Μενού
  • Α-
  • Α+

Θλίψη στον χώρο του πολιτισμού και όχι μόνο, προκάλεσε η είδηση του θανάτου του Δημήτρη Παντερμαλή, του καθηγητή Αρχαιολογίας που έδωσε μάχη για την επιστροφή στην Ελλάδα των Γλυπτών του Παρθενώνα αφού και ως εκ της θέσεώς του, ήταν ο διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης, αποτέλεσε μια από τις κορυφαίες προσωπικότητες στον διεθνή αγώνα για τον επαναπατρισμό τους.

Μόλις, μάλιστα, τον περασμένο Ιούνιο σε μια από τις τελευταίες δημόσιες παρεμβάσεις του για το συγκεκριμένο θέμα ο καθηγητής Αρχαιολογίας είχε χαρακτηρίσει ελιγμό «για να σταματήσει αυτός ο θόρυβος γύρω από τα γλυπτά χωρίς να είναι πραγματική λύση» την πρόταση του προέδρου του Βρετανικού Μουσείου για διαμοιρασμό των Γλυπτών χωρίς προαπαιτούμενα. «Δεν είναι λύση να σου δανείσει κάποιος κάτι που εσύ θεωρείς ότι δεν είναι ιδιοκτησία του» είχε απαντήσει ο Δημήτρης Παντερμαλής.

Τον Μάρτιο του 2021 σε συνέντευξη που είχε δώσει στο ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα FM» και στην εκπομπή «Σκοίλ Ελικίκου», είχε απαντήσει και στον τότε πρωθυπουργού της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον ότι «ο Έλγιν τα απέκτησε (σ.σ. τα Γλυπτά του Παρθενώνα) με νόμιμο τρόπο». «Είναι κρίμα που ο Τζόνσον, ο οποίος έχει ελληνική παιδεία να προβαίνει σε τέτοιου είδους δηλώσεις. Βεβαίως, ως Πρωθυπουργός μπορεί να πει ότι θέλει αλλά δεν μπορεί να υποστηρίξει αυτή τη διατύπωση δεν τα δίνω πίσω διότι τα αποκτήσαμε νόμιμα. Δεν μπορεί να τα στηρίξει σε πραγματικά δεδομένα» είχε πει τότε ο Δημήτρης Παντερμαλής και όπως είχε εξηγήσει:

«Όλη αυτή η υπόθεση των Γλυπτών του Παρθενώνα στηρίζεται στο λεγόμενο φιρμάνι αλλά αυτό που υπάρχει δεν είναι φιρμάνι. Αυτό που διασώθηκε είναι ένα κείμενο το οποίο απευθύνει ο Διοικητής της Κωνσταντινούπολης στον Διοικητή της Αθήνας. Δεν εξουσιοδοτεί κανέναν να ξηλώσει και να διαλύσει τον Παρθενώνα, αναφέρει αυτά που ήταν πεσμένα στο έδαφος. Πουθενά δε λέει ότι για να αφαιρέσουν τα αρχαία μπορούν να καταστρέψουν το μνημείο. Ο Έλγιν και οι εκπρόσωποί του για να απογυμνώσουν το μνημείο, χρειάστηκε να διαλύσουν τα μάρμαρα τα οποία ήταν πάνω από τα γλυπτά. Η αποξήλωση του Παρθενώνα έγινε με τον πιο βάρβαρο τρόπο. Το φιρμάνι είναι το ύψιστο σε ισχύ έγγραφο - τέτοιο πράγμα δεν υπάρχει. Εμείς, συνεργαστήκαμε με Τούρκους ειδικούς οι οποίοι ερευνούν τα αρχεία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και έχουν υπ' όψιν τους όλα τα φιρμάνια που έχουν εκδοθεί. Τέτοιο φιρμάνι δεν έχει βρεθεί».

Μιλώντας, δε, σε εκπομπή του δημόσιου γερμανικού ραδιοφώνου το 2019 είχε ξεκαθαρίσει ότι «η πλήρης επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα είναι η μόνη λύση. Πρέπει να συνενωθεί ό,τι είναι αναπόσπαστα δεμένο με τον μνημείο».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA