Μενού
  • Α-
  • Α+

Η πανδημία του κορονοϊού βρίσκεται σε ύφεση στην Ελλάδα, όπως διαμηνύουν από το υπουργείο Υγείας. Ο απόλυτος αριθμός των κρουσμάτων και των νέων εισαγωγών μειώνεται, ωστόσο παραμένει υψηλός ο αριθμός των θανάτων. Δεν αποκλείεται ένα νέο πανδημικό κύμα να κάνει την εμφάνισή του μέσα στο φθινόπωρο που ανοίγουν τα σχολεία και να δημιουργηθεί η ανάγκη για μέτρα περιορισμού της διασποράς. 

Διαβάστε ακόμη: Κορονοϊός: Ενας με μετάλλαξη Ομικρον αποβάλλει 1000 φορές πιο αυξημένο ιικό φορτίο σε σχέση με Δέλτα και Αλφα

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος εμφανίστηκε καθησυχαστικός κάνοντας λόγο για μία πολύ καλύτερη επιδημιολογική εικόνα κατά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, που θα γίνει τη Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου. «Τρεις εβδομάδες πριν είχαμε καθημερινά 400 εισαγωγές από κορονοϊό στα νοσοκομεία, αυτή την εβδομάδα είχαμε 260, και αναμένουμε μεγαλύτερη αποκλιμάκωση τις επόμενες εβδομάδες», είπε αρχικά ο κ. Βασιλακόπουλος. Έπειτα, ερωτηθείς για την επιστροφή των αδειούχων απάντησε πως ενδεχομένως η αποκλιμάκωση να επηρεαστεί: «Ναι υπάρχει αυτός ο κίνδυνος, και εκεί που είχαμε αποκλιμάκωση της τάξεως του 20% τώρα θα έχουμε 10%. Δεν πιστεύω πως υπάρχει τρόπος να αλλάξει η τάση, η οποία είναι ξεκάθαρη και οφείλεται στο γεγονός πως έχει νοσήσει αρκετός κόσμος και από την Όμικρον 4 και 5, οπότε κάθε νέο κύμα αρχίζει να μειώνεται όταν φτιάχνεται ανοσία γύρω από αυτό».

Πλέον δεν υπάρχει κάποιο στέλεχος που να μας ανησυχεί, οπότε με το άνοιγμα των σχολείων «δεν θα χρειαστούν πολλά μέτρα». Όσον αφορά την περίοδο του χειμώνα, ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος είπε πως ενδεχομένως μέχρι την εμφάνιση του επόμενου στελέχους, που συνήθως γίνεται κάθε 6μηνο, θα έχουμε στα χέρια μας τα επικαιροποιημένα εμβόλια. «Τα νέα εμβόλια θα είναι περισσότερο προσαρμοσμένα στα νέα κυκλοφορούντα στελέχη, οπότε και κάποιο καινούριο να βγει θα είμαστε πολύ κοντά σε αυτό», προσέθεσε. Για την 4η δόση δήλωσε πως όσοι τη λάβουν, θα μπορούν να κάνουν άφοβα και το νέο εμβόλιο. «Είναι κατά τη γνώμη μου μεγάλο λάθος να περιμένουμε να έρθουν τα καινούρια εμβόλια διότι δεν γνωρίζουμε πότε ακριβώς θα έρθουν, αλλά και να έρθουν δεν μπορούν όλοι οι πολίτες να εμβολιαστούν ταυτόχρονα. Θα χρειαστεί να περιμένουν γύρω στον ένα μήνα, πράγμα που σημαίνει πως θα έχουν μείνει “ακάλυπτοι” για 4-5 μήνες», σημείωσε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Σχολεία: Μάσκα και απολύμανση των αιθουσών 

Από την πλευρά του ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης μίλησε για τη χρήση μάσκας στα σχολεία, υποστηρίζοντας πως «καλό είναι να φορούν μάσκα οι μαθητές. Ωστόσο, με τα σημερινά δεδομένα της πανδημίας, πολλοί θα πουν ότι η διασπορά είναι μικρή». Ταυτόχρονα πρότεινε να γίνεται απολύμανση στις σχολικές αίθουσες αλλά και στα μέσα μεταφοράς, όπου δηλαδή υπάρχει συνωστισμός.

Συγκεκριμένα, «πρέπει να γίνεται απολύμανση του αέρα, τουλάχιστον στις αίθουσες που δεν υπάρχει καλός αερισμός. Και στα ιδιωτικά και στα δημόσια σχολεία. Αν θέλουμε να λειτουργούμε με βελτιωμένη κανονικότητα που να είναι υγειονομικά ασφαλέστερη, με όλες αυτές τις διαφορετικές παραλλαγές που επικρατούν, θα πρέπει κάποια στιγμή να λάβουμε μέτρα που σταματούν τη διασπορά όπως συμβαίνει στο εξωτερικό. Υπάρχουν συσκευές απολύμανσης οι οποίες πρέπει να τοποθετηθούν στα μέσα μεταφοράς, τα σχολεία, δηλαδή σε χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός. Πρέπει να είμαστε μπροστά από τον κορονοϊό κι όχι να τον ακολουθούμε λαμβάνοντας αντίστοιχα μέτρα ανάλογα με τη δράση του».

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τα σχολεία ανοίγουν στις 12 Σεπτεμβρίου και το υπουργείο Παιδείας θα πρέπει να αποφασίσει σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας τα μέτρα για την επιστροφή των μαθητών στα θρανία. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η τελική απόφαση για τα μέτρα στα σχολεία θα παρθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου, με την καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, να τονίζει ότι «η απόφαση για την επιστροφή της μάσκας στα σχολεία θα εξαρτηθεί από την επιδημιολογική εικόνα των δύο τελευταίων εβδομάδων πριν το άνοιγμα των σχολείων». 

Για την ώρα, πάντως, σύμφωνα με την ίδια, δεν θα χρειαστούν πολλά μέτρα, καθώς δεν υπάρχει κάποιο στέλεχος που να ανησυχεί τους ειδικούς, κάτι που φάνηκε και από τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, ο οποίος απέκλεισε τη λήψη μέτρων για τον κορονοϊό και μίλησε μόνο για ήπια μέτρα στην περίπτωση που χρειαστεί. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA