Μενού
  • Α-
  • Α+

Μηνυτήρια αναφορά για την έλλειψη αναισθησιολόγων που έχει σαν αποτέλεσμα αναμονές σε 3.000 τακτικά χειρουργεία στο νοσοκομείο Παίδων υποβάλλει ομάδα δικηγόρων. Οι δικηγόροι προσφεύγουν στον Αρειο Πάγο διότι «φαίνεται πως υπάρχει το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος και της έκθεσης σε κίνδυνο ζωής κατά συρροή», λέει ο δικηγόρος Αγαμέμνων Τάτσης. Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης αναφέρει πως θα ανοίξει μία χειρουργική κλίνη στο νοσοκομείο και θα γίνει μεταφορά αναισθησιολόγων από άλλα νοσοκομεία για να μειωθεί η λίστα αναμονής. 

Διαβάστε ακόμη: ΕΣΥ: Επικίνδυνες «αρρυθμίες» στη διενέργεια προγραμματισμένων χειρουργείων – «Πληγή» η έλλειψη αναισθησιολόγων

«Μεταφέρουμε αναισθησιολόγους από άλλα νοσοκομεία και επειδή δεν μου αρέσει να ωραιοποιώ καταστάσεις, αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει δυσλειτουργία σε άλλα νοσοκομεία ενηλίκων» είπε ο Θάνος Πλεύρης στον ΣΚΑΙ και τόνισε πως θα ανοίξει άμεσα άλλη μια χειρουργική κλίνη ώστε να μειωθεί η λίστα, αλλά «κάποια στιγμή πρέπει να πάμε να περιορίσουμε δραστικά αυτή τη λίστα». «Φανταστείτε ότι δεν ψάχνουμε έναν οποιονδήποτε. Μας έδωσαν συγκεκριμένα ονόματα ανθρώπων που έχουν περάσει από το Παίδων και πήραν άλλες θέσεις. Ερχόμαστε σε επικοινωνία μαζί τους για ένα δίμηνο να μεταφερθούν, ώστε παράλληλα να προκηρυχθούν κι οι θέσεις. Διάθεση υπάρχει», τόνισε χαρακτηριστικά. «Το θέμα θα το απαλύνουμε, μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν» τόνισε ο υπουργός Υγείας, εξηγώντας ότι η έλλειψη αναισθησιολόγων είναι ένα πρόβλημα μεγάλο όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλη την Ευρώπη. Ο κ. Πλεύρης απέρριψε το ενδεχόμενο επίταξης αναισθησιολόγων από τον ιδιωτικό τομέα ωστόσο τάχθηκε υπέρ της συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα. 

Παίδων: «Ποτέ δεν είχαμε επίσημη αναστολή χειρουργείων»

«Είδαμε πως υπάρχει αναμονή για 3.000 τακτικά χειρουργεία στα οποία περιλαμβάνονται και συγγενείς καρδιοπάθειες, ακόμα και θέματα βαριά ορθοπεδικά. Είδαμε αναλυτικά δημοσιεύματα που εκθέτουν όλα αυτά τα στοιχεία. Η προϊσταμένη του τμήματος έχει εγγράφως ενημερώσει τη διοίκηση για τις ελλείψεις. Είναι αδιανόητο. Σύμφωνα με το Σύνταγμα το κράτος οφείλει να είναι εγγυητής στην ευζωία των πολιτών. Είναι ποινικά υπόλογοι. Αν δεν βρίσκουν επιτάσσουν», σημειώνει μιλώντας στο OPEN ο κ. Τάτσης. 

«Ποτέ δεν είχαμε επίσημη αναστολή χειρουργείων. Είμαστε κοντά στο 2023 και έχουμε επίσημα αναστολή. Ακριβώς επειδή έχουμε περάσει μία πανδημία και θα έπρεπε να έχουν ενισχυθεί οι κρατικοί φορείς υγείας δεν θα έπρεπε να έχουμε ελλείψεις. Δεν εκπροσωπώ κανέναν. Είναι η δεύτερη παρέμβαση που κάνουμε ως δικηγόροι, πέρυσι είχαμε κάνει με τη ΔΕΗ. Εχει να κάνει με την ευαισθησία που πρέπει να έχουμε. Δεν μπορεί το 2022 να λέμε πως δεν έχουμε αναισθησιολόγους. Εκτός αν στόχος είναι να ενισχυθούν τα ιδιωτικά παιδιατρικά κέντρα», ανέφερε.

Παίδων: «Αν εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια να γίνει επίταξη αναισθησιολόγων»

«Αυτό που έχει σημασία, αυτή τη στιγμή όχι σήμερα, να προκηρυχτούν θέσεις ούτως ώστε σε ένα δίμηνο να έχουν τελειώσει και να παρουσιαστούν τρεις αναισθησιολόγοι στο νοσοκομείο. Τα παιδιά πρέπει να χειρουργηθούν στο Παίδων, εκεί υπάρχουν οι γιατροί τους, εκεί έχουν παρακολουθήσει όλο το ιστορικό τους, άρα θα παραμείνουν εκεί με τους αναισθησιολόγους που πρέπει άμεσα να βρούμε. Είπαμε να ανοίξει ένα κρεβάτι για να πάνε αναισθησιολόγοι από άλλα νοσοκομεία να βοηθήσουν γιατί είναι εξειδικευμένα περιστατικά. Πρέπει να τρέξουν οι κρίσεις των αναισθησιολόγων. Αυτές οι κρίσεις δεν έχουν τόσο σημασία να της προκηρύξουμε αλλά να τις παρακολουθούμε ώστε να τις ολοκληρώσουμε και να παρουσιαστούν οι γιατροί στο νοσοκομείο και να προχωρήσουν τα χειρουργεία. Είναι αλήθεια ότι το 80% των τακτικών χειρουργείων σε όλα τα νοσοκομεία είχαν πάει πίσω» είπε η Ματίνα Παγώνη και συμπλήρωσε: «εμείς σαν ΕΙΝΑΠ είχαμε πει πως αν εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια να γίνει επίταξη αναισθησιολόγων. Στο Παίδων τα παιδιά έχουν τους γιατρούς τους, πώς θα τα πάρουμε να τα πάμε στα ιδιωτικά; Ως γιατρός σας λέω όταν πρόκειται για μικρά παιδιά που έχουν το γιατρό τους πρέπει να παραμείνουν στον γιατρό τους». 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA