Μενού
  • Α-
  • Α+

Για εκβιαστικές τακτικές των κυκλωμάτων δουλεμπορίας, που αδιαφορούν για την ανθρώπινη ζωή, κάνουν λόγο οι ελληνικές Αρχές. Το τελευταίο διάστημα οι διακινητές μεταναστών έχουν σκληρύνει τη στάση τους και διοργανώνουν διαδρομές θανάτου, όπως αποδείχτηκε και από τα ναυάγια με νεκρούς σε Λέσβο και Κύθηρα. 

Διαβάστε ακόμη: Αύξηση 64% στις μεταναστευτικές ροές σε νησιά και Εβρο από τη στάση της Τουρκίας

Σύμφωνα με τον ΑΝΤ1 οι διακινητές το τελευταίο διάστημα επιβιβάζουν μεγάλο αριθμό μεταναστών σε ακατάλληλα σκάφη χωρίς στοιχειώδη σωστικά μέσα, αδιαφορώντας για την κακοκαιρία. Για να γίνει πιο ασφυκτική η πίεση των διακινητών, σύμφωνα με πηγές του Λιμενικού: «είναι πλέον καθιερωμένη τακτική να βάζουν στα σκάφη γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένους, ακόμα και άτομα με κινητικά προβλήματα ώστε να ασκείται όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πίεση». 

Μετά τα γεγονότα στον Εβρο και την αύξηση των περιπολιών στο Αιγαίο τα κυκλώματα άλλαξαν «ρότα»: Κατέβηκαν πιο νότια στα παράλια της Τουρκίας και από εκεί ξεκινούν για Ιταλία, στην οποία σπάνια καταλήγουν. Συνήθως φτάνουν στην Ρόδο, την Κάρπαθο, τη Νεάπολη Βοιών, τα Κύθηρα, την Πύλο, την Ζάκυνθο και την Κεφαλονιά.  Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2022 11.023 άτομα πέρασαν στην Ελλάδα. «Μιλάμε για λαθροδιακινητές που βάζουν ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν ιδέα από θάλασσα να οδηγήσουν αυτές τις βάρκες» είπε νωρίτερα στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ 100.3 ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA