Μενού
  • Α-
  • Α+

Οταν τελείωσε ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος η Ελλάδα βρέθηκε στο στρατόπεδο των νικητών και η Γερμανία σε εκείνο των χαμένων. Εύκολα θα μπορούσε να συμπεράνει κάνεις πως στη μεταπολεμική περίοδο η Ελλάδα θα ήταν αυτή που θα μετρούσε κέρδη. Λάθος. Η χώρα μας βρέθηκε στη δίνη του εμφυλίου πολέμου και ουσιαστικά μέσα σε λίγους μήνες έχασε όλα όσα θα μπορούσε να κερδίσει. Αντίθετα, η Γερμανία στάθηκε (οικονομικά τουλάχιστον) πολύ γρήγορα στα πόδια της και βρέθηκε «καβάλα στο άλογο» ως υπερδύναμη στην Ευρώπη. Αυτή η εξίσωση είχε πολλές εφαρμογές στην πραγματικότητα. Μια από αυτές ήταν η πολύκροτη υπόθεση του Ναζί, Μαξ Μέρτεν.

Ο «Χασάπης της Θεσσαλονίκης»

Στη ναζιστική Γερμανία ο Μαξ Μέρτεν είχε ραγδαία ανέλιξη εξαιτίας του σκληρού του χαρακτήρα. Είχε οριστεί από το καθεστώς ως ανώτατος εισαγγελέας και έφερε τον βαθμό του λοχαγού. Όταν ξέσπασε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, ο Μέρτεν υπηρέτησε στη Σερβία και στην Ελλάδα ως ανώτερος δικαστικός σύμβουλος. Στη χώρα μας ήρθε τον Απρίλιο του 1942, ακριβώς ένα χρόνο μετά τη γερμανική εισβολή. Για τα επόμενα δυο χρόνια εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη με βασικότερο από τα καθήκοντά του, την εφαρμογή της διαταγής για τη δίωξη και εξόντωση των Εβραίων της Μακεδονίας. Ο χαρακτήρας του Μέρτεν και η αφοσίωσή του στα ναζιστικά ιδεώδη τον έκαναν να δείχνει διαρκώς το πιο σκληρό πρόσωπό του, παρακάμπτοντας πολλές φορές ακόμα και τον ίδιο τον ανώτερο στρατιωτικό διοικητή των ναζιστικών στρατευμάτων σε Μακεδονία και Αιγαίο.

Ο λοχαγός του Γ’ Ράιχ θεωρείτε ο βασικός υπεύθυνος για το γεγονός πως περίπου 50.000 Εβραίοι της Θεσσαλονίκης οδηγήθηκαν και οι περισσότεροι από αυτούς εξοντώθηκαν στο κολαστήριο του Άουσβιτς. Ο Μαξ Μέρτεν πριν τους στείλει στο θάνατο είχε φροντίσει να λεηλατήσει τις περιουσίες τους, υποσχόμενος που θα τους γλιτώσει αν τον πληρώσουν αδρά. Όταν βέβαια έπαιρνε αυτό που ήθελε, τους έβαζε στα τρένα του θανάτου και τους έστελνε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης. Η αξία των όσων κατάφερε και αποκόμισε υπολογίζεται πως ξεπερνούσε το ιλιγγιώδες ποσό των 125.000.000 χρυσών φράγκων!

Όταν οι δυνάμεις του Γ’ Ράιχ άρχισαν να οπισθοχωρούν και να σημειώνουν τη μια ήττα μετά την άλλη στα πολεμικά μέτωπα ο Μέρτεν έφυγε από την Ελλάδα. Σύμφωνα με μια εκδοχή πήρε μαζί του μόνο ένα μικρό μέρος του θησαυρού που είχε δημιουργήσει και τον υπόλοιπο τον έθαψε σε άγνωστη τοποθεσία. Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή φόρτωσε εκατοντάδες χιλιάδες λίρες, περίπου 12 τόνους σε χρυσάφι και τιμαλφή, διαμάντια τεράστιας αξίας ακόμα και αρχαία αντικείμενα σε ένα υποβρύχιο το οποίο τον μετέφερε στη Σάμο και από εκεί με μια μεγάλη τράτα με σκοπό να τη βυθίσει ανοιχτά της Φοινικούντας στη Μεσσηνία προκειμένου να έρθει κάποια στιγμή στην Ελλάδα και να πάρει πίσω τον θησαυρό.

Ο θησαυρός ποτέ δε βρέθηκε (και έγιναν πολλές προσπάθειες με τελευταία πριν από 22 χρόνια). Ο Μέρτεν, ωστόσο, πράγματι γύρισε στην Ελλάδα. Τον Μάιο του 1957. Ήταν πλέον υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Δικαιοσύνης της Δυτικής Γερμανίας. Το θέμα, ωστόσο, είναι πως σε βάρος του εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης από το 1947 για εγκλήματα πολέμου και συνελήφθη!

Η σκανδαλώδης απέλαση και ο ρόλος του Καραμανλή

Η σύλληψη και η προφυλάκιση του Μέρτεν (που όπως ήδη ειπώθηκε), πλέον, ήταν κυβερνητικός αξιωματούχος στη Γερμανία, προκαλεί κρίση ανάμεσα στις δύο χώρες, με τους Γερμανούς να απειλούν με οικονομικές κυρώσεις την Ελλάδα! Η κυβέρνηση Καραμανλή υποχωρεί και ψηφίζει νόμο «περί αναστολής διώξεως εγκληματιών πολέμου», με τη δικαιολογία ότι «πρέπει να παραμεριστούν τα εμπόδια δια την ανάπτυξιν των σχέσεών μας με τη Δυτική Γερμανία»!

Ακολουθεί νέος γύρος έντασης, αυτή τη φορά με την αντιπολίτευση στο εσωτερικό της χώρας αλλά και με τους πρώην Συμμάχους στον πόλεμο να ειρωνεύονται την κυβέρνηση. Είναι ενδεικτικό πως οι Times του Λονδίνου έγραψαν πως: «Η Ελλάδα αμνηστεύει τους σφαγείς της»! Τελικά, η κυβέρνηση Καραμανλή υπαναχωρεί ξανά αφού εξαιρεί τον Μέρτεν από την εφαρμογή του νόμου που η ίδια ψήφισε και τον στέλνει σε δίκη στο Ειδικό Στρατοδικείο Εγκληματιών Πολέμου της Αθήνας. Στις 5 Μαρτίου εκδίδεται η απόφαση του Στρατοδικείου σύμφωνα με την οποία ο Μέρτεν καταδικάζεται σε ποινή φυλάκισης 25 ετών κατά συγχώνευση.

Τώρα ήταν η σειρά της Γερμανίας να πιέσει ξανά τον Καραμανλή ο οποίος βρίσκεται σε δύσκολη θέση δεδομένου πως δεν μπορούσε να απελευθερώσει έναν ναζί εγκληματία πολέμου την ίδια ώρα που στις Ελληνικές φυλακές βρίσκεται ως πολιτικός κρατούμενος ο ήρωας της Αντίστασης αλλά... κομμουνιστής Μανώλης Γλέζος. Τελικά, τον Αύγουστο του 1959 με το νόμο 4016, η κυβέρνηση τροποποίησε τη σχετική νομοθεσία, με αποτέλεσμα να «αναστέλλεται αυτοδικαίως πάσα δίωξις γερμανών υπηκόων φερομένων ως εγκληματιών πολέμου, καθώς και η εκτέλεσις πάσης ποινής ή το υπόλοιπον ταύτης. Αντίγραφα των δικογραφιών αποστέλλονται εις τας γερμανικάς αρχάς».

Μια ημέρα σαν σήμερα, ο Μέρτεν αποφυλακίζεται και απελαύνεται στη Γερμανία για να εκτίσει εκεί την ποινή του. Τα γερμανικά δικαστήρια, ωστόσο, δε βρίσκουν κανένα ενοχοποιητικό στοιχείο και αθωώνουν τον Μέρτεν από κάθε κατηγορία!  

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA