Μενού
  • Α-
  • Α+

Ιδιαίτερη αναφορά στις τουρκικές προκλήσεις και κατά την παρουσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, που αναφέρθηκε και στην ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη την Παρασκευή, εκεί που ο πρωθυπουργός αναμένεται να δώσει τις ανάλογες απαντήσεις στον Τούρκο πρόεδρο. Παράλληλα έκανε έκκληση για αρραγές εθνικό μέτωπο ρίχνοντας... έμμεσο καρφί στον ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε ακόμη: Μητσοτάκης με Ερντογάν στη δεξίωση του Μπάιντεν: «Όταν ο ένας πήγαινε κάπου, ο άλλος έφευγε»

«Ο κ. Ερντογάν  σε μια απαράδεκτη κίνηση πολιτικού καιροσκοπισμού επιχείρησε να χρησιμοποιήσει τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ως βήμα διασποράς fake news και όχημα χυδαίας προπαγάνδας με ανυπόστατους ισχυρισμούς και απαράδεκτες κρίσεις εις βάρος της Ελλάδος, που δεν συνάδουν με τους σκοπούς και της αρχές του ΟΗΕ» είπε στην αρχική του αναφορά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Και συνέχισε: «Θυμίζω ότι ο ΟΗΕ θεμελιώθηκε την επαύριο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ακριβώς για να μην επιτρέψει στην ανθρωπότητα να ξανακατρακυλήσει στη βαρβαρότητα και στην ωμή βία. Ο ΟΗΕ θέσπισε την οικουμενική διακήρυξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για να μην ξαναζήσουμε τέτοιου είδους τραγωδίες. Προφανώς χρειάζεται πού μεγάλο θράσος για να χρησιμοποιεί κάποιος το βήμα του ΟΗΕ όταν είναι ο ηγέτης μιας χώρας που επιδίδεται συστηματικά στην παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας. Η Τουρκία του κ. Ερντογάν έχει απομακρυνθεί με επιλογή της από το δυτικό πολιτιστικό κεκτημένο και είναι πια εκτός πλαισίου του διεθνούς δικαίου».

Συμπλήρωσε πως:  «Ο κ. Ερντογάν οφείλει να γνωρίζει ότι για να μπορείς να επικαλείσαι κάτι όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο πρέπει πρώτα να το σέβεσαι και να το τηρείς έμπρακτα ο ίδιος. Για παράδειγμα η Τουρκία πρέπει να εξηγήσει γιατί παραβιάζεις συμφωνίες που έχει υπογράψει και εργαλειοποιεί τους μετανάστες όταν τους καλεί τα τελευταία δύο χρόνια δημόσια σχεδόν και τους ενθαρρύνει να περάσουν τα ελληνικά σύνορα και να προχωρήσουν προς την Ευρώπη. 

Οφείλει να απαντήσει τη συνέβη στην ελληνική μειονότητα στην Κωνσταντινούπολη που κάποτε ήταν ακμάζουσα και αριθμούσε πάνω από 100.000 ανθρώπους και σήμερα είναι μόνο 5.000. Οφείλει να απαντήσει για τις Γενοκτονίες, για τις εισβολές εισβολή σε γειτονικές χώρες, για την παράνομη κατοχή μέρους της Κύπρου, για το casus belli απέναντι στην Ελλάδα, για τις αγοραίους απειλές από θεσμικούς παράγοντες έναντι της χώρας μας. Η Ελλάδα αντιθέτως σέβεται πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είναι ένα φιλελεύθερο και δημοκρατικό κράτος που δίνει άσυλο στους κατατρεγμένους, που προστατεύει κάθε μειονότητα, δεν απειλεί κανέναν και έχει το σεβασμό και την εκτίμηση όλης της πολιτισμένης οικουμένης».

«Η Ελλάδα δεν εκφοβίζεται, δεν τρομοκρατείται»

Εστειλε μάλιστα και το δικό του μήνυμα για τον τρόπο που αντιμετωπίζει η Ελλάδα τις προκλήσεις, λέγοντας: «Ο κ. Ερντογάν και οι συνοδοιπόροι του οφείλει να αντιληφθεί ότι η Ελλάδα δεν τρομοκρατείται, δεν εκφοβίζεται και κυρίως δεν αμαυρώνεται από μυθεύματα και χυδαία προπαγάνδα. Η Ελλάδα ήταν και θα παραμείνει εσαεί ο θεματοφύλακας του ελεύθερου κόσμου. Κι από την άλλη  οι Έλληνες έχουμε διδάξει την ανθρωπότητα ότι η Νέμεση ακολουθεί την ύβρη κάθε φορά. Οι Έλληνες πολίτες γνωρίζουν ότι αμυντικά και διπλωματικά η κυβέρνηση έχει οχυρώσει την Ελλάδα ώστε κανείς να μη διανοηθεί να επιχειρήσει το παραμικρό εις βάρος μας. Παρακολουθούμε τα τεκταινόμενα, είμαστε ψύχραιμοι και σε διαρκή εγρήγορση έχοντας την πίστη ότι όλα θα κινηθούν ομαλά τόσο προς όφελος της Ελλάδας και για την υφήλιο».

Παράλληλα έκανε έκκληση για αρραγές εθνικό μέτωπο, αφήνοντας αιχμές στον ΣΥΡΙΖΑ. «Θα επαναφέρουν στην πραγματικότητα όσους υιοθέτησαν προπαγάνδα και έπληξαν τη χώρα επιχειρώντας να πλήξουν την κυβέρνηση.  Οι πολίτες και η ιστορία απαιτούν από όλους μας αρραγές εθνικό μέτωπο απέναντι στις προκλήσεις. Οτιδήποτε άλλο δεν δικαιολογείται. Η χώρα ανυποχώρητη οφείλει να δίνει τις απαντήσεις όπου πρέπει όταν πρέπει όπως πρέπει» ανέφερε.

«Θα αφιερώσει περισσότερο χρόνο για την Τουρκία»

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν στην αυριανή του ομιλία ο πρωθυπουργός στον ΟΗΕ θα πάει ένα βήμα παραπέρα και θα ζητήσει κυρώσεις κατά Τουρκίας από ΕΕ ή ΝΑΤΟ, ανέφερε πως: «Ολα τα ζητήματα τίθενται εκεί που είναι το κατάλληλο τραπέζι για να τεθούν. Αύριο θα αφιερώσει περισσότερο χρόνο για την Τουρκία απ’ ότι είχε προγραμματίσει… Ολα τα υπόλοιπα συζητιούνται στα αρμόδια και κατάλληλα διεθνή φορά. Η έκκληση για αφύπνιση δεν απευθυνόταν μόνο σε συμμάχους και εταίρους που νομίζω είναι πλήρως υποψιασμένοι για ταύτιση Τουρκίας με άλλες αναθεωρητικές δυνάμεις, απευθυνόταν και στο εσωτερικό που επιπόλαια σπεύδουν να υιοθετήσουν την τουρκική προπαγάνδα μόνο για να ικανοποιήσουν το αντιπολιτευτικό τους αφήγημα».

Οσο τον τρόπο με τον οποίο θα απαντήσει ο κ. Μητσοτάκης στον Τούρκο πρόεδρο, σημείωσε: «Με επιχειρήματα που εδράζονται στο διεθνές δίκαιο και έχουν σύμμαχο την αλήθεια και την ιστορία και αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα που βιώνουμε στο Αιγαίο τα τελευταία χρόνια. Ψύχραιμα, αποφασιστικά, χωρίς προσβλητικούς χαρακτηρισμούς. Οπως πάντοτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το κάνει στα διεθνή φόρα. Ετσι και τώρα θα δώσει τις δέουσες απαντήσεις στις  προκλήσεις στην προκλητικότητα και τους ανυπόστατους ισχυρισμούς της απέναντι πλευράς».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA