ΚΟΙΝΩΝΙΑ
26/07/2022 19:43

Φωτιές σήμερα: Πώς είναι η κατάσταση στα μέτωπα σε Εβρο, Λέσβο, Μάνδρα - Πορτοκαλί συναγερμός την Τετάρτη για Αττική

Το τελευταίο 24ωρο ξέσπασαν στη χώρα 89 φωτιές, με την Πυροσβεστική να δίνει μάχη με τις φλόγες σε αρκετές περιοχές της επικράτειας - Η κατάσταση σε Δαδιά, Λέσβο και Μάνδρα - «Πορτοκαλί» συναγερμός για αύριο, Τετάρτη, σε Αττική και Στερεά Ελλάδα

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Φωτιές σήμερα: Πώς είναι η κατάσταση στα μέτωπα σε Εβρο, Λέσβο, Μάνδρα - Πορτοκαλί συναγερμός την Τετάρτη για Αττική
Πηγή: eurokinissi
Ανάγνωση:

Αλλη μία ημέρα ήταν η σημερινή που η Πυροσβεστική βρέθηκε αντιμέτωπη με πολλές φωτιές στη χώρα, με χαρακτηριστική να είναι η δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του ΠΣ, Ιωάννη Αρτοποιού, που έκανε γνωστό πως το τελευταίο 24ωρο ξέσπασαν συνολικά 89 πυρκαγιές. Σημαντικότερο είναι το πύρινο μέτωπο στον εβρο με το δάδος της Δαδιάς να καίγεται για έκτη συνεχόμενη ημέρα. Οπως ανέφερε ο κ. Αρτοποιός, στη φωτιά της Δαδιάς, η πυκνή δασική ύλη, οι συνεχείς αλλαγές του ανέμου και η δυσκολία πρόσβασης στο δάσος καθώς πρόκειται για περιοχή NATURA, καθιστούν δύσκολο το έργο των πυροσβεστών.

Video Loading...

Το σύνολο των προσπαθειών των πυροσβεστικών δυνάμεων επικεντρώνονται στο ενεργό νοτιοδυτικό μέτωπο, ενώ καταβάλλεται συντονισμένη προσπάθεια για νέα ζώνη άμυνας στο σημείο που οδηγεί στις κεραίες της ΕΡΤ. Μέχρι στιγμής έχει αποτραπεί η πιθανότητα να επεκταθεί η φωτιά στην περιοχή που είναι οι φωλιές του μαυρόγυπα. Μάλιστα το πύρινο μέτωπο θεωρείται πλέον «αυτοκαθοδηγούμενο» με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr να αναλύει τα νέα δεδομένα από την καταστροφική φωτιά στη Δαδιά. Αναλυτικά, σύμφωνα με την τελευταία ανάλυση του meteo:

Με βάση το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του ΕΑΑ / meteo.gr, στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς πνέουν αυτή την ώρα (26.07.2022, 15:30) ΒΑ άνεμοι στα 2-3 μποφόρ, η θερμοκρασία είναι 34-35 ˚C και η υγρασία της νεκρής δασικής καύσιμης ύλης εκτιμάται μεταξύ 6-8 %. Οι ατμοσφαιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή χαρακτηρίζονται από αστάθεια που ευνοεί τη δημιουργία «ρηχών» πυρονεφών (πυροσωρείτες - pyroCus). Η δημιουργία των παροδικών αυτών νεφών φαίνεται χαρακτηριστικά σε δορυφορική εικόνα που ανέκτησε και επεξεργάστηκε η πυρομετεωρολογική μας ομάδα πριν από λίγα λεπτά (Εικόνα 1), όπως και σε φωτογραφικό υλικό (Εικόνα 2).

Εικόνα 1: Παροδικά “ρηχά” πυρονέφη πάνω από την επαγωγική στήλη του νοτιοδυτικού μετώπου της δασικής πυρκαγιάς στη Δαδιά Έβρου στις 13:55 26 Ιουλίου 2022.  

Τα διαθέσιμα αυτή τη στιγμή στοιχεία υποδεικνύουν ότι η φωτιά στη Δαδιά έχει αναπτύξει επαγωγική στήλη και έχει καταστεί «αυτοκαθοδηγούμενη».

Εικόνα 2: Παροδικά “ρηχά” πυρονέφη πάνω από την επαγωγική στήλη του νοτιοδυτικού μετώπου της δασικής πυρκαγιάς στη Δαδιά Έβρου στις 13:10 26 Ιουλίου 2022 του Χρήστου Μπιζέρα από τα Καιρικά Νέα Θράκης

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, τις αμέσως επόμενες ώρες (26.07 15:00-20:00/21:00) αναμένεται να διατηρηθούν οι σχετικά δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες, κυρίως λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, της διατήρησης των ανέμων στα 2-3 μποφόρ (αρχικά από ΒΑ διευθύνσεις και μετά τις 17:00/18:00 από ΝΔ διευθύνσεις) και της χαμηλής περιεχόμενης υγρασίας της νεκρής δασικής καύσιμης ύλης.

Σταδιακά από τις πρώτες βραδινές ώρες (26.07 21:00/22:00) εώς τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης 27.07 (07:00/08:00) αναμένεται εξασθένηση των ανέμων στα 1-2 μποφόρ από μεταβλητές διευθύνσεις και η υγρασία της νεκρής δασικής καύσιμης ύλης θα ανακάμψει (σε επίπεδα μεταξύ 10-20 %), βελτιώνοντας έτσι συνολικά τις πυρομετεωρολογικές συνθήκες.

Video Loading...

Από τις πρωινές ώρες της Τετάρτης 27.07 (08:00/09:00) αναμένεται εκ νέου επιδείνωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών καθώς αναμένονται υψηλές θερμοκρασίες, πτώση της υγρασίας της νεκρής δασικής καύσιμης ύλης (6-8 %) και ενίσχυση των ανέμων στα 2-3 μποφόρ από ΒΑ γενικά διευθύνσεις. Παράλληλα, τις μεσημβρινές ώρες της Τετάρτης 27.07 αναμένεται και πάλι να επικρατήσουν συνθήκες ευνοϊκές για την ανάπτυξη επαγωγικής στήλης και τον σχηματισμό πυρονεφών, εάν η φωτιά συνεχίσει να καίει με ένταση.

Βελτιωμένη εικόνα στη Λέσβο

Ακόμη πιο βελτιωμένη εικόνα παρουσιάζει σήμερα η φωτιά στη Λέσβο όπου υπάρχει πλέον μόνο ένα μικρό ενεργό μέτωπο ανατολικά της Βρίσας. Στο σημείο εξακολουθούν να επιχειρούν 85 πυροσβέστες, 5 ομάδες πεζοπόρου τμήματος, 21 οχήματα, 7 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο. Μάλιστα, το «παρών» στην περιοχή έδωσε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Χρήστος Τριαντόπουλος, ο οποίος και ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τρίτης (26/7) την άμεση αποζημίωση των πυρόπληκτων επαγγελματιών και ιδιοκτητών κατοικιών και γεωργικών εκτάσεων που επλήγησαν από τη φωτιά.

Όπως ο κ. Τριαντόπουλος σημείωσε, τα μέτρα που ίσχυσαν για τους κατοίκους και τους πληγέντες στην πρόσφατη φωτιά της Πεντέλης θα ισχύσουν οριζόντια και για τους πληγέντες των Βατερών, της Βρίσας και του Σταυρού.

Η δέσμη των 12 μέτρων που θα ισχύσουν για τους πληγέντες κατά την πυρκαγιά στη Λέσβο αφορούν σε:

 • Αναστολή πληρωμής φορολογικών υποχρεώσεων
 • Αποζημιώσεις για τις πρώτες ανάγκες των νοικοκυριών και για οικοσκευή
 • Παροχή στεγαστικής συνδρομής σε φυσικά και νομικά πρόσωπα για την αποκατάσταση κτιρίων και κτιριακών εγκαταστάσεων εντός της οριοθετημένης περιοχής
 • Πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής
 • Επιχορήγηση επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πυρκαγιά
 • Τριετής απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ
 • Αναστολή διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης
 • Ρύθμιση και αναστολή ασφαλιστικών εισφορών
 • Επιδότηση ενοικίου/συγκατοίκησης
 • Φιλοξενία πυρόπληκτων σε ξενοδοχειακές μονάδες
 • Στήριξη αγροτών από τον ΕΛΓΑ
 • Έκτακτη χρηματοδότηση προς τους ΟΤΑ.
Video Loading...

Φωτιά στη Μάνδρα - Εκκενώθηκαν δύο οικισμοί

Επίσης, μεγάλη φωτιά ξέσπασε γύρω στις 17:05 μ.μ. στη Νέα Ζωή Μάνδρας σε αγροτοδασική έκταση, με το Πυροσβεστικό Σώμα να κινητοποιεί άμεσα ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις. Μάλιστα, λίγο μετά τις 18:00 μήνυμα μέσω του αριθμού έκτακτης ανάγκης 112 εστάλη στους κατοίκους των οικισμών Νέου Πόντου και Νέας Ζωής του δήμου Μάνδρας-Ειδυλλίας να εκκενώσουν την περιοχή τους, λόγω της δασικής πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η φωτιά ξέσπασε λίγο μετά τις 17:00 στην περιοχή του Δήμου Μάνδρας-Ειδυλλίας Αττικής, σε δασική έκταση. Αμεσα κινητοποιήθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία, με το πύρινο μέτωπο να κινείται παράλληλα της Επαρχιακής οδού Αθηνών Θηβών ενώ μέχρι στιγμής δεν απειλούνται σπίτια. Στην επιχείρηση συνδράμουν εθελοντές και υδροφόρες ΟΤΑ.

Video Loading...

Αξίζει να σημειωθεί πως στο μήνυμα που εστάλη στους κατοίκους της περιοχής από τον αριθμό έκτακτης ανάγκης 112 αναφέρεται: «Αν βρίσκεστε στους οικισμούς Νέος Πόντος και Νέα Ζωή εκκενώστε τώρα προς Μάνδρα»

Η κυκλοφορία έχει διακοπεί στα εξής σημεία:

 • ΕΠΑΡΧΙΑΚΗ ΟΔΟ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ- ΘΗΒΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΩΤΗΡΑΣ, ΣΤΟ ΡΕΥΜΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΠΡΟΣ ΜΑΝΔΡΑ
 • ΕΠΑΡΧΙΑΚΗ ΟΔΟ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ- ΘΗΒΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΑΣ ΆΝΝΗΣ, ΣΤΟ ΡΕΥΜΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΠΡΟΣ ΜΑΝΔΡΑ
 • ΑΝΩΝΥΜΗ ΟΔΟ ΑΠΟ ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΠΟΝΤΙΩΝ, ΣΤΟ ΡΕΥΜΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΠΡΟΣ ΜΑΝΔΡΑ.

Τα υπόλοιπα μέτωπα

Παράλληλα, σε εξέλιξη είναι η πυρκαγιά που ξέσπασε γύρω στις 15.27 μ.μ. σε δασική έκταση στην περιοχή Κουνέλια, στο Χαϊδάρι. Άμεσα κινητοποιήθηκαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις. Στο σημείο επιχειρούν 70 πυροσβέστες, 2 ομάδες, 23 οχήματα, 2 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.

Σε ύφεση είναι όλα τα υπόλοιπα μέτωπα στην χώρα με πρώτο αυτό στην Ανδρίτσαινα Ηλείας. Επίσης, σε εξέλιξη βρίσκεται και η πυρκαγιά σε βραχώδη περιοχή στην Τσακατουρα Γρεβενών.

Ο κ. Αρτοποιός επεσήμανε πως από τις 22 Ιουλίου μέχρι σήμερα συνελήφθησαν 7 συνολικά άτομα για εμπρησμό. Τα 6 για εμπρησμό από πρόθεση και το 1 για εμπρησμό από αμέλεια. Παράλληλα, ο ίδιος τόνισε πως πολλές πυρκαγιές έχουν σημεία ένας έναρξης ακαθάριστους οικοπεδικούς χώρους. «Προβείτε άμεσα στον καθαρισμό τους» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα, στη φυλακή οδηγείται μετά την πεντάωρη απολογία του στον Ανακριτή για το κακούργημα του εμπρησμού δάσους ο 58χρονος από τα Άγναντα Πηνείας που συνελήφθη πριν από λίγες μέρες ως υπαίτιος της καταστροφικής φωτιάς , εξαιτίας της οποίας κινδύνεψαν ζωές, ενώ κάηκαν πολλά στρέμματα δασικής και αγροτικής έκτασης, όπως αναφέρει το patrisnews.com.

Θυμίζουμε ότι ο προφυλακισθείς, αντιμετωπίζει κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος, για εμπρησμό δάσους με τις επιβαρυντικές περιστάσεις ότι προέκυψε κίνδυνος για ανθρώπινες ζωές και καταστροφή σε μεγάλη δασική και αγροτική έκταση. Ο 58χρονος, το Σάββατο υποστήριξε ότι δεν έχει σχέση με εμπρησμό.

«Πορτοκαλί» συναγερμός την Τετάρτη σε Αττική και Στερεά Ελλάδα

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται αύριο, για δύο Περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr).

Συγκεκριμένα, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται αύριο για τις εξής Περιφέρειες:

 • Περιφέρεια Αττικής
 • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Βοιωτίας)

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες, όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.ά. Επίσης, η ΓΓΠΠ υπενθυμίζει ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών και καλεί τους πολίτες σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Παράλληλα, τίθεται σε εφαρμογή το 2ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας του Π.Σ. και θα πραγματοποιηθούν περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις. Επιπρόσθετα, το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών των παραπάνω περιφερειακών ενοτήτων, τίθεται σε μερική επιφυλακή προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις που πιθανόν να προκύψουν λόγω πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 4).

Ταυτόχρονα, για τις παραπάνω περιοχές τίθεται σε εφαρμογή το Σχέδιο Δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει την εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς» περιοχές.

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία με την πυροσβεστική, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους δήμους των παραπάνω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Η πυροσβεστική απευθύνει έκκληση στους πολίτες:

 • Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει εκδήλωση πυρκαγιάς.
 • Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter.
 • Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Τέλος, το Π.Σ. καλεί όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, και σε περίπτωση πυρκαγιάς να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών, για τη δική τους ασφάλεια. Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΦΩΤΙΑ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΕΒΡΟΣ ΜΑΝΔΡΑ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ