Μενού
  • Α-
  • Α+

Για το άνοιγμα στα σχολεία συνεδριάζει η επιτροπή των ειδικών για τον κορονοϊό την Τρίτη, 30 Αυγούστου, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στο MEGA. «Έχουμε δύο εβδομάδες ακόμα να ανοίξουν τα σχολεία. Είμαστε σε συνεννόηση με το υπουργείο Παιδείας. Η λογική, η οποία έχουμε, είναι ότι στο πλαίσιο που προσπαθούμε να μην έχουμε μέτρα, τα οποία δεν χρειάζονται ή μέτρα υποχρεωτικότητας, αυτό να είναι και το μοντέλο στα σχολεία. Οπότε κατά βάση θέλουμε τα σχολεία να είναι πολύ κοντά στην κανονικότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας. 

Διαβάστε ακόμη: Σχολεία: Τι αλλάζει τη νέα χρονιά - Τι ισχύει με τις τάξεις, το ολοήμερο και τους εκπαιδευτικούς

Μάλιστα, ο Θάνος Πλεύρης συμπλήρωσε: «Θεωρούμε ότι πια έχουμε φύγει από τα τεστ, όπως τα είχαμε ζήσει ως τώρα, που ήταν τα συνεχόμενα τεστ», για να τονίσει: «Πρέπει να είναι στοχευμένα και στα σχολεία, καθώς δεν έχουν το νόημα, το οποίο είχανε την προηγούμενη περίοδο. Η μάσκα αντίστοιχα συνολικά - δεν λέω μόνο για τα σχολεία - περισσότερο θέλουμε να έχει μία κατεύθυνση σύστασης, εκτός από τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τα νοσοκομεία που έχουμε πει ξεκάθαρα ότι εκεί πέρα υπάρχει υποχρεωτικότητα. Η πανδημία βέβαια είναι ένα δυναμικό φαινόμενο, οπότε αν χρειαστεί θα προσαρμοζόμαστε», διευκρίνισε, επισημαίνοντας πως «δεν θέλουμε να επανέλθει η υποχρεωτικότητα στη μάσκα, αλλά θα δούμε την πορεία πως πηγαίνει και τι μας έδειξε το καλοκαίρι. Γιατί με αυτό το γνώμονα λειτουργούμε».

Ο υπουργός Υγείας είπε επίσης πως είχαμε κρούσματα αντίστοιχα με τα κρούσματα που υπήρχαν τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο, αλλά ωστόσο αυτά δεν μεταφράστηκαν σε νοσηλείες σε εντατικές. «Είχαμε νοσηλείες μόνο σε απλές κλίνες, άρα αυτό μας δείχνει ότι πλέον επειδή έχουμε εμβολιασμένο πληθυσμό, έχουμε άλλες μεταλλάξεις, έχουμε αντιϊικά φάρμακα, έχουμε αντίστοιχα και καλύτερα θεραπευτικά πρωτόκολλα, γνωρίζουμε σιγά-σιγά τον κορονοϊό, αντιστοίχως μπορούμε να μην πάμε σε μέτρα», κατέληξε, επισημαίνοντας πως η βούληση είναι να μην έχουμε παραπάνω μέτρα από αυτά που βλέπουμε σήμερα. «Από κει και πέρα αν χρειαστεί να πάρουμε, αυτά θα είναι ήπια και τα σχολεία δεν αποτελούν εξαίρεση. Θέλουμε και τα παιδιά που θα γυρίσουν στα σχολεία να βρίσκονται πολύ κοντά στην κανονικότητα».

Παγώνη: Κανένα νόημα να πάνε τα παιδιά με μάσκες στα σχολεία 

Με την άποψη που εξέφρασε ο υπουργός Υγείας για την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία ταυτίζεται και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη. «Τα παιδιά μπορούν να πάνε χωρίς μάσκες στα σχολεία στις 12 Σεπτεμβρίου», ανέφερε χαρακτηριστικά η ίδια, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. «Ολο το καλοκαίρι κανείς δεν βρισκόταν σε "φούσκα", τα παιδιά έπαιζαν με φίλους, με γνωστούς, πήγαν διακοπές και αγκαλιάζονταν με τους παππούδες και τις γιαγιάδες. Τα κρούσματα πλέον έχουν μειωθεί. Οι δείκτες αυτή τη στιγμή μας επιτρέπουν να πούμε ότι τα παιδιά δεν έχει νόημα να βάλουν στις 12 Σεπτεμβρίου τη μάσκα, την ώρα που όλοι κυκλοφορούν χωρίς μάσκες».

Παγώνη: Ας κάνουν self test πριν πάνε στο σχολείο

«Καλό θα είναι οι μανούλες να κάνουν ένα τεστ στα παιδιά τους πριν να τα στείλουν στο σχολείο, για να ξέρουν πώς τα παραδίδουν», σημείωσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ. «Είναι μειωμένα τα κρούσματα αυτή τη στιγμή», είπε η κυρία Παγώνη και πρόσθεσε πως «τα παιδιά μπορούν να πάνε στο σχολείο χωρίς μάσκες στις 12 Σεπτεμβρίου και εάν δούμε ότι οι δείκτες της πανδημίας ανεβαίνουν, τότε η επιτροπή θα εισηγηθεί τι αλλαγές θα πρέπει να γίνουν».

Βασιλακόπουλος: Χωρίς μάσκες το άνοιγμα στα σχολεία

Υπέρ της επιστροφής των μαθητών χωρίς μάσκες στα σχολεία είναι και ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, όπως ανέφερε στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο. «Η πανδημία είναι στην τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα αποκλιμάκωσης. Ο Σεπτέμβριος θα είναι ένας πολύ καλός μήνας, θα μπούμε στα σχολεία χωρίς σοβαρά προβλήματα».

Σύμφωνα με τον κ. Βασιλακόπουλο, αν και αναμένεται έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού μέσα στον χειμώνα, «καθώς είναι ένας αναπνευστικός ιός, δεν υπάρχει μετά την Όμικρον κάποιο στέλεχος που να έχει προκύψει». Κληθείς μάλιστα να σχολιάσει την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία στις 12 Σεπτεμβρίου, είπε ότι το άνοιγμα θα γίνει χωρίς μάσκες. «Ωστόσο πρέπει να υπάρχει ένας αστερίσκος. Αν ένας εκπαιδευτικός ανήκει σε ευπαθή ομάδα, δεν του απαγορεύει κανείς να φοράει. Αν σε μια περιοχή της χώρας υπάρχει τοπική έξαρση, θα μπορούσε κανείς να συστήσει να υπάρχουν μάσκες. Θα πάμε σε στοχευμένα μέτρα, εκεί που υπάρχει το πρόβλημα».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA