Μενού
  • Α-
  • Α+

Η ενεργειακή κρίση έχει προκαλέσει πολλαπλά προβλήματα, οι Δήμοι ετοιμάζουν να πάρουν μέτρα για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση και οι πολίτες βλέπουν σκοτεινούς δρόμους και αναρωτιούνται αν πρόκειται για προσπαθεια εξοικονόμησης ενέργειας ή για... χαλασμένες λάμπες. Σε πολλές γειτονιές της Αττικής, υπάρχουν δρόμοι με κλειστά φώτα το βράδυ και οι συνειρμοί είναι δεδομένοι για όσους κατοικούν στις γύρω περιοχές. Παράδειγμα, η ρεπόρτερ του OPEN που βρέθηκε στην οδό Κεφαλληνίας, έναν από τους κεντρικούς δρόμους της Κυψέλης, όπου οι λάμπες ήταν σβηστές και μάλιστα όταν έκλεινε το φως της κάμερας φαινόταν μετά βίας το πρόσωπό της.

Διαβάστε ακόμη: Κυψέλη: Στη φυλακή ο 40χρονος που κατακρεούργησε την 36χρονη από το Μπαγκλαντές

Τα ενεργειακά έξοδα των Δήμων και οι διακοπές ρεύματος 

Οι Δήμοι μοιάζουν να έχουν ήδη χάσει την πρώτη... μάχη, με δεδομένο ότι τα έξοδά τους τριπλασιάστηκαν με αποτέλεσμα ο προϋπολογισμός των 300-400 εκατομμυρίων που είχε προβλεφθεί για την κάλυψη του εξόδων τους, να έχει εκτιναχθεί στο 1 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, οι περισσότεροι Δήμοι της χώρας παρουσιάζουν υπερχρεωμένη θέση και βρίσκονται στα όρια της χρεοκοπίας λόγω της ενεργειακής κρίσης. Η οικονομική ασφυξία στην οποία έχουν περιέλθει έχει να κάνει με το γεγονός της αδυναμίας εξόφλησης λογαριασμών των πολιτών με αποτέλεσμα τα χρέη να συσσωρεύονται και ταυτόχρονα οι εντολές διακοπής ρεύματος από τη ΔΕΗ να αγγίζουν τις 285.000!

Με δεδομένο ότι μεταξύ των υποχρεώσων των Δήμων είναι να ζεστάνουν δημόσιους χώρους, σχολεία, δομές, ηλεκτροδότηση δρόμων, εύρυθμη λειτουργία αντλιοστάσιων, μόνο για το 1ο 6μηνο του έτους είχαν προβλεφθεί έξοδα 300-400 εκατ. ευρώ ως κρατικός προϋπολογισμός, όμως, η εκτόξευση των τιμών ενέργειας, εκτόξευσε τις οφειλές στο 1 δισ. ευρώ με τους Δήμους να μην έχουν να λαμβάνουν, αφού οι δημότες δεν έχουν να... δίνουν.

Τα μέτρα ανά Δήμο...

Στο μεταξύ, σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ τους «Τα ΝΕΑ», ο Δήμος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, είχε ήδη εκπονήσει σχέδιο αναβάθμισης του οδοφωτισμού της πόλης με διπλό στόχο: σύγχρονος φωτισμός με εξοικονόμηση μεγάλης κλίμακας σε ενέργεια και χρήμα. Ετσι, μέσα στις επόμενες ημέρες αρχίζει η αντικατάσταση των περίπου 46.000 φωτιστικών, που περιλαμβάνει όλους τους τύπους των φωτιστικών, με φωτιστικά που διαθέτουν λαμπτήρες LED. Η ετήσια κατανάλωση ενέργειας με τα υπάρχοντα φωτιστικά είναι περίπου 25 εκατ. KWH, ενώ με την τοποθέτηση των νέων φωτιστικών έχει υπολογιστεί μείωση κατανάλωσης έως 60%. Στόχος είναι η μείωση της ετήσιας κατανάλωσης ενέργειας να κυμαίνεται περίπου στα 15 εκατ. KWH. Παράλληλα, ο δήμος έχει ξεκινήσει και προχωρά πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης σχολικών κτιρίων, με πόρους ΕΣΠΑ.

Στον Δήμο Θεσσαλονίκης, για τον φωτισμό οδών και πλατειών, αλλά και για την κάλυψη των αναγκών στα δημοτικά κτίρια, το 2021 το μηνιαίο κόστος ήταν της τάξης των 385.000 ευρώ, ενώ φέτος έχει υπερδιπλασιαστεί και έχει εκτιναχθεί σε περίπου 800.000 ευρώ. Μάλιστα, με τα σημερινά δεδομένα –αν δηλαδή δεν υπάρξουν πρόσθετες επιβαρύνσεις– η πρόβλεψη του οικονομικού επιτελείου του Δήμου Θεσσαλονίκης για το πρόσθετο κόστος που θα προκύψει το 2022 σε σχέση με την περσινή χρονιά για ηλεκτρικό ρεύμα θα υπερβεί τα 4 εκατ. ευρώ.

Από τη πλευρά του ο Δήμος της Πάτρας προχωρά στην υλοποίηση προγράμματος αντικατάστασης 11.500 λαμπών, με λάμπες LED. Μέχρι σήμερα, μάλιστα, έχουν αντικατασταθεί 2.500 και το πρόγραμμα συνεχίζεται. Πρόκειται, άλλωστε, για ενέργεια που δεν ξεκίνησε τώρα, καθώς, όπως σημειώνουν από τη δημοτική Αρχή, ήταν φανερό εδώ και καιρό ότι υπάρχει άμεση ανάγκη στον δήμο να μειωθεί το δυσβάστακτο ενεργειακό κόστος.

Στα Τρίκαλα, ο Δήμος έχει μειώσει τη λειτουργία του διακοσμητικού φωτισμού έως τις 2 τα ξημερώματα. Οσο για τον οδοφωτισμό, όπως επισημαίνει ο δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου, τίθεται θέμα ασφάλειας εάν μια δημοτική Αρχή πει πως κλείνει έστω και μία λάμπα. Σε ορισμό πολιτικού μηχανικού ως υπεύθυνης για τη διαχείριση της ενεργειακής κατανάλωσης και κρίσης προχώρησε ο δήμος Περιστερίου. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών Αλέξη Σταυρούλια, σκοπός είναι αφού μελετήσει η επιστημονική ομάδα τις καταναλώσεις από το 2019 έως σήμερα και δει τις διακυμάνσεις να εισηγηθεί τη μείωση της ενέργειας, «με απώτερο στόχο μας να επιτύχουμε τη μείωση του 10% που επιβάλλει και η κυβέρνηση».

«Προσεκτική διαχείριση» από τους Δήμους

Αρκετοί είναι οι Δήμοι που αντικαθιστούν τις λάμπες με LED προκειμένου να γίνει εξοικονόμηση ενέργειας, ενώ ταυτόχρονα αρκετοί διαμηνύουν δια των εκπροσώπων τους πως δεν θέλουν να σβήσουν τα φώτα. Χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου έχει πει ότι δεν θα σβήσει τα φώτα στους δρόμους. Την ίδια στιγμή στη χώρα μας, δεν υπάρχει προς ώρας σκέψη είτε για περιορισμούς στη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας ή ακόμη περισσότερο για μέτρα που θα έχουν υποχρεωτικό χαρακτήρα, όπως επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης ξεκαθάρισε πως η πολιτεία δεν επιθυμεί μέτρα όπως κλείσιμο των δημοτικών πισινών αλλά και το κλείσιμο των φώτων σε ορισμένες γειτονιές και το μόνο που ζητά από τους δημόσιους φορείς είναι να τηρούν μία καλύτερη και προσεκτικότερη διαχείριση στην ενέργεια που καταναλώνουν. «Οι φορείς το δημοσίου το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουν, είναι να μπουν και να δηλώσουν στην πλατφόρμα ορισμένα στοιχεία που αφορούν την κατανάλωσή τους και εν συνεχεία να πιάσουμε το στόχο της μείωσης της ηλεκτρικής ενέργειας που έχουμε βάλει» εξήγησε μιλώντας στο MEGA.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA