Μενού
  • Α-
  • Α+

Σε λειτουργία τίθεται από τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου ο Δακτύλιος, στους δρόμους του κέντρου της Αθήνας. Θα ισχύσει μέχρι και το ερχόμενο καλοκαίρι και εφαρμόζεται από Δευτέρα έως Πέμπτη κατά τις ώρες 07:00 - 20:00 και την Παρασκευή από 07:00-15:00. Ο διαχωρισμός των οχημάτων παραμένει, σε «μονά» και «ζυγά», ανάλογα με τον αριθμό κυκλοφορίας, ωστόσο υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες κατηγορίες που μπορούν αν κινούνται ελεύθερα εντός των ορίων του δακτυλίου. Πρόκειται για τα ηλεκτρικά οχήματα, τα εκ κατασκευής φυσικού αερίου ή υγραερίου, τα υβριδικά καθώς και εκείνα κατηγορίας Euro 6 και ταυτόχρονα να εκπέμπει κάτω από 120 gr CO2.

Διαβάστε ακόμη: Ημέρα «Μετρό» για τον Πειραιά - Παρουσία του πρωθυπουργού τα εγκαίνια στους νέους σταθμούς

Την ίδια στιγμή, οι ιδιοκτήτες των οχημάτων που ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες μπορούν να κάνουν αίτηση για να λάβουν το ειδικό σήμα ελεύθερης κυκλοφορίας στον Δακτύλιο, μέσω της ειδικής πλατφόρμας του gov.gr. Οσο για τους περσινούς κατόχους αδειών δακτυλίου, από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εχει επισημανθεί πως έχει δοθεί προθεσμία δέκα εργάσιμων ημερών, για να τις ανανεώσουν. Μέχρι τότε θα υπάρξει ελαστικότητα στους ελέγχους, με την επίδειξη της περσινής άδειας εισόδου στο δακτύλιο.

Επίσης, ελεύθερα  κυκλοφορούν τα οχήματα ιατρών που φέρουν το ειδικό σήμα, φυσιοθεραπευτών, αναπήρων πολέμου, αυτοκίνητα που οδηγούνται από ή μεταφέρουν ΑΜΕΑ ή ασθενείς που χρήζουν συχνής θεραπείας. Στις εξαιρέσεις συμπεριλαμβάνονται και αυτοκίνητα κρατικών υπηρεσιών, ΟΤΑ, Οργανισμών ή επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας με ειδικούς αριθμούς κυκλοφορίας ή με εμφανή σήματα των υπηρεσιών αυτών, για τους επικεφαλής ξένων διπλωματικών αποστολών, εκπροσώπων του Τύπου με περιορισμό ανά ΜΜΕ.

Τα όρια ισχύος του Δακτυλίου

Η περιοχή του Δακτυλίου καθορίζεται από τις εξής οδούς: Αλεξάνδρας - Ζαχάρωφ - Μεσογείων - Φειδιππίδου - Μιχαλακοπούλου - Σπ. Μερκούρη - Βρυάξιδος - Υμηττού - Ηλ. Ηλιού - Αμβρ. Φραντζή – Λ. Συγγρού - Χαμοστέρνας - Πειραιώς - Ιερά Οδός - Κωνσταντινουπόλεως – Αχιλλέως - Πλ. Καραϊσκάκη - Καρόλου - Μάρνη - Πατησίων - Αλεξάνδρας.

Πώς βγάζετε κάρτα μόνιμου κατοίκου - Τα δικαιολογητικά

Για την έκδοση της άδειας θα μπείτε στο eservices.cityofathens.gr και θα χρειαστείτε τα εξής στοιχεία:

  • Κωδικούς TAXISnet
  • Αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος
  • ΑΦΜ του ιδιοκτήτη/εταιρίας που ανήκει το όχημα
  • Αίτηση (χορηγείται από την υπηρεσία).
  • Άδεια κυκλοφορίας αυτοκινήτου (απλό αντίγραφο). Σε περίπτωση που η άδεια κυκλοφορίας δεν είναι στο όνομα του οδηγού, ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου ή ο νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρείας (όταν πρόκειται για εταιρεία) υποβάλλει υπεύθυνη δήλωση παραχώρησης χρήσης αυτοκινήτου προς τον ενδιαφερόμενο οδηγό (με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής από δημόσια αρχή ή Κ.Ε.Π.).

Για την απόδειξη της κατοικίας, κατατίθενται:

  • Αντίγραφο του εντύπου Ε1 της οικείας ΔΟΥ του τελευταίου οικονομικού έτους (εκτύπωση από τη σελίδα του TAXIS), από την οποία προκύπτει η κύρια κατοικία του δικαιούχου ή σε περίπτωση μίσθωσης του ακινήτου (αναφέρεται υποχρεωτικά στο έντυπο Ε1).
  • Σε περίπτωση που δεν έχει δηλωθεί ως κύρια κατοικία η αναφερόμενη διεύθυνση, απαιτείται και πρόσφατο αντίγραφο του μισθωτηρίου συμβολαίου του ακινήτου, θεωρημένο από ΔΟΥ ή εκτύπωση μέσω TAXIS.
  • Σε περίπτωση πρόσφατης μετακόμισης, το Ε1 συνοδεύει μεταβολή στοιχείων από ΔΟΥ.
  • Σε περίπτωση κατά την οποία ο αιτών είναι φιλοξενούμενος, το Ε1 συνοδεύει υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη που τον φιλοξενεί, στην οποία φαίνεται η διεύθυνση κατοικίας (με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής από δημόσια αρχή ή Κ.Ε.Π.) ή το Ε1 του ίδιου του ιδιοκτήτη.
  • Λογαριασμός Οργανισμού Κοινής Ωφελείας (ΔΕΗ, ΟΤΕ Ή ΕΥΔΑΠ) ή κινητής τηλεφωνίας (απλά αντίγραφα).
  • Δελτίο αστυνομικής ταυτότητας του οδηγού (απλό αντίγραφο).
  • Διαβατήριο και άδεια παραμονής σε ισχύ.

Εκτός από την ηλεκτρονική πλατφόρμα, οι πολίτες μπορούν να εξυπηρετούνται στα γραφεία της Δημοτικής Αστυνομίας επί της οδού Αγίου Κωνσταντίνου 14, με την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών κλείνοντας ραντεβού είτε ηλεκτρονικά στο rantevou.cityofathens.gr είτε τηλεφωνικά στο 210-5287800.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA