Μενού
  • Α-
  • Α+

Ανέστειλε τελικά την απεργία πείνας ο φυλακισμένος αναρχικός Γιάννης Μιχαηλίδης, μετά από 68 ημέρες. Ο 33χρονος, που έγινε αρχικά γνωστός ως ο «τοξοβόλος του Συντάγματος» με αφορμή επίθεσή του με τόξο και βέλη στο κτίριο του Κοινοβουλίου το 2011, θα διεκδικήσει την αποφυλάκισή του με νέο αίτημα που θα καταθέσει το επόμενο διάστημα στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Άμφισσας. «Δεν ολοκληρώθηκε αυτός ο αγώνας και δεν σκοπεύω να τον αφήσω ανολοκλήρωτο» αναφέρει σε δήλωσή του ο Γιάννης Μιχαηλίδης και σημειώνει πως «θα συνεχίσει να διεκδικεί αυτό που δικαιούται».

Διαβάστε ακόμη: Γιάννης Μιχαηλίδης: Σταμάτησε την απεργία πείνας

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Γιάννη Μιχαηλίδη

«Βρίσκομαι στην δυσάρεστη θέση να ανακοινώσω ότι διακόπτω αυτόν τον δύσκολο αγώνα, χωρίς να έχω κερδίσει κάτι ουσιαστικό. Ωστόσο δεν ολοκληρώθηκε αυτός ο αγώνας και δεν σκοπεύω να τον αφήσω ανολοκλήρωτο. Η διακοπή είναι προσωρινή.

Κάποιοι απ’ τους λόγους είναι οι προφανείς. Κάποιοι δεν είναι. Ζητώ συγγνώμη από όσους με στήριξαν που δεν μπορώ να μοιραστώ τους λόγους δημόσια αυτή τη στιγμή. Σε περίπτωση που χρειαστεί θα επανέλθω, θα εξηγήσω αναλυτικά δημοσίως τους λόγους που επέλεξα την προσωρινή διακοπή. Θα συνεχίσω να διεκδικώ αυτό που δικαιούμαι και ευελπιστώ να μη χρειαστεί να επανέλθω.

Το σύστημα δικαιοσύνης έχει εξευτελιστεί. Μοναδική επιτυχία της απεργίας πείνας μέχρι στιγμής ότι ανέδειξε τις αντιφάσεις του. Όσον αφορά το ανάχωμα που επιχείρησα να βάλω, υπήρξαν οι τοποθετήσεις των νομικών, που μεταβάλλουν το κλίμα που έπαιζε, της λογικής “πέτα τους μέσα και πέτα τα κλειδιά”. Το προσωπικό μου αίτημα όμως παραμένει στον αέρα. Και η δέσμευσή μου ότι δεν θα σταματούσα, αυτή τη στιγμή φαντάζει προδομένη. Αυτό με βαραίνει φυσικά, και ας γνωρίζω ότι η πρόθεσή μου είναι -αν χρειαστεί- να συνεχίσω σε πιο γόνιμο χρόνο στο άμεσο μέλλον.Αλλά όπως είπα και πριν, αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να ειπωθούν όλα και ελπίζω να μην χρειαστεί να ειπωθούν.

Κλείνοντας αυτή την ανακοίνωση, θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς όσους με στήριξαν με οποιοδήποτε τρόπο. Όσους πήραν θέση, όσους τοποθετήθηκαν, όσους υπερέβησαν τους κοινωνικούς τους ρόλους επειδή κυριάρχησε η ενσυναίσθηση. Αλλά κυρίως όσους πάλεψαν με νύχια και με δόντια να σπάσουν την επιβεβλημένη σιωπή, όσους ξυλοκοπήθηκαν στους δρόμους για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους, όσους ρίσκαραν και όσους πείνασαν στις φυλακές. Στους τελευταίους οφείλω τη ζωή μου. Αν δεν είχαν συμβεί όλα αυτά, αυτή τη στιγμή δεν θα υπήρχαν οι προϋποθέσεις να αναστείλω.

Αυτά προς το παρόν. Εξακολουθώ να προσβλέπω στην άμεση απελευθέρωσή μου.

Όλα συνεχίζονται…

Γιάννης Μιχαηλίδης: Απαγόρευση συγκέντρωσης

Παράλληλα, την απαγόρευση συγκέντρωσης στην Πλατεία Μοναστηρακίου από μέλη της «Συνέλευσης Αλληλεγγύης στον αναρχικό απεργό πείνας Γιάννη Μιχαηλίδη», γνωστοποίησε η Διεύθυνση Αστυνομίας Αθηνών. Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση που εκδόθηκε αναφέρεται ότι απαγορεύεται η πραγματοποίηση της δημόσιας υπαίθριας συνάθροισης (29/7) στις 19:00, καθώς οι οργανωτές «δεν γνωστοποίησαν στην κατά τόπο Αστυνομική Αρχή, την πρόθεσή τους να καλέσουν το ευρύ κοινό να συμμετάσχει σε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση ως οφείλουν».

Οι διοργανωτές ακύρωσαν την συγκέντρωση

Μετά από αυτή την εξέλιξη, η Συνέλευση Αλληλεγγύης στον αναρχικό Γιάννη Μιχαηλίδη εξέδωσε έκτακτη ανακοίνωση, με την οποία ενημερώνει ότι ακυρώνεται η συγκέντρωση. Όπως αναφέρει: «Η σημερινή συγκέντρωση για τις 7μμ στο Μοναστηράκι ακυρώνεται, μιας και το συγκεκριμένο πλαίσιο απεργίας πείνας υπό το οποίο καλέστηκε δεν υφίσταται πλέον. Τίποτε δεν τελειώνει εδώ. Το αίτημα για αποφυλάκιση του συντρόφου παραμένει και θα εξακολουθούμε να το στηρίζουμε έμπρακτα, όπως και πριν. Η αναγκαιότητα του να είμαστε στο δρόμο ενάντια στην επέλαση της κρατικής καταστολής παραμένει. Η επόμενη συνέλευση θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 21.00 ΦΕΠΑ».

Γιάννης Μιχαηλίδης: Ποινική δίωξη για πλημμελήματα στους συλληφθέντες

Στην πορεία που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, πριν γίνει γνωστό ότι ο Γιάννης Μιχαηλίδης αναστέλλει την απεργία πείνας, σημειώθηκαν επεισόδια και συλλήψεις. Τέσσερα άτομα συνελήφθησαν στο Σύνταγμα και τους ασκήθηκε δίωξη για: 

  • Βία κατά υπαλλήλου
  • Επικίνδυνες σωματικές βλάβες
  • Διατάραξη οικιακής ειρήνης
  • Απείθεια

Γιάννης Μιχαηλίδης: Αντιδράσεις για τα επεισόδια στην πορεία

Στο μεταξύ, στο διαδίκτυο έχουν κυκλοφορήσει βίντεο όπου γίνονται καταγγελίες για αστυνομική βία στις πορείες αλληλέγγυων στον Μιχαηλίδη την Πέμπτη (28/7). Στο ένα βίντεο αστυνομικός χτυπά με γροθιά στο πρόσωπο διαδηλωτή που ήδη έχει συλληφθεί από συναδέλφους του και οδηγείται σε περιπολικό προκειμένου να προσαχθεί στην ΓΑΔΑ.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Στο δεύτερο φαίνεται άλλος αστυνομικός της ίδιας υπηρεσίας να επιτίθεται εναντίον διαδηλωτή, να τον πετά στο έδαφος και στην συνέχεια να τον κλωτσά με μανία ακόμη και στο κεφάλι.

To Reader επικοινώνησε με το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας σχετικά με τα νέα αυτά κρούσματα βίας. Η απάντηση είναι πως τα περιστατικά αυτά είναι σε γνώση της ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας, και πως θα διαταχθεί η διενέργεια Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης και για τα δύο περιστατικά.

Το δικαστήριο της Αμφισσας απέρριψε την 20ή Ιουνίου το αίτημά του, με το σκεπτικό ότι απέδρασε το 2019 και επέδειξε παραβατική συμπεριφορά κατά το διάστημα που βρισκόταν εκτός φυλακής. Μέσω των συνηγόρων του, Γιώργου Κακαρνιά και Θεόδωρου Μαντά, άσκησε την ίδια ημέρα (20/6) έφεση, η οποία εκδικάσθηκε τη Δευτέρα, με το Συμβούλιο Εφετών Λαμίας να απορρίπτει το αίτημά του επαναλαμβάνοντας το σκεπτικό του δικαστηρίου Αμφισσας περί «μη σωφρονισμού» του.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA