Μενού
  • Α-
  • Α+

Πρεμιέρα σήμερα (10/10) για το νέο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων στη Θεσσαλονίκη που πρότεινε ο Εμπορικός Σύλλογος στη «σκιά» του υψηλού ενεργειακού κόστους. Καταναλωτές και επιχειρηματίες είναι διχασμένοι για το ωράριο που έχει προταθεί, στο οποίο προβλέπεται πως τα μαγαζιά Δευτέρα - Τετάρτη - Σάββατο, θα είναι ανοιχτά 10:00 με 16:00 και Τρίτη - Πέμπτη - Παρασκευή 10:00 με 19:00. 

Διαβάστε ακόμη: Θεσσαλονίκη: Αυτοκτόνησε αστυνομικός μέσα στο αυτοκίνητό του

Σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, κάποιοι επιχειρηματίες στη Θεσσαλονίκη αναφέρουν πως θα ακολουθήσουν το προτεινόμενο ωράριο για να πετύχουν μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος ενώ άλλοι λένε πως θα αφήσουν ανοιχτά τα καταστήματα προσπαθώντας να μειώσουν το κόστος λειτουργίας. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε το πρωί της Δευτέρας (10/10) υπεραμύνθηκε της απόφασης για μείωση ωραρίου. «Μετά από μια σύσκεψη που κράτησε περίπου 2,5 ώρες, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στην πρόταση μειωμένου κατά 6 ώρες την εβδομάδα ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων. Δεν ήταν εύκολη η απόφαση, όμως από τη μια, έπρεπε να σεβαστούμε την ανάγκη των μελών μας, από την άλλη έπρεπε να ακολουθήσουμε όσα ζήτησε τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και η κυβέρνηση περί εξοικονόμησης της ενέργειας από νοικοκυριά και επιχειρήσεις κατά 15%» τόνισε στην τοποθέτησή του, ο πρόεδρος Παντελής Φιλιππίδης.

Ο κ. Φιλιππίδης είπε πως όσοι ζήτησαν τη βοήθεια του αρμόδιου υπουργείου «έκαναν τεράστιο λάθος. Εδώ και πολλά χρόνια, είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε Εμπορικού Συλλόγου να ορίζει το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων της περιοχής του. Εμείς πήραμε μια απόφαση δύσκολη, όμως την πήραμε και μέχρι στιγμής δεν ακούμε καμία αντιπρόταση. Μόνο κριτική ακούμε. Ας σταματήσει αυτό και ας μην περιμένουν κάποιοι την απόφαση της Θεσσαλονίκης για να πράξουν ανάλογα στις υπόλοιπες περιοχές».

Αναφερόμενος στην ανταπόκριση που θα έχει η πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης από τους καταστηματάρχες, ο κ. Φιλιππίδης υπογράμμισε πως «η συμμετοχή θα είναι μεγάλη. Δεν είναι υποχρεωτική, είναι προαιρετική αλλά αργά ή γρήγορα ο κόσμος θα καταλάβει το συμφέρον του. Εξάλλου κάτι παρόμοιο είχε συμβεί και με την απόφαση που πάρθηκε πριν από επτά χρόνια για το άνοιγμα των καταστημάτων 32 Κυριακές το χρόνο, στην οποία ως ΕΣΘ αντιδράσαμε. Και πράγματι, την πρώτη Κυριακή υπήρξε μια σχετική ανταπόκριση από τα καταστήματα, τη δεύτερη το ποσοστό μειώθηκε, την περασμένη Κυριακή που ήταν ανοιχτή η αγορά, άνοιξαν μόνο τρία καταστήματα πολυεθνικών στην Τσιμισκή. Αυτό κάτι λέει. Επιπλέον εμείς ήμασταν αυτοί που πήραμε την απόφαση να ανοίγουν τα μαγαζιά αντί για τις 8.00 το πρωί στις 10.00. Και τότε κάποιοι αντέδρασαν, αλλά εκείνη η απόφαση πάρθηκε λόγω του προβλήματος στη συγκοινωνία της πόλης και αποδείχθηκε σωστή».

Για το ενδεχόμενο να χαθούν θέσεις εργασίας από το νέο μειωμένο ωράριο, ο πρόεδρος του ΕΣΘ εξήγησε ότι, «δεν πρόκειται να χαθεί καμία θέση. Το ωράριο που προτείνουμε προβλέπει συνολικά 45 ώρες εργασίας την εβδομάδα. Σύμφωνα με το νόμο όμως, ο εργαζόμενος θα πρέπει να εργάζεται 40 ώρες την εβδομάδα. Τούτο σημαίνει ότι περισσεύουν πέντε ώρες για ρεπό και ξεκούραση. Επί της ουσίας δε, αυτό που χάνεται είναι 6 ώρες υπερεργασίας οι οποίες και δεν πληρώνονται».

Αντίθετη η κυβέρνηση, ερωτηματικό οι μισθοί

Αξίζει να σημειωθεί πως η αρχική πρόταση για περιορισμό του ωραρίου κατά δύο ώρες, προκειμένου να μειωθεί το ενεργειακό κόστος λειτουργίας των καταστημάτων, βρήκε κάθετα αντίθετη την κυβέρνηση. Όταν έγινε γνωστή η πρόταση, κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης υποστήριξαν ότι «δεν υπάρχει θέμα αλλαγής του ωραρίου». Τέλος, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, οι εργαζόμενοι δεν θα πρέπει να ανησυχούν για τις απολαβές τους, καθώς δεν προβλέπεται κάποια μείωση μισθού, λόγω του μειωμένου ωραρίου.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA