Μενού
  • Α-
  • Α+

Η πανδημία του κορονοϊού βρίσκεται σε δεύτερη εβδομάδα σημαντικής αποκλιμάκωσης με πτώση των κρουσμάτων αλλά και των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Ωστόσο η μετάλλαξη Κένταυρος αναμένεται να κυριαρχήσει τις επόμενες εβδομάδες και σύμφωνα με τους ειδικούς δεν έχει φανεί ακόμα το αποτύπωμα του Δεκαπενταύγουστου. Στη «σκιά» της νέας μετάλλαξης αναμένεται να ανοίξουν και τα σχολεία στις 12 Σεπτεμβρίου και το ερώτημα που παραμένει για μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς είναι ένα: Με ποια μέτρα θα γίνει η επιστροφή στα θρανία.

Διαβάστε ακόμη: Κορονοϊός: Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνέστησε τη χρήση του εμβολίου Valneva 

Σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας Νίκο Τζανάκη, σε περίπου μία ή δύο εβδομάδες θα φανεί το επιδημιολογικό «αποτύπωμα» που άφησε ο Δεκαπενταύγουστος. Ο Νίκος Τζανάκης ξεκαθάρισε πάντως ότι η πανδημία κορονοϊού στη χώρα μας βρίσκεται στη δεύτερη εβδομάδα πολύ σημαντικής αποκλιμάκωσης των κρουσμάτων. Ο καθηγητής έκανε επίσης λόγο για σαφή μείωση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία, περίπου 30% όπως είπε, αλλά και στους θανάτους, περίπου 25%, από την περίοδο αιχμής τους. «Προβλέπουμε ότι θα περάσουμε έναν καλό Σεπτέμβριο», πρόσθεσε μιλώντας στον ΣΚΑΙ. 

Ερωτηθείς σχετικά με την μετάλλαξη Κένταυρος και για το αν μπορεί να οδηγήσει σε έξαρση την πανδημία, απάντησε πως δείχνει «δυναμική» και «μπορεί να είναι το επόμενο στέλεχος που θα μας προβληματίσει». Ωστόσο πρόσθεσε ότι οι μεταλλάξεις Όμικρον 4-5 είναι πολύ μεταδοτικές και δεν θα αφήσουν τον «Κένταυρο» να επικρατήσει εύκολα. «Κάνει εντύπωση που δεν έχει επικρατήσει έως τώρα ας είμαστε αισιόδοξοι» , ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Για τους ασθενείς που εισάγονται στα νοσοκομεία με κορονοϊό και έπειτα καταλήγουν, τόνισε ότι κατά 99% πρόκειται για υπερήλικες, συνήθως πάνω από 85 ετών, ή άτομα με πολύ βαριά υποκείμενα νοσήματα. Μάλιστα πολύ από αυτούς δεν έχουν κάνει και την 4η δόση, είπε ο καθηγητής. Ο καθηγητής συνέστησε δε την προσοχή όσων γυρνούν από διακοπές ώστε αν πρόκειται να έρθουν σε επαφή ηλικιωμένους να φορούν μάσκα, να έχουν πραγματοποιήσει τεστ και μετά από 5-6 μέρες από την επιστροφή, να συγχρωτιστούν μαζί τους.

Κορονοϊός: Η κυριαρχία της μετάλλαξης Κένταυρος 

Από την πλευρά του ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης ανέφερε πως η μετάλλαξη Κένταυρος «περιμένουμε να κυριαρχήσει μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, αρχές Οκτωβρίου» και τη χαρακτήρισε πιο ανησυχητική σε σχέση με τις Όμικρον 4 και Όμικρον 5. «Το 50% των κρουσμάτων θα οφείλονται σε αυτή» ανέφερε ο κ. Σαρηγιάννης στην ΕΡΤ επισημαίνοντας ότι τώρα ο πολύ ζεστός καιρός του ελληνικού καλοκαιριού λειτουργεί ανασταλτικά στην εξάπλωση του κορονοϊού.

«Περιμένουμε να δούμε ένα μεικτό φαινόμενο: μια σημαντική αύξηση σε διασπορά που θα φθάνει τα 30.000 κρούσματα μεσοσταθμικά με ταυτόχρονη ελεγχόμενη αύξηση στους σκληρούς δείκτες της πανδημίας» τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης. Αναφερόμενος στην επίπτωση που θα έχει αυτό στη μαύρη λίστα των θυμάτων της πανδημίας στη χώρα μας υποστήριξε ότι οι νεκροί θα πλησιάζουν τους 50 – 60 ημερησίως, όπως συνέβη και σε αυτό στάδιο της κορύφωσης. Και όπως προέβλεψε, η δυσμενής αυτή πρόβλεψη μπορεί να συμβεί τέλος Νοεμβρίου.

Σχολεία: Συμβουλές για το τι πρέπει να κάνουν οι γονείς 

«Οι γονείς εξ ορισμού έχουν την ευθύνη για τα παιδιά τους και γνωρίζουν πως θα συμπεριφερθούν. Δεν αφήνουμε το παιδί να πάει σχολείο αν είναι άρρωστο ή του κάνουμε self test αν υπάρχει κρούσμα στο οικογενειακό περιβάλλον», είπε ο κ. Τζανάκης. 

Από την πλευρά του ο κ. Σαρηγιάννης σχολίασε πως τον Σεπτέμβριο με το άνοιγμα των σχολείων αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων και προτείνει να κάνουν τεστ μία φορά την εβδομάδα τα παιδιά και να βάλουν μάσκες στα σχολεία. «Το γεγονός ότι τις δύο πρώτες εβδομάδες από το άνοιγμα των σχολείων δεν θα δούμε μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων δεν θα πρέπει να μας ξεγελάει» σχολίασε ο κ. Σαρηγιάννης και ζήτησε επίσης να γίνεται καλός αερισμός των χώρων. Εστίασε μάλιστα στη χρήση συσκευών απολύμανσης του αέρα ιδίως σε πανεπιστήμια και άλλους κλειστούς χώρους όπου υπάρχει πολύς συγχρωτισμός, όπως αεροδρόμια, μετρό, λεωφορεία.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA