Μενού
  • Α-
  • Α+

Άρση των αναστολών εργασίας των ανεμβολίαστων κατά του κορονοϊού υγειονομικών, ζητά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), έναν χρόνο μετά την επιβολή του μέτρου. Η Ομοσπονδία τονίζει ότι πλέον το μέτρο δεν έχει κανένα υγειονομικό όφελος και προαναγγέλλει κινητοποιήσεις στις 9 Σεπτεμβρίου, στη Θεσσαλονίκη, με πορεία που θα εκκινήσει από το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο στις 8.00 π.μ. 

Διαβάστε ακόμη: Οξεία ηπατίτιδα: Πέντε νέα περιστατικά σε παιδιά μόνο τον Αύγουστο

Σημειώνεται ότι ΠΟΕΔΗΝ έχει προσφύγει για δεύτερη φορά στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) για την άρση των αναστολών, στη βάση των νέων επιδημιολογικών δεδομένων, και αναμένει την εκδίκαση.

Κανένα υγειονομικό όφελος

Σε σχετική ανακοίνωση, η Ομοσπονδία, αναφέρεται και στην περικοπή του συνόλου του μηνιαίου μισθού των υγειονομικών που βρίσκονται σε αναστολή, τονίζοντας ότι «ένα χρόνο μετά την εφαρμογή του μέτρου, δεν αξίζει αυτή η άδικη, άνιση μεταχείριση στους υγειονομικούς, που στα πρώτα στάδια της πανδημίας με αυτοθυσία προσέφεραν τις υπηρεσίες τους από την πρώτη γραμμή». «Το μέτρο αυτό επιβλήθηκε για λόγους υποτίθεται προστασίας της Δημόσιας Υγείας και μάλιστα περικόπτει το σύνολο του μηνιαίου μισθού των συναδέλφων που βρίσκονται σε αναστολή.

Το πειθαρχικό δίκαιο των Δημόσιων Υπαλλήλων προβλέπει ότι όσοι Δημόσιοι Υπάλληλοι, όπως είναι και οι Υγειονομικοί, υποκύπτουν σε σοβαρά αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα τους ασκείται πειθαρχική δίωξη και επιβάλλεται το μέτρο της αναστολής εργασίας, με την καταβολή του 50% του μισθού τους. Στους Υγειονομικούς δεν χορηγείται ούτε ευρώ μισθός», αναφέρει. Και προσθέτει: «Ήδη δικαστήρια της χώρας και μάλιστα Διοικητικά Εφετεία (Πάτρας- Τρίπολης) λαμβάνουν αποφάσεις αναστολής του μέτρου της μη καταβολής μισθού και υποχρεώνουν τα νοσοκομεία να καταβάλουν το 50% του μισθού συναδέλφων σε αναστολή για βιοποριστικούς λόγους».

Η ΠΟΕΔΗΝ τονίζει ότι το μέτρο της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού των Υγειονομικών, που επέφερε τις αναστολές εργασίας, δεν έχει πλέον κανένα υγειονομικό όφελος και στερεί από το σύστημα, κατά μεγάλα χρονικά διαστήματα, τις υπηρεσίες των 7.000 εργαζομένων. Παράλληλα, σημειώνει ότι με βάση τα υγειονομικά πρωτόκολλα που ισχύουν από την αρχή του καλοκαιριού, ουσιαστικά δεν υφίστανται υποχρεωτικά μέτρα αποφυγής διασποράς του κορονοϊού.

«Δεν μπορεί λοιπόν να στηριχθεί το μέτρο της αναστολής εργασίας για λόγους προστασίας της Δημόσιας Υγείας. Προσφύγαμε  για δεύτερη φορά στο Συμβούλιο Επικρατείας για την άρση των αναστολών τώρα που τα επιδημιολογικά δεδομένα έχουν αλλάξει και παραχαλάρωσαν τα μέτρα αποφυγής της διασποράς. Αναμένουμε την εκδίκαση», τονίζει. Σημειώνεται, πάντως, ότι ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, έχει καταστήσει σαφές ότι το μέτρο δεν πρόκειται να επανεξεταστεί πριν από το τέλος Δεκεμβρίου.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA