Μενού
  • Α-
  • Α+

Ένταση σημειώθηκε το μεσημέρι στα Εξάρχεια, όταν κάτοικοι της περιοχής συγκεντρώθηκαν στην πλατεία αντιδρώντας στην απομάκρυνση αγάλματος από το σημείο λόγω των προγραμματισμένων εργασιών για την κατασκευή του σταθμού του μετρό. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, έγιναν πέντε προσαγωγές ατόμων, εκ των οποίων οι τρεις μετατράπηκαν σε συλλήψεις, οι δύο με την κατηγορία της απείθειας και η τρίτη με την κατηγορία της απελευθέρωσης κρατουμένου. 

Διαβάστε ακόμη: Αλιβέρι: Αγριο ξύλο μεταξύ 2 μαθητών της Β' Γυμνασίου – Ασθενοφόρο μετέφερε ανήλικο στο νοσοκομείο

Ολα ξεκίνησαν ότι το άγαλμα - φανοστάτης που επί σειρά πολλών ετών βρισκόταν στην πλατεία Εξαρχείων απομακρύνθηκε. Ειδικά συνεργεία το πρωί της Παρασκευής (23/9) το μετέφεραν προκειμένου να συνεχιστούν οι εργασίες, παρά τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων. Από το πρωί πολίτες είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία προκειμένου να εμποδίσουν τα συνεργεία να «ξηλώσουν» το άγαλμα. Μάλιστα κάποιοι ξάπλωσαν στο πεζοδρόμιο, προσπαθώντας να σταματήσουν τα μηχανήματα και τους εργάτες.

Η ιστορία του αγάλματος

Δημιουργίας των Γαλλικών χυτηρίων Antoine Durenne, το άγαλμα - φανοστάτης τοποθετήθηκε κατά τη ρυμοτομική οριοθέτηση της πλατείας τη δεκαετία του ’60, επί Δημαρχίας Γεωργίου Πλυτά, μετά τις πιέσεις από τον Σύλλογο Εξαρχείων. Βάσει όσων αναφέρει η ιστορικός τέχνης, Ζέτα Αντωνοπούλου στο βιβλίο «Τα γλυπτά της Αθήνας», «η χρονολογία κατασκευής του έργου πρέπει να τοποθετείται μετά το 1900, καθώς παλιότερα το χυτήριο δούλευε αποκλειστικά με χυτοσίδηρο».

Οι Τρεις Ερωτίδες στα Εξάρχεια έχουν στα χέρια τους ένα κοχύλι, ένα αγγείο και ένα μουσικό όργανο. Με πλούσια κόμη, στεφάνια στα μαλλιά και κομψά σπασίματα στον κορμό τους, οι τρεις μικροί Έρωτες (ύψους περί το 1,30 μ. ο καθένας) είναι στραμμένοι προς τις τρεις πλευρές της πλατείας, αποπνέοντας ένα μείγμα αθωότητας και ελευθερίας.

Τα τρία αυτά πλάσματα είδαν «τον Ναπολέοντα Λαπαθιώτη να σιγοτραγουδά γυρνώντας σπίτι του και τον Κωστή Παλαμά πιο πέρα με τις φιλολογικές βραδιές που διοργάνωνε, είδαν με ένα χαμόγελο τον Δημήτρη Χορν να πολιορκεί την Έλλη Λαμπέτη και ανταπέδωσαν τον χαιρετισμό του Νικόλα Άσιμου και του Βασίλη Ραφαηλίδη», όπως έγραψε ένας από τους κατοίκους της περιοχής για το άγαλμα - σύμβολο των Εξαρχείων.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA