Μενού
  • Α-
  • Α+

Καθησυχαστικός αναφορικά με τον μεγάλο διπλό σεισμό που σημειώθηκε χθες, Τετάρτη (31/8) στην περιοχή της Σάμου, εμφανίστηκε ο Καθηγητής Γεωλογίας και Πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος ξεκαθάρισε πως δεν είχε καμία σχέση με τη σεισμική δόνηση των 7 Ρίχτερ που είχε σημειωθεί το 2020 και είχε προκαλέσει μεγάλες καταστροφές στο νησί αλλά και στα παράλια της Τουρκίας.

Συγκεκριμένα, ο καθηγητής μίλησε το πρωί της Πέμπτης (1/9) στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ «Πρώτη Εικόνα», όπου και ερωτώμενος αν υπάρχει πιθανότητα για να πραγματοποιηθεί κάποιος σεισμός μεγαλύτερος των 5,2 Ρίχτερ που έγινε χθες, εκείνος απάντησε πως «είναι εξαιρετικά απίθανο. Θεωρώ ότι εκτονώνεται σταδιακά η σεισμική δραστηριότητα με αποτέλεσμα η πιθανότητα να είναι πάρα πολύ μικρή για έναν μεγαλύτερο σεισμό. Αλλά θα ήθελα να σας πω το εξής. Εστω και αν εκδηλωθεί ένας μεγαλύτερος σεισμός, που επαναλαμβάνω ότι είναι πολύ μικρή η πιθανότητα, θα πρέπει να σας πω ότι ο οδοποιημένος ιστός της Σάμου είναι αρκετά ανθεκτικός και αυτό φάνηκε στον σεισμό του 2020, που είχε μέγεθος των 7 βαθμών που οι ζημιές σε κτίρια μετά το 1950 ήταν εξαιρετικά μικρές, σε αντίθεση βεβαίως με την Τουρκία όπου είχαμε 300 νέες κατασκευές που είχαν καταρρεύσει με εκατοντάδες θύματα».

Οσον αφορά τη σύνδεση που μπορεί να έχει ο χθεσινός σεισμός με εκείνον του 2020 ο κ. Λέκκας ήταν ξεκάθαρος: «Δεν συνδέονται σε καμία περίπτωση ο χθεσινός σεισμός με εκείνον του 2020 καθώς αυτός ήταν στο βόρειο τμήμα της Σάμου, με μία κλίση προς το Βορρά, ενώ τώρα έχουμε να κάνουμε με το νότιο τμήμα του νησιού, μεταξύ Σάμου και Αγαθονησίου και αυτές οι δύο σεισμικές δράσεις δεν συνδέονται ούτε γεωδυναμικά αλλά και ούτε σεισμοτεκτονικά, δηλαδή δεν υπάρχει καμία απολύτως σχέση».

Ο Ευθύμιος Λέκκας φιλοξενήθηκε και στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλοκαίρι Μαζί», όπου και εκεί ανέφερε πως: «Θεωρώ ότι τα πράγματα εξομαλύνονται», σημειώνοντας πως «ο πρώτος σεισμός ήταν 4,7 και ο δεύτερος 5,2 Ρίχτερ, μας έθεσε σε συναγερμό καθώς ήταν μεγαλύτερος ο δεύτερος σεισμός, αλλά όλα πήγαν καλά». «Δεν ανησυχούμε», σημείωσε ο κ. Λέκκας, προσθέτοντας πως «η ουσία είναι πως από την πρώτη στιγμή τέθηκαν όλες οι υπηρεσίες σε επιφυλακή, τηρήθηκαν όλες οι διαδικασίες για την άμεση επέμβαση, εφόσον απαιτηθεί αν γίνει κάποιος μεγαλύτερος σεισμός και εκείνο στο οποίο δίνουμε κυρίαρχη σημασία είναι η πρόληψη και ο αντισεισμικός σχεδιασμός».

Όπως σημείωσε, σχετικά με τη σεισμική θωράκιση των ακινήτων, «ας μην ξεχνάμε ότι το 2020 στον σεισμό της Σάμου είχαμε πολύ μικρές ζημιές σε παλιά κτίρια, ενώ στην Τουρκία είχαμε σημαντικές ζημιές σε εκατοντάδες κτίρια. Αυτό σημαίνει ότι έχει γίνει καλή δουλειά από τον ΟΑΣΠ τα τελευταία 40 χρόνια». Σε ερώτημα για το εάν υπάρχει ανησυχία των ειδικών για σεισμό σε κάποια συγκεκριμένη περιοχή της Ελλάδας, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ απάντησε: «Καθ΄ υπέρβαση, θα έλεγα ότι ο στόχος μας είναι να ανησυχούμε για όλη τη χώρα. Η Ελλάδα διαμορφώθηκε από μεγάλους σεισμούς. Θα έχουμε διαρκώς σεισμούς στην Ελλάδα. Θα πρέπει να είμαστε πάντοτε έτοιμοι για σεισμούς σε όλη τη χώρα».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA