Μενού
  • Α-
  • Α+

Με παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα βρέθηκε λύση στο ζήτημα για τη χωροταξία της εκδίκασης της πολύκροτης υπόθεσης της φωτιάς στο Μάτι το 2018. Σε σύσκεψη που έλαβε χώρα στο υπουργείο Δικαιοσύνης με τη συμμετοχή του προϊσταμένου του Εφετείου Αθηνών Δημήτρη Οικονόμου, του προϊσταμένου του Πρωτοδικείου Αθηνών Χριστόφορου Λινού και του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Αντώνη Ελευθεριάνου αποφασίστηκε η μεταφορά της δίκης για την υπόθεση στο Μάτι στην αίθουσα τελετών του Εφετείου Αθηνών, όπου ήδη διεξάγεται η επίσης πολυπρόσωπη και πολύκροτη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Διαβάστε ακόμη: Φωτιά στο Μάτι: Εικόνες ντροπής στα δικαστήρια και διακοπή στη δίκη - Εκτός αίθουσας οι δικηγόροι

Η απόφαση ελήφθη με δεδομένη τη δικονομική πρόοδο που έχει συντελεστεί στη δίκη της Χρυσής Αυγής, καθώς και με τις διαβεβαιώσεις από την πλευρά των αρμοδίων υπηρεσιακών παραγόντων ότι ο αριθμός των συνεδριάσεων που θα ανέρχεται σε τουλάχιστον 12 ανά μήνα δεν θα οδηγήσουν σε παρέλκυση και καθυστέρηση της εκδίκασης της υπόθεσης. Υπενθυμίζεται πως η δίκη ξεκίνησε το πρωί της Δευτέρας 31 Οκτωβρίου με τους περισσότερους δικηγόρους και τους μάρτυρες εκτός αιθούσης και χωρίς την παρουσία δημοσιογράφων. Η αίθουσα που επελέγη για να εκδικαστεί αυτή η πολύκροτη υπόθεση αποδείχτηκε πολύ μικρή για τους 21 κατηγορούμενους, τους δικηγόρους τους, τους πάνω από 200 μάρτυρες και τους συγγενείς των θυμάτων οι οποίοι ανήρτησαν στην κεντρική πύλη των δικαστηρίων πανό που έγραφε «104 νεκροί, ουρλιάζουν γιατί, ζητούν δικαίωση».

Ωστόσο αυτό που αντίκρισαν και ενώ ανέμεναν τέσσερα και πλέον χρόνια για την ώρα της απόδοσης ευθυνών, αυτό που αντίκρισαν ήταν μία αίθουσα μικρή που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες της συγκεκριμένης δίκης με αποτέλεσμα συγγενείς θυμάτων και εγκαυματίες να στριμώχνονται και να φωνάζουν «ντροπή». Χαρακτηριστικό ήταν πως δικηγόροι, δημοσιογράφοι και συγγενείς θυμάτων παρακολουθούσαν από τα παράθυρα, έξω από τα κιγκλιδώματα τη διαδικασία. Η πρόεδρος του δικαστηρίου ανακοίνωσε ότι κατά τη διάρκεια της σημερινής ημέρας θα γίνει μόνο η δήλωση παράστασης των συνηγόρων των κατηγορουμένων. Σε επόμενες συνεδριάσεις θα καλούνται ανά 40 ή 50 άτομα συγγενείς των θυμάτων για να δηλώσουν παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας και αφού ολοκληρωθεί αυτό το στάδιο, θα ξεκινήσει η επί της ουσίας διαδικασία.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA