς τη Σμέρνα, ωστόσο, οι φλόγες απέχουν χιλιόμετρα από το χωριό και καίνε πυκνή δασική έκταση. Πριν από λίγα λεπτά ξεκίνησαν να επιχειρούν τα εναέρια μέσα και υπάρχει αισιοδοξία ότι θα καταφέρουν να οριοθετήσουν το μέτωπο και κατ' επέκταση να το ελέγξουν. Σε μεγάλο κομμάτι έχει επιτευχθεί να περιοριστεί ο κίνδυνος και το κύριο μέτωπο είναι αυτό που κινείται προς Σμέρνα μέσα από το Δάσος, ενώ ένα άλλο μέτωπο, σαφώς μικρότερο εντοπίζεται στην περιοχή της Σκιλούντιας.

Ελλοχεύει ωστόσο ο φόβος για τις αναζωπυρώσεις, καθώς και ο καιρός είναι σύμμαχος της φωτιάς μιας και υπάρχει υψηλή θερμοκρασία που ευνοεί την επέκταση της πυρκαγιάς. Το ευτύχημα είναι ότι πλέον, δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA