Μενού
  • Α-
  • Α+

Καιρός: Σημαντικά τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει στη χώρα το ισχυρό κύμα κακοκαιρίας που σαρώνει από χθες, Τρίτη, τη χώρα, ενώ τα πράγματα αναμένεται να επιδεινωθούν ακόμη περισσότερο. Είναι χαρακτηριστικό πως στην Αθήνα έχουν «ανοίξει οι ουρανοί», με τους δρόμους στην πρωτεύουσα, το μεσημέρι της Τετάρτης, να έχουν μετατραπεί σε ποτάμια. Είναι η τρίτη μέρα που η Αττική πλήττεται από πλημμύρες και δυνατές βροχοπτώσεις, οι οποίες προκαλούν πολλά προβλήματα σε δρόμους και γειτονιές.

Οσον αφορά για το τι μέλλει γενέσθαι, η ατμοσφαιρική διαταραχή στη νοτιοανατολική Ευρώπη, που δίνει βροχές και καταιγίδες σε μεγάλο μέρος της Ελλάδας τις τελευταίες ημέρες, αναμένεται σήμερα, Τετάρτη (24/8), να αποκοπεί από τη γενική κυκλοφορία και να κινηθεί προς τη χώρα μας, σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/ meteo.gr. Ετσι, ως αποκομμένο χαμηλό, η «ψυχρή λίμνη» αναμένεται να διατηρηθεί σχεδόν στάσιμη πάνω από την Ελλάδα για τις επόμενες τρεις ημέρες, με αποτέλεσμα να διατηρηθούν οι βροχές και καταιγίδες. 

Κατά τόπους αναμένονται έντονα και επίμονα φαινόμενα, δυνητικά επικίνδυνα για πλημμυρικά επεισόδια. Ωστόσο, σύμφωνα με το meteo.gr, λόγω της φύσης μιας «ψυχρής λίμνης», σε συνδυασμό με τις πολύ υγρές και ασταθείς αέριες μάζες πάνω από την Ελλάδα, είναι προγνωστικά εξαιρετικά αβέβαιος ο χρόνος, η ακριβής ένταση και η τοποθεσία των φαινομένων.

Κύρια χαρακτηριστικά του καιρού κατά τη διάρκεια της Τετάρτης θα είναι:

  • Βροχές και καταιγίδες τόσο σε ηπειρωτικά όσο και σε νησιωτικά τμήματα κυρίως του Αιγαίου.
  • Τα φαινόμενα κατά τόπους σε τμήματα της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας, της Θράκης, του Β. Αιγαίου και πιθανώς της Αν. Θεσσαλίας, της Β. Εύβοιας και των Σποράδων θα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια και είναι πιθανό να σημειωθούν σημαντικά ύψη βροχής και πιθανώς πλημμυρικά επεισόδια.
  • Οι καταιγίδες τοπικά στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά είναι πιθανό να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις μικρού μεγέθους, ενώ στη Θράκη και στο ΒΑ Αιγαίο είναι πιθανό να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις έως και μεγάλου μεγέθους.

Το αναμενόμενο επεισόδιο βροχόπτωσης είναι Κατηγορίας 3 σύμφωνα με τον Δείκτη Επικινδυνότητας Επεισοδίου Βροχόπτωσης (Regional Precipitation Index - RPI) που έχει αναπτυχθεί και εφαρμόζεται επιχειρησιακά στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr.

LIVE η πορεία της κακοκαιρίας:

Σύμφωνα με την πρόγνωση του Σάκη Αρναούτογλου τις πρωινές και προμεσημβρινές ώρες οι βροχές και οι καταιγίδες θα χτυπήσουν τα νότια της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας, το δυτικό και βόρειο Αιγαίο, την ανατολική Στερεά, την Αττική, την ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

Ειδικά για την Αττική ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ εκτίμησε ότι θα υπάρχουν τοπικά μπόρες το πρωί σε θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές ενώ τα φαινόμενα θα είναι περισσότερα μέσα στην ημέρα με την αστάθεια να συνεχίζεται και το βράδυ. Για τη Θεσσαλονίκη όσο πιο νότια τόσο πιο έντονη η αστάθεια με τον Σάκη Αρναούτογλου να ζητά μεγάλη προσοχή για τη Χαλκιδική.

Από το μεσημέρι και μέχρι το απόγευμα ο καιρός θα βελτιωθεί στις Κυκλάδες σε σχέση με το πρωί αλλά η Κρήτη θα έχει ολοένα και περισσότερες μπόρες και καταιγίδες. Μπόρες και καταιγίδες με αρκετά ανοίγματα, εκτίμησε ο Σάκης Αρναουτόγλου, θα υπάρχουν και στα ανατολικά ηπειρωτικά. Από το βράδυ, σύμφωνα με την πρόγνωση του Σάκη Αρναούτογλου, τα φαινόμενα θα υποχωρήσουν αλλά θα διατηρηθούν τοπικά από τη Θεσσαλία και νοτιότερα ενώ πιο δύσκολα θα είναι τα πράγματα σε κεντρική Μακεδονία, ανατολική Θράκη και τις θαλάσσιες περιοχές του δυτικού και βορειοδυτικού Αιγαίου, ειδικά στις Σποράδες και τα νότια του Θρακικού όπου οι καταιγίδες δεν αποκλείεται να συνεχιστούν και να ενταθούν και κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Εντυπωσιακός υδροστρόβιλος στη Μύκονο - Προβλήματα από την καταιγίδα στα Ματογιάννια

Η κακοκαιρία χτυπά πολλές περιοχές της χώρας με τις καταιγίδες να έχουν προκαλέσει σημαντικά προβλήματα. Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες που έρχονται από τη Μύκονο και τα γραφικά σοκάκια στα Ματογιάννια, τα οποία «βούλιαξαν». Μάλιστα, εκτός από τις ισχυρές καταιγίδες καταγράφηκε και ένας εντυπωσιακός υδροστρόβιλος στην περιοχή του Καλαφάτη.

Αξίζει να σημειωθεί πως τοπικά Μέσα Ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι καταστηματάρχες στα Ματογιάννια βίωσαν στιγμές αγωνίας, καθώς ήρθαν αντιμέτωποι με ένα σκηνικό που θύμιζε... Βενετία. 

Σαντορίνη: Κατολισθήσεις στο λιμάνι και διακοπές ρεύματος

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το δεύτερο (και σοβαρότερο) κύμα κακοκαιρίας που είχαν προαναγγείλει οι μετεωρολόγοι, με πολλά προβλήματα να παρουσιάζονται σε αρκετές περιοχές της χώρας λόγω των ισχυρών καταιγίδων και των θυελλωδών ανέμων. Μάλιστα, η ραγδαία επιδείνωση του καιρού έχει αφήσει το «σημάδι» της και στη Σαντορίνη καθώς έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις στο λιμάνι του νησιού ενώ σε πολλά σημεία υπάρχει και διακοπή της ηλεκτροδότησης.

Συγκεκριμένα, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Σαντορίνη λόγω της κακοκαιρίας μίλησε το πρωί της Τετάρτης (24/8) στο Πρώτο Πρόγραμμα ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής. «Σημειώνονται κατολισθήσεις στο λιμάνι. Τα φαινόμενα είναι έντονα αυτή την ώρα στο νησί» ανέφερε – μεταξύ άλλων – ο Ιωάννης Αρτοποιός. Στο νησί, όπως είπε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, γίνονται και διακοπές ρεύματος, τονίζοντας ότι «χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή». «Ήδη έχουν κινητοποιηθεί δυνάμεις στο νησί για να επιχειρήσουν όπου χρειάζεται» δήλωσε επίσης ο Ιωάννης Αρτοποιός. 

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη (23/8) η πορεία της κακοκαιρίας αξιολογήθηκε σε σύσκεψη στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, υπό τον Υπουργό, Χρήστο Στυλιανίδη. Κατά τη σύσκεψη, επισημάνθηκε ότι η κακοκαιρία σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα θα ενταθεί μέχρι και την Παρασκευή (26.08.2022) και οι μετεωρολόγοι μας εφιστούν την προσοχή ότι αναμένονται έντονες βροχοπτώσεις και ισχυρές καταιγίδες, κατά τόπους χαλαζοπτώσεις και αυξημένη κεραυνική δραστηριότητα.

Η πρόγνωση του καιρού από την ΕΜΥ για σήμερα Τετάρτη

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα κατά τόπους και κατά διαστήματα θα είναι έντονα.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 17 έως 30 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις οι οποίες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα ηπειρωτικά που κατά τόπους θα είναι ισχυρές.

Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 4 και στο Ιόνιο πρόσκαιρα τοπικά έως 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 20 έως 30 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις με ισχυρές βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 και στα ανατολικά πρόσκαιρα τοπικά έως 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 19 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες κυρίως τις πρωινές ώρες θα είναι πρόσκαιρα ισχυρές.

Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και βαθμιαία βορειοδυτικοί έως 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 21 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα ισχυρές. Στα Δωδεκάνησα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 22 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός: Νεφώσεις με ισχυρές βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα.

Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 20 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες πιθανώς πρόσκαιρα ισχυρές.

Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 21 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός: Νεφώσεις με ισχυρές βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 20 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός τις επόμενες ημέρες

Για αύριο, Πέμπτη 25 Αυγούστου, στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου και το μεσημέρι-απόγευμα στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και την Κρήτη, αναμένονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Στην υπόλοιπη χώρα παροδικές νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανότητα μεμονωμένων καταιγίδων. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Η  θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Οι μέγιστες τιμές δε θα ξεπεράσουν τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (26/8)

Στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου και το μεσημέρι-απόγευμα στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και την Κρήτη νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα, που κατά τόπους θα είναι ισχυρά, σταδιακά θα εξασθενήσουν. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ (27/8)

Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες αρχικά στο Ιόνιο και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά και την Κρήτη. Από το βράδυ ο καιρός θα βελτιωθεί. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ (28/8) ΚΑΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ (29/8)

Γενικά αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις που τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αυξηθούν στα ηπειρωτικά και την Κρήτη και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA