Μενού
  • Α-
  • Α+

Πάνω από δέκα νεκροί, πολλοί αγνοούμενοι αλλά και δρόμοι που έχουν μετατραπεί σε ποτάμια, βάρκες πεταμένες στην ξηρά, σπίτια κατεστραμμένα, δέντρα ξεριζωμένα είναι το «αποτύπωμα» που άφησε πίσω του ο τυφώνας Ίαν στη Φλόριντα. «Θα μπορούσε να είναι ο φονικότερος κυκλώνας στην ιστορία της Φλόριντας», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ο οποίο κήρυξε κατάσταση σοβαρής φυσικής καταστροφής, μια απόφαση που επιτρέπει να αποδεσμευθούν επιπλέον ομοσπονδιακοί πόροι για τις πληγείσες περιοχές. Ο Ίαν έφτασε στις ΗΠΑ το απόγευμα της Τετάρτης στη νοτιοδυτική Φλόριντα ως τυφώνας κατηγορίας 4, στη συνέχεια διέσχισε την πολιτεία συνοδευόμενος από ισχυρούς ανέμους και σφοδρές βροχοπτώσεις. 

Σύμφωνα με το meteo, τον Σεπτέμβριο παρατηρείται η μέγιστη συχνότητα εμφάνισης τροπικών κυκλώνων στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό, ενώ στη Μεσόγειο τα περισσότερα βαρομετρικά χαμηλά με τροπικά χαρακτηριστικά (medicanes ή Μεσογειακοί Κυκλώνες) εμφανίζονται λίγο αργότερα, κυρίως τον Οκτώβριο. Σε ότι αφορά τον Ίαν «δορυφορικές εκτιμήσεις της έντασης των ανέμων του Τυφώνα Ίαν έδειξαν ότι η μέγιστη ένταση του τυφώνα στην Κλίμακα Saffir-Simpson έφτασε στην Κατηγορία 4, με μέση ταχύτητα ανέμων άνω των 247 km/h. Για σύγκριση, ο τελευταίος καταστροφικός Μεσογειακός Κυκλώνας που έπληξε τη χώρα μας τον Σεπτέμβριο του 2020, ο Ιανός, εκτιμάται ότι έφτασε σε ένταση στην Κατηγορία 2, με μέση ταχύτητα ανέμων τα 158 km/h σύμφωνα με καταγραφές μετεωρολογικού σταθμού στην Κεφαλονιά στις 18/9/2022»!

Οι εικόνες που δημοσίευσε η υπηρεσία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών «δείχνουν τη θεωρητική έκταση που θα είχε ο Τυφώνας Ίαν (Εικόνα 1) αν το κέντρο του στις 28/9/2022 ήταν στο ίδιο σημείο με τον Ιανό (17/9/2020). Οι θυελλώδεις άνεμοι κατά τη διάρκεια του Ίαν κάλυπταν έκταση γύρω από τον τυφώνα με ακτίνα περί τα 500 km, ενώ πολύ μικρότερη ακτίνα υπολογίζεται για τον Ιανό, περί τα 250 km στο μέγιστο της έντασής του (Εικόνα 2)*. Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας που προκάλεσε ο Τυφώνας Ίαν ήταν περίπου 3 μέτρα στη Φλόριδα, ενώ κατά τη διάρκεια του Ιανού εκτιμάται ότι η στάθμη της θάλασσας ανέβηκε ~0.5 μέτρα στην περιοχή της Κεφαλονιάς και της Βόρειας Ζακύνθου. Μελέτες δείχνουν ότι ο Ιανός θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντικά μεγαλύτερη αύξηση της μέσης στάθμης της θάλασσας αν είχε αναπτυχθεί σε πιο ρηχά νερά, όπως ο Τυφώνας Ίαν στην Καραϊβική Θάλασσα».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA