Μενού
  • Α-
  • Α+

Τα σχολεία ανοίγουν στις 12 Σεπτεμβρίου και το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι με ποια μέτρα θα επιστρέψουν οι μαθητές στα θρανία λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Οπως αναφέρουν οι μέχρι τώρα πληροφορίες, οι τελικές αποφάσεις για το άνοιγμα των σχολείων και τα μέτρα θα παρθούν στα τέλη Αυγούστου, ανάλογα και με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας. 

Πάντως, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι μπορεί το άνοιγμα των σχολείων να γίνει χωρίς μέτρα για τους μαθητές. Πιο συγκεκριμένα, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στο OPEN TV, αναφερόμενη στα μέτρα για την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία, εκτίμησε ότι εάν η επιδημιολογική εικόνα από τον κορονοϊό παραμείνει ικανοποιητική, το άνοιγμα των σχολείων μπορεί να γίνει χωρίς μέτρα και οι μαθητές θα επιστρέψουν χωρίς μάσκες. «Δεν υπάρχουν πλέον υποχρεωτικά μέτρα. Αν τα πράγματα παραμείνουν όπως είναι τώρα, θα αξιολογηθούν από την επιτροπή λίγες μέρες πριν ανοίξουν τα σχολεία οι δείκτες. Αν τα κρούσματα είναι έτσι, δεν νομίζω ότι χρειάζεται τα παιδάκια να πάνε με μάσκα στο σχολείο», δήλωσε, κάνοντας έκκληση σε όσους επιστρέφουν από διακοπές να κάνουν τεστ, καθώς είναι πολύ πιθανό να είναι θετικοί και να μεταδώσουν τον ιό στις οικογένειές τους.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στην ΕΡΤ πριν από λίγες ημέρες είχε πει: «Θεωρώ ότι έχουμε την υποχρέωση να μειώσουμε τους σκληρούς δείκτες. Το να κάνουν τεστ μια φορά την εβδομάδα τα παιδιά και να βάλουν μάσκες στα σχολεία, όταν φανεί η ανάπτυξη της Κένταυρος, για να αντιμετωπίσουμε το κύμα αυτό, δεν είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Ντόρα Ψαλτοπούλου, η οποία άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να γίνει ένα μαζικό testing στους μαθητές μόλις ξεκινήσει η σχολική χρονιά.

«Η απόφαση για την επιστροφή της μάσκας στα σχολεία θα εξαρτηθεί από την επιδημιολογική εικόνα των δύο τελευταίων εβδομάδων πριν το άνοιγμα των σχολείων. Την απόφαση θα την λάβει η σχετική επιτροπή. Η μεγαλύτερη πιθανότητα είναι να μην υπάρχουν μάσκες», είπε η κυρία Ψαλτοπούλου.

Τι είχε πει ο Θάνος Πλεύρης για το άνοιγμα των σχολείων

«Θα είμαστε σε συνεννόηση όσο πλησιάζουμε προς το τέλος του Αυγούστου, με το υπουργείο Παιδείας προκειμένου να δούμε πώς θα ανοίξουν τα σχολεία. Αυτό, όπως καταλαβαίνετε, είναι συνάρτηση της επιδημιολογικής εικόνας και η λογική μας και στα σχολεία, σαν λογική λέμε, είναι πάλι να έχουμε όσο το δυνατόν πιο ήπιους περιορισμούς γίνεται», είχε πει ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, στον ΣΚΑΪ.

«Θεωρούμε ότι προς το τέλος του Αυγούστου θα μπορέσουμε να δούμε τι ακριβώς θα εφαρμοστεί σε συνεννόηση πάντοτε με την επιτροπή των ειδικών. Απλά περιμένουμε να έχουμε περισσότερα στοιχεία, καθώς έχουμε γύρω στις 20 μέρες και πλέον για να ανοίξουν τα σχολεία. Θα είμαστε έτοιμοι προς το τέλος του καλοκαιριού να έχουμε και τα επόμενα δεδομένα», είχε σημειώσει. 

Σε κάθε περίπτωση, οι τελικές αποφάσεις για το αν θα υπάρξουν μέτρα στα σχολεία ή όχι λόγω του κορονοϊού θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA