Μενού
  • Α-
  • Α+

Το γύρο του διαδικτύου κάνουν βίντεο από τα επεισόδια που ξέσπασαν χθες (28/7) στο κέντρο της Αθήνας στο πλαίσιο της πορείας διαμαρτυρίας για την απόφαση του Εφετείου Λαμίας να μην χορηγήσει άδεια αποφυλάκισης στον επί 68 ημέρες απεργό πείνας, Γιάννη Μιχαηλίδη. Σε ένα από αυτά τα βίντεο, φαίνεται ένας πολίτης που έχει προσαχθεί από μια διμοιρία των ΜΑΤ κι οδηγείται στην κλούβα, ενώ τον κρατούν δύο αστυνομικοί και τον έχουν δεμένο πισθάγκωνα, έρχεται ένας άλλος από το πλάι και του ρίχνει μια γροθιά στο πρόσωπο προκαλώντας την οργή του κόσμου που βρίσκεται τριγύρω και ζητά εξηγήσεις για το αναίτιο χτύπημα.

Σε άλλο βίντεο, φαίνεται ένας άνδρας των ΜΑΤ να κλωτσάει έναν πολίτη που είναι πεσμένος στο οδόστρωμα και προσπαθεί να φύγει την ώρα που γίνεται χρήση χημικών και ρίψη νερού από την Αύρα.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.
https://streamable.com/3e5mdr

Κινδυνεύει η ζωή του Γιάννη Μιχαηλίδη

Ο απεργός πείνας, Γιάννης Μιχαηλίδης, έχει χάσει πάνω από το 25% του βάρους του, οι βλάβες σε ζωτικά όργανά του έχουν ήδη ξεκινήσει την τελευταία εβδομάδα, ενώ ανά πάσα στιγμή ενδέχεται να πέσει σε υπογλυκαιμικό κώμα. Η προσωπική γιατρός του και διευθύντρια του ΕΚΑΒ – ΕΣΥ, Παντελία Βεργοπούλου, προειδοποίησε το πρωί της Πέμπτης, ότι η κατάσταση υγείας του απεργού πείνας παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση το τελευταίο 24ωρο.

Οι ποινές που εκτίει

Ο Μιχαηλίδης, συμπλήρωσε το απαιτούμενο από το νόμο διάστημα (τα 3/5 για ποινή 20 ετών και τα 2/5 για την ποινή λόγω απόδρασης), σύμφωνα με το οποίο έχει τη δυνατότητα να ζητήσει την υφ’ όρων απόλυσή του, να εκτίσει δηλαδή την ποινή του κάτω από ένα καθεστώς ελευθερίας, έχοντας μείνει στη φυλακή περίπου 8,5 χρόνια. Ο Μιχαηλίδης είχε συλληφθεί αρχικά, πριν από περίπου 10 χρόνια, με την κατηγορία ότι είναι μέλος της «Συνομωσία των Πυρήνων της Φωτιάς» και τελικά αθωώθηκε. Λίγο αργότερα, συνελήφθη για ληστεία τράπεζας στο Βελβεντό Κοζάνης. Ενώ πλησίαζε το 18μηνο του ανώτατου ορίου κράτησης, προφυλακίζεται εκ νέου, πάλι για υπόθεση της ΣΠΦ, κατηγορία από την οποία και πάλι αθωώθηκε.

Επιπλέον, έχει καταδικαστεί για απόπειρα ανθρωποκτονίας αστυνομικού, παρότι δεν ήταν ένοπλος, αλλά πήρε το περιπολικό για να διαφύγει της σύλληψης. Καταδικάστηκε επίσης ξανά σε 11ετή κάθειρξη για φυσίγγια που βρέθηκαν σε σπίτι συντρόφου του, ο οποίος δήλωσε ότι ήταν δικά του, με την αιτιολογία πως τα κατείχαν όλοι μαζί «προκειμένου να τελέσουμε ο καθένας ξεχωριστά και από μόνος του "ατομική τρομοκρατία"», όπως επισημαίνει στο μακροσκελές κείμενο που είχε δημοσιεύσει, για να ανακοινώσει την έναρξη της απεργίας πείνας του.

Ο βασικός λόγος τον οποίο επικαλούνται οι Αρχές για το «όχι» στην αποφυλάκιση είναι το γεγονός ότι το 2019 είχε αποδράσει, διαπράττοντας μάλιστα και νέο αδίκημα, αυτό της ληστείας. Αυτό συνέβη διότι μέχρι το 2019, ο κρατούμενος πολλές φορές βρισκόταν εκτός φυλακής, χωρίς να προκαλέσει οποιοδήποτε πρόβλημα, λαμβάνοντας κανονικά άδειες, ενώ έχει περάσει και όλα τα θεωρητικά μαθήματα της σχολής του (τα εργαστήρια απαιτούν φυσική παρουσία). Ωστόσο, κείμενο που συνυπέγραψε, μαζί με 25 άλλους κρατούμενους, σε αλληλεγγύη προς τις διαμαρτυρίες κρατουμένων στον Κορυδαλλό, για την ακρίβεια 4 μέρες μετά από αυτές, θεωρήθηκε «συνεργεία σε στάση». Ασκήθηκε ποινική δίωξη στον Μιχαηλίδη, κάτι που σήμαινε και το τέλος των εκπαιδευτικών του αδειών και επιστροφή σε κλειστή φυλακή, από τις αγροτικές φυλακές Τίρυνθας όπου βρισκόταν, χάνοντας και τη δυνατότητα ευεργετικού ημερομισθίου. Πλέον όμως έχει εκτίσει και την πρόσθετη ποινή που του επιβλήθηκε. Μάλιστα, 3 χρόνια μετά, όπως αναφέρει ο δικηγόρος του, η δίωξη που του στέρησε τις άδειες παραμένει σε εκκρεμότητα, στο στάδιο της ανάκρισης και προσμετράται στους λόγους που δεν του δίνεται η υφ’όρων απόλυση.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA