Μενού
  • Α-
  • Α+

Ανοίγει πλέον ο δρόμος για την παράδοση στον δήμο Καλλιθέας του χώρου πάνω από τον σταθμό αυτοκινήτων στην οδό Δημητρακοπούλου, ώστε να διαμορφωθεί σε χώρο πρασίνου για τους δημότες της Καλλιθέας, έπειτα από τη μακροχρόνια δικαστική αντιδικία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με την παραχωρησιούχο εταιρεία «METROPOLITAN ATHENS PARK A.E.».

Διαβάστε ακόμη: Μαξιμιλιανός: Συμπεράσματα από ΔΕΘ, ο Μπρατάκος που βγαίνει μπροστά και ο Ερικ Παρκς που μπαίνει στον «πρωινό καφέ»

Να θυμίσουμε εδώ ότι έπειτα από επίμονο αγώνα ο δήμαρχος Καλλιθέας, Δημήτρης Κάρναβος, στις 19 Ιανουαρίου 2022, ανακοίνωσε με έγγραφο του δήμου προς το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ότι διεκδικεί την παράδοση του χώρου, που βρίσκεται στη Δημητρακοπούλου, πάνω από το κλειστό σταθμό αυτοκινήτων, ώστε να διαμορφωθεί σε χώρο πρασίνου για τους κατοίκους της Καλλιθέας. Συγκεκριμένα, ο δήμος Καλλιθέας επισήμανε: «Στη συνάντησή μας, που πραγματοποιήθηκε στις 5 Νοεμβρίου 2021, αναγνωρίστηκε ομόφωνα η αναγκαιότητα της παράδοσης στον δήμο του υπό εγκατάλειψη χώρου, προκειμένου να αποτραπεί η συνέχιση παραβατικών συμπεριφορών και να πάψει ο χώρος να αποτελεί εστία μόλυνσης και υποβάθμισης της περιοχής. Μάλιστα, λόγω του επείγοντος αποφασίστηκε η διενέργεια αυτοψίας στο χώρο.

Στις 10 Δεκεμβρίου 2021 ακολούθησε επιτόπια αυτοψία, μεταξύ του στελέχους της υπηρεσίας σας, κ. Παναγόπουλου Γεώργιου και στελεχών του δήμου μας, κατά την οποία διαπιστώθηκε η άσχημη κατάσταση του επίγειου χώρου, και συμφωνήθηκε αφού αναζητηθούν από πλευράς των υπηρεσιών σας, οι δικαστικές αποφάσεις που αφορούν τον υπόγειο σταθμό, να σταλούν και στον δήμο με σκοπό να προχωρήσουμε παράλληλα στην επεξεργασία των όρων και προϋποθέσεων ενός πρωτοκόλλου παράδοσης-παραλαβής.

Και επειδή παρήλθε ικανό χρονικό διάστημα χωρίς μέχρι σήμερα να υπάρχει ουσιαστική πρόοδος επί του θέματος, παρακαλούμε για την άμεση παρέμβασή σας με σκοπό τον συντονισμό της όλης διαδικασίας και την επίσπευση κάθε απαραίτητης ενέργειας προς ολοκλήρωση της υπόθεσης. Παραμένουμε σε αναμονή των επίμαχων δικαστικών αποφάσεων και δηλώνουμε πάντα πρόθυμοι για παροχή κάθε συνδρομής, για τη διαμόρφωση καταρχήν ενός πρωτοκόλλου παράδοσης - παραλαβής του επίγειου χώρου που αποτελεί την αφετηρία επίλυσης ενός χρόνιου προβλήματος για την πόλη μας και ακολούθως για την αναζήτηση λύσης λειτουργίας του υπόγειου σταθμού».

«Πράσινο φως» για την απεμπλοκή της παράδοσης  

Στις 22 Ιουλίου 2022, ο γενικός διευθυντής της εταιρείας «METROPOLITAN ATHENS PARK A.E.», Άγγελος Λάσκαρης, σε επιστολή του προς το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αναφέρει: «O δήμος Καλλιθέας, στα όρια του οποίου εμπίπτει ο Υ.Σ.Α. της οδού Δημητρακοπούλου, έχει εκφράσει την πρόθεσή του να του παραχωρηθεί ο υπέργειος χώρος άνωθεν του σταθμού, προκειμένου, αφού διαμορφωθεί κατάλληλα από τις υπηρεσίες του δήμου, να αποδοθεί σε κοινή χρήση προς όφελος των κατοίκων της περιοχής. Προς τούτο ο δήμος Καλλιθέας με επιστολές - αιτήματά του προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου σας, προκειμένου με συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, να διαμορφωθεί ένα πρωτόκολλο παράδοσης-παραλαβής του ως άνω υπέργειου χώρου στον Δήμο.

Σας ενημερώνουμε ότι συναινούμε στο αίτημα του δήμου Καλλιθέας για συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών του υπουργείου, του δήμου Καλλιθέας και του παραχωρησιούχου για εκκίνηση σχετικής διαδικασίας διαβούλευσης, προς τον σκοπό εξεύρεσης λύσης της προσφορότερης διαδικασίας για την παράδοση της υπέργειας επιφάνειας άνωθεν του Υ.Σ.Α. της οδού Δημητρακοπούλου, ώστε ο ως άνω χώρος να παραδοθεί προς εκμετάλλευση από τον κύριο του έργου στον δήμο Καλλιθέας. Παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε συνδρομή στην αναζήτηση λύσης επί του ανωτέρου θέματος».

Το χρονικό της αντιδικίας

1. Ιούνιος 2006 σύμβαση παραχώρησης μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της εταιρείας «Μetropolitan Athens Park Α.Ε.» για τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση και εκμετάλλευση τριών υπόγειων σταθμών αυτοκινήτων:

  • οδός Διοχάρους,στο Δήμο Αθηναίων 
  • πλατεία Α΄Νεκροταφείου (οδός Αναπαύσεως ) , στο Δήμο Αθηναίων 
  • οδός Δημητρακοπούλου στο Δήμο Καλλιθέας 

2. Προέκυψε αδυναμία κατασκευής των δύο πρώτων σταθμών στον δήμο Αθηναίων ενώ κατασκευάστηκε μόνο ο τρίτος σταθμός στην οδό Δημητρακοπούλου, ο οποίος σχεδόν έχει ολοκληρωθεί, απομένει η σύνδεση με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας και κύρια με το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, με τη συναίνεση του δήμου.

3. Αίτημα - Δήλωση Διάλυσης του Έργου και της Σύμβασης Παραχώρησης

4. Δικαστική διαμάχη 

Απομένει να δούμε εάν οι συντονισμένες ενέργειες της διοίκησης του δήμου Καλλιθέας απέδωσαν καρπούς και το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προχωρήσει άμεσα στη διαμόρφωση του πρωτοκόλλου παράδοσης-παραλαβής, αλλά και στην εξεύρεση λύσης λειτουργίας του υπόγειου πάρκινγκ στη Δημητρακοπούλου, με κάποιο κατάλληλο σχήμα.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA