ΚΟΙΝΩΝΙΑ
01/08/2022 11:34

Καιρός - Αρναούτογλου: Πώς ο καύσωνας αυξάνει τον κίνδυνο για κυκλώνες στη Μεσόγειο

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο γνωστός μετεωρολόγος, Σάκης Αρναούτογλου, σε ανάρτησή του στο Facebook αναφορικά με τους μεσογειακούς κυκλώνες: «Μια πολύ θερμή Μεσόγειος Θάλασσα αποτελεί κίνδυνο για τις όμορες χώρες»

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Καιρός - Αρναούτογλου: Πώς ο καύσωνας αυξάνει τον κίνδυνο για κυκλώνες στη Μεσόγειο
Πηγή: Eurokinissi
Ανάγνωση:

Καιρός: Στο μικροσκόπιο των μετεωρολόγων βρίσκονται τα ακραία καιρικά φαινόμενα που ολοένα και αυξάνονται στα μέρη μας τα τελευταία χρόνια, με τον γνωστό μετεωρολόγο, Σάκη Αρναούτογλου, σε ανάρτησή του να προειδοποιεί πως οι υψηλές θερμοκρασίες που καταγράφονται στην επιφάνεια της θάλασσας στη Μεσόγειο αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο «για την ανάπτυξη ισχυρών φθινοπωρινών και χειμερινών καταιγίδων, όπως οι μεσογειακοί κυκλώνες με τροπικά χαρακτηριστικά».

«Μια πολύ θερμή Μεσόγειος Θάλασσα αποτελεί κίνδυνο για τις όμορες χώρες» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Σάκης Αρναούτογλου, ενώ επισημαίνει πως «η ποσότητα υγρασίας και ενέργειας που θα μπορούσε να διοχετευθεί με τη μορφή ιδιαίτερα βροχοφόρων νεφών είναι τεράστια». Αναλυτικά, ο Σάκης Αρναούτογλου γράφει στην ανάρτησή του:

«Πόσο μεγάλος είναι κίνδυνος ακραίων καιρικών φαινομένων το ερχόμενο φθινόπωρο από το "θαλάσσιο κύμα καύσωνα" στην κεντρικη και κυρίως στη δυτική Μεσόγειο; Από την αρχή του καλοκαιριού, ο τοπικός άνεμος mistral (που συνήθως μεταφέρει δροσερό αέρα και φυσά από τη νότια Γαλλία στον Κόλπο του Λιονταριού στη βόρεια Μεσόγειο ) ήταν σπάνιος ενώ επικράτησαν συνθήκες υψηλών πιέσεων (αντικυκλώνες) με πολύ ζεστό καιρό στη δυτική λεκάνη της Μεσογείου.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας εκεί τον Ιούλιο να αυξηθούν σε αξιοσημείωτα επίπεδα. Την προπερασμένη Κυριακή, για παράδειγμα, η σημαδούρα στα ανοικτά του Alistro στην Κορσική κατέγραψε μέγιστη τιμή 30,7°C. Πριν από μερικά χρόνια ανησυχούσαμε ότι οι επιφανειακές θερμοκρασίες στη Μεσόγειο θα μπορούσαν να φτάσουν τους 27°C, μία από τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη ισχυρών φθινοπωρινών και χειμερινών καταιγίδων, όπως οι μεσογειακοί κυκλώνες με τροπικά χαρακτηριστικά.

Τα τελευταία χρόνια, αυτοί οι μεσογειακοί κυκλώνες εμφανίζονται συχνότερα (Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειος). Σήμερα, η θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας είναι ακόμη και αρκετούς βαθμούς υψηλότερη! Μια πολύ θερμή Μεσόγειος Θάλασσα αποτελεί κίνδυνο για τις όμορες χώρες. Η ποσότητα υγρασίας και ενέργειας που θα μπορούσε να διοχετευθεί με τη μορφή ιδιαίτερα βροχοφόρων νεφών είναι τεράστια. Αλλά "αυτό το δυναμικό από μόνο του δεν είναι αρκετό". Σημαντικό ρόλο θα παίξει το συνοπτικό επίπεδο (χωρική κατανομή των βαρομετρικών χαμηλών και υψηλών πανευρωπαϊκά)!

Με εκτίμηση

Σάκης Αρναούτογλου»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΣΑΚΗΣ ΑΡΝΑΟΥΤΟΓΛΟΥ ΚΑΙΡΟΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ