Μενού
  • Α-
  • Α+

Απροσπέλαστο θα είναι αύριο Τετάρτη 9 Νοεμβρίου το κέντρο της Αθήνας ενώ η χώρα «παραλύει» από την 24ωρη απεργία που έχουν κηρύξει ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ, με βασικά αιτήματα τα μέτρα υποστήριξης των πολιτών απέναντι στην ακρίβεια και των τιμών ενέργειας, αλλά και τις αυξήσεις μισθών. Ταυτόχρονα στάσεις εργασίας θα πραγματοποιηθούν στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Διαβάστε ακόμη: To ταξίδι ξεκίνησε! Το πρωτοποριακό Tips by Markos κάνει πρεμιέρα από την Αρκαδία

«Οι οριζόντιες παροχές με προεκλογικό άρωμα δεν λύνουν το πρόβλημα. Δυστυχώς, οι έχοντες και κατέχοντες, με πολιτική ανοχή, μετακύλησαν όλες τις επιβαρύνσεις στον κόσμο της μισθωτής εργασίας. Τώρα περισσότερο από κάθε άλλη στιγμή είναι απαραίτητη η αύξηση του κατώτατου μισθού και η επαναφορά του συλλογικού εργατικού δικαίου με καθολική ισχύ των συλλογικών συμβάσεων εργασίας σε όλους τους κλάδους της οικονομίας», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ

Από την πλευρά της η ΑΔΕΔΥ ζητά με ανακοίνωσή της αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων καθώς όπως αναφέρει «12 χρόνια ΤΩΡΑ όχι μόνο δεν είδαμε καμία αύξηση στον μισθό μας, αλλά αντίθετα είχαμε περικοπές που έφτασαν μέχρι και 40%. Μειώθηκαν δραματικά οι αποδοχές μας, καταργήθηκε ο 13ος και 14ος μισθός, πάγωσε η διετία 2016 – 17 για τη μισθολογική εξέλιξη, μειώθηκε το αφορολόγητο. Κι ενώ η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία και τα μνημόνια, καμία αύξηση δεν προβλέπει για τους μισθούς των Δημοσίων Υπαλλήλων, από 1/1/23, με τον πληθωρισμό να έχει ξεπεράσει το 11% και την ακρίβεια να εξανεμίζει το εισόδημά μας».

Οι συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας 

Συγκεντρώσεις θα πραγματοποιήσουν στις 9 Νοεμβρίου ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ στις 11:00 στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ στις 10:30 θα πραγματοποιηθεί στα Προπύλαια η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ. Οι προσυγκεντρώσεις των συνδικάτων για τη συγκέντρωση στις 9 Νοέμβρη στα Προπύλαια θα είναι στις 9:45 π.μ. στα εξής σημεία:

  • Κάνιγγος: Ομοσπονδίες, Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα σε Ιδιωτικό και Δημόσιο Τομέα.
  • Πλατεία Κοραή: Σωματεία Εκπαιδευτικών, Σωματεία Εργαζομένων σε Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα, Φοιτητικοί Σύλλογοι.
  • Ομόνοια: Ομοσπονδίες και Σωματεία Συνταξιούχων, Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, Σύλλογοι και Ομάδες Γυναικών, μαζικοί φορείς δήμων της Αττικής.
  • Χαυτεία: Ομοσπονδίες, Σωματεία και Ενώσεις Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων.

Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ 

Αλλαγή στις ώρες που θα λειτουργήσει την Τετάρτη το μετρό ώστε να διευκολυνθούν οι απεργοί να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις. Έτσι το μετρό λειτουργήσει από τις 09:30 έως τις 15:00, για την διευκόλυνση της μετακίνησης των απεργών διαδηλωτών, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσαν οι εργαζόμενοι. Το Σωματείο Εργαζομένων ΣΤΑ.ΣΥ. αναφέρει ότι συμμετέχει στην απεργία. Παράλληλα και οι ηλεκτροδηγοί του ΗΣΑΠ θα εργαστούν μεταξύ 09:00 έως 17:00 για τη μεταφορά των διαδηλωτών. Σύμφωνα με τα όσα είναι γνωστά μέχρι στιγμής το τραμ θα κάνει στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 8:00 το πρωί και από τις 22:00 έως τη λήξη της βάρδιας, δηλαδή θα λειτουργεί για τις μετακινήσεις διαδηλωτών 08:00 με 22:00.

Η ανακοίνωση της ΣΤΑ.ΣΥ

«Το Σωματείο Εργαζομένων ΣΤΑ.ΣΥ συμμετέχει, μαζί με όλα τα Συνδικάτα, στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ, στις 9 Νοέμβρη 2022, διαδηλώνοντας ενάντια στην κυβερνητική πολιτική της ακρίβειας, των φόρων, της λεηλασίας του εισοδήματος των εργαζόμενων προς όφελος των «ημέτερων» και των καρτέλ της ενέργειας και των τροφίμων. Οι συνέπειες από τα αλλεπάλληλα «κύματα» ακρίβειας στην ενέργεια, σε βασικά καταναλωτικά είδη, τον πληθωρισμό έχουν ήδη φανεί! Η Ελλάδα είναι μια από τις ακριβότερες χώρες της Ευρώπης και το 29% του πληθυσμού βρίσκεται, ήδη, στα όρια της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση αυξάνει έμμεσους και άμεσους φόρους κατά 2 δισεκατομμύρια ευρώ!

Για να «στρώσει το έδαφος» αυτής της ανάλγητης, ληστρικής πολιτικής η κυβέρνηση φρόντισε και έκανε μια σειρά νόμους, που στόχευαν να περιοριστούν ή και να καταργηθούν συνδικαλιστικά δικαιώματα, να καταργηθεί, ουσιαστικά, το δικαίωμα στην απεργία, να καταστούν ανενεργές συλλογικές συμβάσεις εργασίας και κανονισμοί εργασίας, να προχωρήσει το ξεπούλημα και ΔΕΚΟ, μεταξύ των οποίων και η ΣΤΑ.ΣΥ.

Ως εδώ όμως! Δεν αντέχουμε άλλο! Συμμετέχουμε, στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της 9 Νοέμβρη επειδή:

  • Δεν δεχόμαστε το «βαρύ χειμώνα» που μας προετοιμάζουν, γιατί απορρίπτουμε τη θρασύτητα λογική, που λένε, πως «όποιος δεν προσαρμοστεί θα πεθαίνει».
  • Δεν σκύβουμε το κεφάλι στην ακρίβεια σε ενέργεια, είδη λαϊκής κατανάλωσης.

Συμμετέχουμε, στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της 9 Νοέμβρη και διεκδικούμε ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς με βάση τον πληθωρισμό, πραγματικά μέτρα για τη συγκράτηση των τιμών στην ενέργεια, στα καύσιμα και στα βασικά είδη διατροφής, διατήρηση του Δημόσιου Χαρακτήρα των Αστικών Συγκοινωνιών, επαναφορά της ΔΕΗ στο Δημόσιο», αναφέρει η ΣΤΑΣΥ.

Η ανακοίνωση της ΣΕΛΜΑ

«Συμμετέχουμε στην πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ, προσδοκώντας ένα βήμα προς την διεκδίκηση ανθρωπίνων συνθηκών εργασίας και ανθρωπίνων συνθηκών διαβίωσης. Προφανώς μια απεργία, δεν είναι αρκετή για την ανατροπή της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί σε βάρος των εργαζομένων. Η ανεργία και η ανασφάλεια διευρύνονται καθώς ένα τεράστιο κομμάτι του πληθυσμού ζει πια, κάτω από τα όρια της φτώχιας. Χωρίς καμιά προοπτική μπροστά στο δύσκολο χειμώνα που έρχεται, μπροστά στην ακρίβεια που καλπάζει ανεξέλεγκτα. Οι κυβερνητικές προτάσεις με επιδόματα ψίχουλα για τα καύσιμα και το «καλάθι της νοικοκυράς» πέραν της ομολογίας της τραγικής οικονομικής κατάστασης, δεν αρκούν για τις ανάγκες των οικογενειών ούτε στο ελάχιστο. Δεν προσδοκούμε ότι μια 24ωρη της ΓΣΕΕ θα μπορέσει να δώσει λύση στα προβλήματα.

Δεν προσδοκούμε καμιά σωτηρία από κανέναν σωτήρα. Βλέπουμε την απεργία σαν μια ευκαιρία Πανελλαδικής συνεννόησης και δράσης του εργατικού κινήματος για ένα σχέδιο πολιτικής και συνδικαλιστικής αφύπνισης της τάξης μας. Σαν ένα βήμα προς τον συντονισμό των εργαζομένων για δράσεις για μια καθολική απάντηση που μας στερούν τη ζωή, που στερούν στα παιδιά μας το μέλλον τους», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΣΕΛΜΑ των εργαζομενών στο Μετρό.

ΠΝΟ: Δεμένα αναμένεται να παραμείνουν τα πλοία

Η απεργία αφορά όλες τις κατηγορίες πλοίων και θα ξεκινήσει τα ξημερώματα της Τετάρτης, στις 00:01 με λήξη στις 00:00 τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας. Ναυτεργατικά σωματεία αναμένεται να πραγματοποιήσουν προσυγκέντρωση στο λιμάνι απέναντι από τον Ηλεκτρικό Σταθμό για περιφρούρηση της απεργίας.

Η ΠΝΟ, σε ανακοίνωσή της, ζητεί την έγκαιρη έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ανανέωση και υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας για όλες τις κατηγορίες πλοίων, με ιδιαίτερο βάρος στις ΣΣΕ των φορτηγών πλοίων, που έχουν να ανανεωθούν από το 2010 και ταυτόχρονα τον συνεχή έλεγχο της πιστής τήρησης και εφαρμογής των συμβάσεων και της κείμενης νομοθεσίας.

Επίσης ζητά την κατάργηση του Ν. 4150/2013 με τον οποίο μειώθηκαν οι οργανικές συνθέσεις των επιβατηγών πλοίων και την επανεξέταση των συνθέσεων των ταχυπλόων, με ρητή πρόβλεψη και καθιέρωση διπλών πληρωμάτων, ώστε να τηρούνται πιστά τα όρια και οι ώρες απασχόλησης.

Τέλος, απαιτεί τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την άμεση αντιμετώπιση και καταπολέμηση της «μαύρης» ανασφάλιστης εργασίας, με ταυτόχρονη καθιέρωση πάγιου συστήματος οικονομικής ενίσχυσης και προστασίας των ανέργων ναυτικών με άμεση αύξηση του προβλεπόμενου επιδόματος ανεργίας και εξασφάλισης δωρεάν περίθαλψης στους ίδιους και στις οικογένειες τους.

Τι ισχύει για τα ταξί

Το συνδικάτο ΣΑΤΑ αποφάσισε τη συμμετοχή των ταξί στην 24ωρη απεργία στις 9 Νοεμβρίου. Επίσης, αποφασίστηκαν τα εξής:

Εξουσιοδότηση στο προεδρείο να ζητήσει άμεσα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης για την αντιμετώπιση της αύξησης καυσίμων, των ανατιμήσεων στα προϊόντα διαβίωσης και των ειδών που επηρεάζουν το κόστος λειτουργίας του ταξί. Συγκεκριμένα άμεση οικονομική ενίσχυση 300 ευρώ ανά όχημα/μήνα για όσο διάστημα διαρκεί η ενεργειακή κρίση.

Μείωση του ΕΦΚ από 0,7 ευρώ/λίτρο στο 0,5 ευρώ/λίτρο και μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από 13% στο 6%.

Εξουσιοδότηση στο προεδρείο να διεκδικήσει την βελτίωση της νομοθεσίας για τις επιβατικές μεταφορές και την κατάργηση κάθε διάταξης που επιτρέπει άμεσα ή έμμεσα σε Ε.Ι.Χ να πραγματοποιούν αστική μεταφορά η οποία ανήκει στα Ε.Δ.Χ Ταξί.

Πραγματοποίηση 24ωρης Απεργίας την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2022 και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΣΑΤΑ (Μάρνη 17)

Εξουσιοδότηση στο προεδρείο να ζητήσει ένα χρόνο παράταση στην αντικατάσταση αυτοκινήτου για όσα αυτοκίνητα δεν έχουν πάρει καμία παράταση έως σήμερα και λήγουν στις 31-12-2022. Ένα χρόνο παράταση να δοθεί και σε αυτά που λήγουν έως και τις 31-12-2023».

Τι ισχύει για τα λεωφορεία

Τα λεωφορεία της Αθήνας θα κάνουν στάσεις εργασίας την Τετάρτη και δεν θα κινούνται όλες τις ώρες της ημέρας, όπως και το μετρό και το τραμ. Ειδικότερα, τραβούν χειρόφρενο από την έναρξη της κυκλοφορίας ως τις 09:00 και από τις 21:00 ως τη λήξη της κυκλοφορίας. Οι επιβάτες θα πρέπει να σημειώσουν πως τα λεωφορεία θα εξέλθουν από τα αμαξοστάσια από τις 08:30 ενώ η αποκατάσταση της κυκλοφορίας αναμένεται να γίνει τουλάχιστον μία ώρα αργότερα. Τα τελευταία δρομολόγια αναμένονται τουλάχιστον μία ώρα πριν την έναρξη της στάσης εργασίας. Εξαίρεση αποτελούν οι 60 λεωφορειακές γραμμές που έχουν ανατεθεί στα ΚΤΕΛ, όπου τα δρομολόγια θα γίνουν κανονικά.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA