Μενού
  • Α-
  • Α+

Drones στην υπηρεσία του στρατού, drones στην υπηρεσία της υγείας, drones για το παιχνίδι, drones και στα... χωράφια; Και όμως, η αξιοποίηση της τεχνολογίας μοιάζει πια να αποτελεί μονόδρομο ακόμα και για τους αγρότες που εδώ και καιρό, βλέποντας τις τιμές των καυσίμων να απογειώνονται, αλλά και τα κόστη παραγωγής να ξεφεύγουν πάνω από κάθε προηγούμενο, ψάχνουν τρόπους για να κρατήσουν τη γη τους κερδοφόρα. Και πώς μπορεί να γίνει αυτό; Από αέρος! Τα παραδοσιακά τρακτέρ... κατεβάζουν τα σκαπτικά και τις τσουγκράνες τους και παρκάρουν στις αυλές στην επαρχία, αλλά και στις αγροτικές περιοχές της Αττική. Τα drones ήρθαν για να... πάρουν τη δουλειά που για δεκαετίες γίνεται με τον παραδοσιακό, αλλά ακριβό πλέον τρόπο.

Διαβάστε ακόμη: Χαλκίδα: Διανομέας φαγητού έχασε την ζωή του σε τροχαίο

Ετσι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR, οι αγρότες όχι μόνο αποκτούν τη νέα τεχνολογία, όχι μόνο την χρησιμοποιούν, αλλά γίνονται και οι ίδιοι χειριστές drone προκειμένου να κάνουν τη δουλειά τους με πιο οικονομικό, αλλά και λειτουργικό τρόπο.  «Εδώ με το τρακτέρ είναι λίγο πιο δύσκολο να ραντίσουμε μία έκταση 10 έως 20 στρέμματα, ενώ με το drone χρειάζεται 10 ευρώ σε κόστος και μόλις 20 λεπτά για να το ψεκάσει. Το τρακτέρ θέλει κοντά στα 50 ευρώ σε καύσιμα και ο χρόνος ξεπερνά τις τρεις ώρες. Ετσι, εκτός από την οικονομία στην ενέργεια και στα αγροεφόδια κερδίζουμε και σημαντικό χρόνο για τις καλλιέργειες» λέει στην κάμερα αγρότης που έφερε την... επανάσταση στα χωράφια του. 

«Κάθε αρχή και δύσκολη. Θα μας δυσκολέψει λίγο μέχρι να το μάθουμε καλά, αλλά πλέον με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να ραντίζουμε περιμετρικά, να επιλέγουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια το σημείο που θέλουμε να πέσει το φάρμακο και πολλά άλλα που μέχρι τώρα δεν μπορούσαν να γίνουν με τα τρακτέρ. Ολο και περισσότεροι νέοι αγρότες στρέφονται στις νέες τεχνολογίες για να γλιτώσουν από το δυσβάσταχτο κόστος της παραγωγής, ενώ ταυτόχρονα κάνουν και τη ζωή μας πιο εύκολη. Δεν είναι και λίγο πέρα από χρήματα να γλιτώνεις και από βαριές δουλειές», αναφέρει ο αγρότης που μόλις πρόσφατα παρόπλισε το τρακτέρ του για χάρη του χειριστηρίου!

Ο ρόλος του drone στο χωράφι

Οι ερευνητές λένε ότι στο εγγύς μέλλον, οι υπέρυθρες εικόνες μπορεί να είναι σε θέση να ανιχνεύσουν ακόμη και το «στρες» των φυτών πολύ νωρίτερα και πιο συγκεκριμένα από ό, τι είναι δυνατόν τώρα. Τα drones (UAVs), τα μη επανδρωμένα οχήματα, είναι σε θέση να συλλάβουν και την πιο τρελή φαντασία του κάθε καλλιεργητή, οι οποίοι και έχουν κατά καιρούς ονειρευτεί πως εκμεταλλεύονται τις ικανότητες της όρασης ενός πουλιού το οποίο μπορεί και ανιχνεύει την κατάσταση των χωραφιών τους από μακριά, βελτιώνοντας τις απαιτούμενες γεωργικές εργασίες που θα πρέπει να εφαρμοσθούν σε αυτά. Ενώ μερικές από αυτές τις λειτουργίες είναι εφικτές από την σημερινή τεχνολογία UAV, πολύ περισσότερα έρχονται στο μέλλον. Τομείς στους οποίους θα μπορούσαν να βρουν εφαρμογή τα drones:

Ακριβής εφαρμογή νερού και φυτοφαρμάκων: Σημαντικές προσπάθειες γίνονται για τη βελτίωση της ικανότητας των UVAs να εφαρμόζουν άρδευση και φυτοπροστασία με ακρίβεια. Μέχρι στιγμής, αυτό που έχει επιτευχθεί είναι η επαλήθευση ενός θεωρητικού μοντέλου το οποίο όμως δε βρίσκει πρακτική εφαρμογή σε οποιοδήποτε αγρόκτημα και οποιουδήποτε μεγέθους. Υπάρχουν ακόμη σφάλματα τα οποία θα πρέπει να διορθωθούν. Για να αποκτήσουν τα drones περισσότερες δυνατότητες, θα πρέπει να αυξηθεί το μέγεθός τους παρ’όλους τους κινδύνους που μπορεί να φέρει αυτή η αλλαγή. Επίσης θα πρέπει να γίνουν βελτιώσεις όσον αφορά στην αποδοτικότητα της μπαταρίας, οπότε και οι πτήσεις θα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια. Η δεύτερη βελτίωση αφορά την τεχνητή νοημοσύνη. Επί του παρόντος, τα UAV που χρησιμοποιούνται για την εφαρμογή νερού ή / και φυτοφαρμάκων απαιτούν από τον χειριστή να επιλέξει τον τόπο όπου θα τοποθετηθεί το φορτίο με βάση τις εικόνες που μεταδίδει το UAV. Αυτό όμως σύντομα μπορεί να αλλάξει. Ακόμη όμως δεν έχουμε φτάσει στο σημείο όπου το ίδιο το drone  έχει το λογισμικό για να εντοπίσει από μόνο του το παράσιτο ή την έλλειψη νερού και να επέμβει το ίδιο αναλόγως. Σύντομα θα φτάσουμε στο σημείο που ένα Drone θα μπορεί να πετάξει και να διακρίνει από μόνο του , βάσει ενός λογισμικού που θα φέρει, πως το χρώμα του φυτού είναι διαφορετικό και γι’ αυτό απαιτείται ψεκασμός , ενώ σε ένα άλλο σημείο του χωραφιού τα φυτά είναι υγιή.

Βελτιωμένος έλεγχος παρασίτων: Τα τελευταία χρόνια, κατά τη διάρκεια καλλιεργητικής περιόδου, λήφθηκαν αεροφωτογραφίες χωραφιών. Στις φωτογραφίες αυτές εμφανίστηκαν μοτίβο που έδειχναν τη μετακίνηση της νόσου στο χωράφι. Βάσει αυτών των φωτογραφιών υπήρχε η δυνατότητα διαπίστωσης πως το πρότυπο  της ασθένειας συνδεόταν με τους διαφορετικούς τύπους εδαφών σε όλο το χωράφι. Εικασίες γίνονται πως τα φυτά σε ορισμένες περιοχές του χωραφιού βρισκόταν υπό περισσότερο άγχος, οπότε και ήταν περισσότερο ευαίσθητα. Αυτή πραγματικά ήταν μια συναρπαστική παρατήρηση. Σύμφωνα λοιπόν με τα παραπάνω, η ανίχνευση των επιβλαβών οργανισμών μέσω των drones, φέρνει δύο προκλήσεις:

  • Πρώτον, ο εντοπισμός του επιβλαβούς παθογόνου θα πρέπει να γίνεται αρκετά νωρίς και την κατάλληλη στιγμή, προτού να είναι πολύ αργά.

     

  • Δεύτερον, οι φωτογραφίες μέσω των drones δεν είναι σε θέση να προσφέρουν την πρακτική προσέγγιση του προβλήματος η οποία και θα δώσει μια έγκαιρη αναγνώριση του προβλήματος, γι’αυτό και μέχρι στιγμής οι αεροφωτογραφίες χρησιμοποιούνται, και έτσι πρέπει να γίνεται, ως πρόσθετο εργαλείο και όχι ως αντικατάσταση του επιτόπιου ελέγχου στο χωράφι.

Τα παραπάνω ζητήματα μπορεί σύντομα να διορθωθούν, καθώς η σημερινή λειτουργία διαχείρισης επιβλαβών οργανισμών είναι ακριβώς η κορυφή του παγόβουνου. Επί του παρόντος, τα περισσότερα UAV λαμβάνουν αληθινές έγχρωμες φωτογραφίες ή εικόνες που έχουν εγγραφεί χρησιμοποιώντας το φάσμα του ορατού φωτός. Οι αληθινές έγχρωμες εικόνες μπορούν να ανιχνεύσουν ζημιές από επιβλαβείς οργανισμούς και ασθένειες μόνο όταν τα φύλλα αλλάξουν χρώμα ή εγκαταλείψουν το φυτό.

Είναι απαραίτητη η πρόσληψη ενός επαγγελματία χειριστή drone;

Υπάρχουν φορές που όντως έχει νόημα η πρόσληψη ενός επαγγελματία χρήστη, αναφερόμενοι σε περιπτώσεις χαρτογράφησης μεγάλων εκτάσεων για εφαρμογές μεταβλητού συντελεστή και εάν κάποιος παραγωγός δεν έχει στην ιδιοκτησία του ένα drone. Υπάρχει όμως και η περίπτωση που ένας γεωπόνος ή ένας παραγωγός θα μπορούσαν οι ίδιοι να οικειοποιηθούν την αξία ενός χειριστή drone, από τη στιγμή που ο επιτόπιος έλεγχος του χωραφιού παραμένει ακόμη απαραίτητος και η βαθιά γνώση ενός χωραφιού σαφώς δίνει μεγαλύτερες και αποδοτικότερες ερμηνείες των δεδομένων. Υπάρχουν φιλικά προς το χρήστη λογισμικά και αυτά θα πρέπει να ψάξουν να βρουν οι παραγωγοί. Επίσης, πολύ σημαντική παράμετρος και η συμμόρφωση με τη νομοθεσία του κάθε κράτους σχετικά με τη χρήση drone.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA