Μενού
  • Α-
  • Α+

Στο τραπέζι της συζήτησης ανάμεσα στον υπουργό Ανάπτυξης, Αδωνι Γεωργιάδη με την πλευρά των εμπόρων, με ΣΕΛΠΕ, ΕΣΕΕ και εκπροσώπους σούπερ μάρκετ, αναμένεται να τεθεί και το θέμα της μείωσης του ωραρίου στα εμπορικά καταστήματα, ώστε να συμβάλει κι αυτό στην εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας. Το συγκεκριμένο θέμα δεν βρισκόταν στην ατζέντα της συνάντησης ωστόσο έπειτα από την ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης αλλά και τη σύμπλευση, επί της ουσίας, και του αντίστοιχου της Θεσσαλονίκης, βρέθηκε στην επικαιρότητα.

Διαβάστε ακόμη: Ωράριο: Πώς θα γίνει η αλλαγή σε καταστήματα και σούπερ μάρκετ

Παρότι αρχικά φάνηκε πως η πλευρά της κυβέρνησης θα τασσόταν υπέρ μιας λύσης, οριζόντιας μείωσης του ωραρίου, εντούτοις κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να ισχύει, όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές. Συγκεκριμένα αυτό που διέρρεε είναι πως, τουλάχιστον προς ώρας και με τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, η κυβέρνηση δεν εξετάζει το ενδεχόμενο της μείωσης του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων. 

Στο επίκεντρο των σημερινών συζητήσεων, πάντως, θα βρίσκονται η συγκράτηση των τιμών στην αγορά, καθώς το κόστος ενέργειας και μεταφορών πυροδοτούν εκ νέου αυξήσεις.

Τι λένε οι εμπορικοί σύλλογοι

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών (ΕΣΑ) Σταύρος Καφούνης ανέφερε πως ο εμπορικός κόσμος προσπαθεί να βρει λύσεις. «Και ο Εμπορικός Σύλλογος της Αθήνας αλλά και όλος ο εμπορικός κόσμος ανταποκρίνεται θετικά σε μια οριζόντια πρόταση που θα αφορά όλη την αγορά και δεν θα έχει εξαιρέσεις που θα δημιουργούν αθέμιτο ανταγωνισμό» είπε και προσέθεσε: «Ταυτόχρονα πρέπει να υπάρξει μέριμνα για τους εργαζόμενους, ώστε όλο το προσωπικό να απασχολείται στο νέο ωράριο χωρίς μείωση των μισθών». Ενώ συμπλήρωσε: «Αναμένουμε την τοποθέτηση της πολιτείας. Η πρόταση είναι τα μαγαζιά να κλείνουν δύο ώρες νωρίτερα, αλλά αυτό θα πρέπει να το δούμε με μεγάλη προσοχή, το πώς δηλαδή θα εφαρμοστεί το μέτρο. Το μέτρο πρέπει να περιλαμβάνει και τα σουπερμάρκετ και να έχει έναν χρονικό ορίζοντα, όσο διαρκεί η κρίση».

Από την πλευρά του, ο ομόλογός του στον Σύλλογο της Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης, υποστήριξε πως δεν τίθεται ζήτημα μείωσης των μισθών ή του προσωπικού, αφού όπως είπε, μιλώντας στον ΑΝΤ1, «η αγορά δουλεύει 45 ώρες και οι εργαζόμενοι πληρώνονται για 40, συνεπώς και δεν θα επηρεαστεί ο μισθός τους», ενώ είπε ότι, τα περισσότερα μαγαζιά της πόλης είναι μικρά, οικογενειακά και δεν θα μειώσουν το προσωπικό τους, λέγοντας χαρακτηριστικά πως, «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας». Σε σχόλιο σχετικά με την εναλλακτική για αγορές από τα μεγάλα καταστήματα, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου είπε ότι, «θα κριθούμε όλοι και οι πολυεθνικές και τα mall σε αυτήν την κρίση».

Ηδη το Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης αποφάσισε να προτείνει μειωμένο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων κατά τις απογευματινές και βραδινές ώρες σε μια προσπάθεια να μειωθεί το κόστος, εξέλιξη που αναμένεται να ακολουθήσουν κι άλλοι εμπορικοί σύλλογοι της χώρας, που έχουν στην αρμοδιότητά τους να καθορίζουν το ωράριο λειτουργίας. Οπως εκτιμούν στελέχη του λιανεμπορίου, υπολογίζεται ότι θα επιφέρει μείωση κατά 50% της κατανάλωσης ενέργειας για αυτές τις ώρες ή 5% με 7,5% του συνολικού ημερήσιου κόστους.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA