Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο Δεκαπενταύγουστος πέρασε και κάπως έτσι άρχισε η παραδοσιακή αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη του νέου σχολικού έτους και την επιστροφή των μαθητών στα θρανία τους. Εφέτος η επιστροφή αυτή θα γίνει με λιγότερα μέτρα κατά του κορονοϊού απ' ότι τις δύο προηγούμενες χρονιές, ωστόσο, οι ειδικοί ανησυχούν και κάνουν έκκληση να μην υπάρξει εφησυχασμός καθώς η πανδημία είναι ακόμα εδώ και, μάλιστα, δεν αποκλείεται ένα νέο πανδημικό κύμα μέσα στο φθινόπωρο.

Φαίνεται πως σε ότι αφορά την επιστροφή των μαθητών στις σχολικές αίθουσες, τα πάντα θα κριθούν από το επιδημιολογικό αποτύπωμα των δυο εβδομάδων πριν το πρώτο κουδούνι. Τότε θα αποφασιστούν και τα όποια μέτρα κριθούν αναγκαία. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στο πρωτόκολλο που θα εφαρμοστεί στα σχολεία, το οποίο θα αποφασιστεί προς το τέλος Αυγούστου. Υπάρχουν ήδη διαφορετικά σενάρια για το πρωτόκολλο που θα εφαρμοστεί, ενώ λαμβάνεται υπόψη και η περσινή εμπειρία από το πρωτόκολλο που εφαρμόστηκε στα σχολεία και, σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, λειτούργησε υποδειγματικά. Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση θα ληφθεί σε συνεννόηση με το υπουργείο Παιδείας και την Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων.

Διαβάστε ακόμη: Σοκαριστική μελέτη για τον κορονοϊό: 1000 φορές πιο αυξημένα τα σωματίδια των ασθενών με Ομικρον

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης μίλησε στον ΣΚΑΪ για τη χρήση μάσκας στα σχολεία, υποστηρίζοντας πως «καλό είναι να φορούν μάσκα οι μαθητές. Ωστόσο, με τα σημερινά δεδομένα της πανδημίας, πολλοί θα πουν ότι η διασπορά είναι μικρή». Ταυτόχρονα πρότεινε να γίνεται απολύμανση στις σχολικές αίθουσες αλλά και στα μέσα μεταφοράς, όπου δηλαδή υπάρχει συνωστισμός.

Συγκεκριμένα, «πρέπει να γίνεται απολύμανση του αέρα, τουλάχιστον στις αίθουσες που δεν υπάρχει καλός αερισμός. Και στα ιδιωτικά και στα δημόσια σχολεία. Αν θέλουμε να λειτουργούμε με βελτιωμένη κανονικότητα που να είναι υγειονομικά ασφαλέστερη, με όλες αυτές τις διαφορετικές παραλλαγές που επικρατούν, θα πρέπει κάποια στιγμή να λάβουμε μέτρα που σταματούν τη διασπορά όπως συμβαίνει στο εξωτερικό. Υπάρχουν συσκευές απολύμανσης οι οποίες πρέπει να τοποθετηθούν στα μέσα μεταφοράς, τα σχολεία, δηλαδή σε χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός. Πρέπει να είμαστε μπροστά από τον κορονοϊό κι όχι να τον ακολουθούμε λαμβάνοντας αντίστοιχα μέτρα ανάλογα με τη δράση του».

Από την πλευρά του ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, δηλώσεις του στο Mega,  εμφανίστηκε καθησυχαστικός κάνοντας λόγο για μία πολύ καλύτερη επιδημιολογική εικόνα κατά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, που θα γίνει τη Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου. «Τρεις εβδομάδες πριν είχαμε καθημερινά 400 εισαγωγές από κορονοϊό στα νοσοκομεία, αυτή την εβδομάδα είχαμε 260, και αναμένουμε μεγαλύτερη αποκλιμάκωση τις επόμενες εβδομάδες», είπε αρχικά ο κ. Βασιλακόπουλος.

Έπειτα, ερωτηθείς για την επιστροφή των αδειούχων απάντησε πως ενδεχομένως η αποκλιμάκωση να επηρεαστεί: «Ναι υπάρχει αυτός ο κίνδυνος, και εκεί που είχαμε αποκλιμάκωση της τάξεως του 20% τώρα θα έχουμε 10%. Δεν πιστεύω πως υπάρχει τρόπος να αλλάξει η τάση, η οποία είναι ξεκάθαρη και οφείλεται στο γεγονός πως έχει νοσήσει αρκετός κόσμος και από την Όμικρον 4 και 5, οπότε κάθε νέο κύμα αρχίζει να μειώνεται όταν φτιάχνεται ανοσία γύρω από αυτό».

Ποια μέτρα έχουν «κλειδώσει» για τον γενικό πληθυσμό το φθινόπωρο

Εκτός από τα σχολεία, πάντως, με το τέλος των διακοπών θα έρθει και η επιστροφή στην καθημερινότητα για τους πολίτες. Αυτό σε συνδυασμό με το άνοιγμα των σχολείων μπορει να φέρει νέα επιδημιολογική επιβάρυνση και οι επιστήμονες βρίσκονται σε «συναγερμό». Ο υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε μιλώντας στον ΣΚΑΙ πως δε θα παρθούν φέτος υποχρεωτικά μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού, αλλά δεν απέκλεισε να παρθούν κάποια «ήπια», όπως τα χαρακτήρισε.

«Πλέον, βρισκόμαστε σε μια φάση της πανδημίας, κατά την οποία έχουμε θεραπευτικά πρωτόκολλα, εμβολιασμένο πληθυσμό, αντιικά φάρμακα και παρά τις μεταλλάξεις, μπορούμε να προστατεύσουμε τους πολίτες» είπε ο κ. Πλεύρης την Τετάρτη και συμπλήρωσε:

«Αυτό μας κάνει αισιόδοξους ότι δεν θα επιστρέψουμε σε υποχρεωτικά μέτρα ή μέτρα περιορισμού και απομόνωσης. Θα παραμείνουμε στη λογική των ισχυρών συστάσεων, ειδικά προς τον ευάλωτο πληθυσμό. Τα σίγουρα μέτρα που θα ισχύουν, σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, είναι:

  • Η χρήση μάσκας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
  • Η χρήση μάσκας στα νοσοκομεία.

Ο ίδιος, πάντως, εξήγησε, πως υπάρχει ετοιμότητα για ενδεχόμενο επαναφοράς κάποιων μέτρων, ήπιου χαρακτήρα. «Είμαστε προετοιμασμένοι να πάρουμε μέτρα αν υπάρξει διαφορετική δυναμική. Περιμένουμε νέα κύματα το φθινόπωρο. Η αίσθηση που έχουμε είναι ότι δεν θα χρειαστεί να πάμε σε μέτρα ή αυτά τα μέτρα θα είναι ήπιας μορφής. Να παραμείνουμε σε ισχυρές συστάσεις για χρήση της μάσκας και ειδικά να απευθυνόμαστε στον ευάλωτο πληθυσμό γιατί αυτοί κινδυνεύουν περισσότερο».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA