ΚΟΙΝΩΝΙΑ
02/08/2022 13:07

Telegraph: Γιατί η Ελλάδα δεν πρόκειται να συμφωνήσει για να δανειστεί τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Δύσκολα η Ελλάδα θα συμφωνήσει στον δανεισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της Telegraph - Γιατί η συμφωνία δανείου θα έθετε σε κίνδυνο την «αδιαπραγμάτευτη» νομική αξίωση της χώρας μας για τα Γλυπτά

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Telegraph: Γιατί η Ελλάδα δεν πρόκειται να συμφωνήσει για να δανειστεί τα Γλυπτά του Παρθενώνα
Γλυπτά του Παρθενώνα / Βρετανικό Μουσείο (Πηγή: Associated Press)
Ανάγνωση:

Σε μία νέα πιθανή εξέλιξη της διαμάχης Ελλάδας και Βρετανίας για τα Γλυπτά του Παρθενώνα αναφέρεται ρεπορτάζ της Telegraph, όπου σημειώνεται ότι η Αθήνα θα αναγκαστεί να απορρίψει οποιαδήποτε δανειακή συμφωνία «σύμπραξης» με το Βρετανικό Μουσείο ώστε να μην διακινδυνεύσει νομικά τη διεκδίκησή τους. Το μουσείο δήλωσε ότι «θα δανείσει τα γλυπτά» σε όσους επιθυμούν να τα εκθέσουν, αφού ο αναπληρωτής διευθυντής του ιδρύματος Τζόναθαν Γουίλιαμς ισχυρίζεται ότι μια νέα σχέση με τις ελληνικές Αρχές θα μπορούσε να λύσει τη διπλωματική διαμάχη για ένα από τα πιο εμβληματικά έργα τέχνης της αρχαιότητας. Αλλά η «σύμπραξη για τον Παρθενώνα» του Βρετανικού Μουσείου είναι απίθανο να δώσει τέλος στη διαμάχη δεκαετιών για τα γλυπτά, όπως γίνεται αντιληπτό, καθώς η Ελλάδα θα αναγκαστεί να απορρίψει οποιαδήποτε συμφωνία δανείου αλλιώς κινδυνεύει να χάσει την «αδιαπραγμάτευτη» νομική της αξίωση έναντι των Γλυπτών.

Πηγές της βρετανικής εφημερίδας ανέφεραν ότι η αποδοχή μιας συμφωνίας για τον δανεισμό τους θα σήμαινε σιωπηρή αποδοχή ότι το Βρετανικό Μουσείο κατέχει νόμιμα τα έργα τέχνης, τα οποία οι ελληνικές αρχές πάντα υποστήριζαν ότι είχαν «κλαπεί» από την Ακρόπολη από τον Λόρδο Ελγιν στις αρχές του 19ου αιώνα. Αυτή η αποδοχή θα συνεπαγόταν μια μη αποδεκτή στροφή από τη μακροχρόνια θέση της Ελλάδας, και θα μπορούσε να αποδυναμώσει σημαντικά κάθε μελλοντική ηθική και νομική αξίωση για τα Γλυπτά μετά το τέλος μιας περιόδου δανεισμού.

Video Loading...

Οι ενδείξεις συνεχούς αδιεξόδου σχετικά με τα Γλυπτά του Παρθενώνα έρχονται αφότου ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, Τζόναθαν Γουίλιαμς, ανακοίνωσε ότι το ίδρυμα «καλεί σε σύμπραξη τους φίλους και συναδέλφους μας στην Ελλάδα», λέγοντας στους Sunday Times: «Υπάρχει χώρος για μια πραγματικά δυναμική και θετική συζήτηση μέσα στην οποία μπορούν να βρεθούν νέοι τρόποι συνεργασίας». Ο ίδιος δεν πρότεινε ποιοι νέοι τρόποι θα εξεταστούν, αλλά μια δήλωση από το Βρετανικό Μουσείο για το θέμα ανέφερε: «Πιστεύουμε ότι η από κοινού χρήση τους με το κοινό σε όσο το δυνατόν πλουσιότερο φάσμα πλαισίων θα πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο αυτών των συνομιλιών. Δεν επιτυγχάνεται ο στόχος για το κοινό όταν οι συνομιλίες περιορίζονται σε ένα νομικίστικο και ανταγωνιστικό πλαίσιο… Θα δανείσουμε τα γλυπτά, όπως κάνουμε με πολλά άλλα αντικείμενα, σε όσους θέλουν να τα εκθέσουν σε άλλο κοινό σε όλο τον κόσμο, υπό την προϋπόθεση ότι θα τα φροντίσουν και θα τα επιστρέψουν».

Οι συζητήσεις για μια δανειακή σύμβαση έγιναν κατόπιν της πρότασης του προέδρου του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Οσμπορν ότι μπορεί να γίνει μια συμφωνία για τα Γλυπτά. Ενα δάνειο θεωρείται από κάποιους ο τρόπος για να μπει τέλος στο σημερινό αδιέξοδο, καθώς το Βρετανικό Μουσείο υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να παραχωρήσει νομίμως αντικείμενα που κρατούνται για λογαριασμό του βρετανικού κοινού χωρίς η βρετανική κυβέρνηση να αλλάξει νομοθεσία. Η κυβέρνηση Τζόνσον στο μεταξύ, τόνισε ότι η νομοθεσία δεν θα αλλάξει. Ωστόσο, παρά την ανακοίνωση του Βρετανικού Μουσείου, η ελληνική πλευρά έχει επισημάνει ότι η θέση της όσον αφορά το δάνειο δεν έχει αλλάξει, και τίποτα λιγότερο από μια πλήρη αποκατάσταση δεν θα ήταν αποδεκτή από την Ελλάδα, σημείωσε η Telegraph.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΓΛΥΠΤΑ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΑΚΡΟΠΟΛΗ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ